Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın en küçük kitaplarından biriydi: “Tanrı’nın Duası” açık artırmada 4 bin 200 euroya satıldı

Dünyanın en küçük kitaplarından biri, Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen müzayedede 4 bin 200 euroya alıcı buldu. İncil’den bir kesit olan Tanrı’nın Duası (Lord’s Prayer) isimli kitabın deri ciltli versiyonu kalem ucu büyüklüğünde ve çıplak gözle okunamayacak kadar küçük. 

The Guardian’ın haberine göre, dünyanın en küçük kitaplarından biri, Belçika’nın başkenti Brüksel’deki açık artırmada 4 bin 200 euroya satıldı. Bir İncil kesiti olan Tanrı’nın Duası (Lord’s Prayer) isimli kitap, 5 mm x 5 mm boyutlarında ve çıplak gözle okunamıyor.

Kalem ucu boyutundaki deri ciltli kitap, Tanrı’nın Duası adlı İncil kesitinin Flemenkçe, İngilizce, Amerikan İngilizcesi, Fransızca, Almanca, İspanyolca ve İsveççe versiyonlarını içeriyor.

Kitabın açık artırmadaki değeri 1.000 ile bin 500 euro arasındaydı ancak kitap için 3 bin 500 euroluk teklifte bulunan anonim alıcı, ek masraflarla birlikte kitabı 4 bin 200 euroya satın aldı.

Müzayedeci Henri Godts, “Basılı metin o kadar küçük ki çıplak gözle okuyamazsınız, güçlü bir büyüteç gerekir” dedi. Tanrı’nın Duası adlı kitap, 1952’de Almanya’nın Mainz kentindeki Gutenberg Müzesi tarafından, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra müze binasını tamiri için para toplamak adına yayınlanan birkaç yüz kitaptan biri.

Gutenberg Müzesi, adını 15. yüzyılda Avrupa’da mekanik baskıya öncülük eden matbaacı Johannes Gutenberg’den alan dünyanın en eski matbaa müzelerinden biri. Godts, kitap için, “Kopya onlarca yıldır bir koleksiyonda ve bir mücevher kutusunda saklanıyor. Hatta isterseniz onu şeffaf bir mücevherin içine katabilir ve boynunuza takabilirsiniz” diye konuştu.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.