Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da UKOME krizi (1) – Ekonomik sebeplerle seferlerini askıya alan TURYOL Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can: “UKOME’deki iktidar temsilcileri, İstanbul halkından intikam alıyor”

Kamera & Kurgu: Ali Macit

İstanbul’da toplu ulaşıma zam yapmakta yetkili olan Ulaştırma Koordinasyon Merkezi’nden (UKOME) beklenen zam kararı, iktidar temsilcileri ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) temsilcileri arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle bir türlü çıkmıyor. Son toplantıda bakanlıkların temsilcileri, enflasyon ve benzin fiyatlarındaki artış nedeniyle toplu ulaşıma zam yapmak isteyen İBB’ye engel oldu. Geçen UKOME toplantısında söz alan TURYOL Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can, zam yapılmazsa seferleri askıya almak zorunda kalacaklarını söylemişti. TURYOL, geçen cumartesi günü (18 Aralık), en çok kullanılan hatlarından Kadıköy-Karaköy/Eminönü ve Çınarcık, Esenköy seferlerini askıya aldığını duyurdu. TURYOL Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can, konuya ilişkin Medyascope’a konuştu.

UKOME toplantılarında İBB ve bakanlık temsilcileri arasında yaşanan anlaşmazlıklar, toplu ulaşıma zam kararının çıkmasına engel oluyor. Bakanlık temsilcileri son UKOME toplantısında elektronik bilet, taksi, dolmuş, taksi dolmuş ve servislere yapılacak zamların ayrı ayrı oylanmasını talep etmişti. Bu sayede diğer toplu ulaşım araçlarına zam yapılırken İBB’ye bağlı Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) araçlarına zam yapılmayacaktı. Bu durumu öngören İBB temsilcileri, zamların ayrı oylanmasını kabul etmedi ve teklifi paket halinde sundu. Bu ihtilafın sonucunda ise UKOME’den hiçbir ulaşım aracı için zam kararı çıkmadı.

Elektronik bilete zam bekleyen tek kuruluş İETT değil. Yolcu ücretlerinin elektronik biletle karşılandığı TURYOL Şirketi de enflasyondan doğan maliyetlerinin karşılanabilmesi için UKOME’den çıkacak zam kararını bekliyor. Son UKOME toplantısında TURYOL Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can, zam gelmemesi durumunda seferlerini askıya alacaklarını söylemişti. Toplantıya konuk olarak katılan birçok oda ve dernek temsilcisi de Can ile aynı görüşte olduklarını belirtmişti.

“Deniz araçlarında kullanılan akaryakıta yüzde 260 zam geldi”

2021 yılının başından aralık ayına kadar deniz araçlarında kullanılan akaryakıta yüzde 260 zam geldiğini belirten Yunus Can, gemilerin ihtiyaç duyduğu malzemelerin dövize endeksli olduğunu, maliyetlerinin arttığını söyledi. Bilet fiyatlarını belirleme hakkının kendilerinde olmadığını, yetkinin UKOME’ye ait olduğunu belirten Can, “UKOME’de iktidar temsilcilerinin ağırlıkta olması sonucunda sağlıklı bir sonuç çıkmayışı bizi kilitledi. Her geçen gün maliyetlerimizin arttığı bir ortamda seferleri yapmamız halinde, bu bizi çok daha zor koşullara götürecekti. Bu nedenle bazı seferlerimizi iptal ettik” dedi. Can, maliyetleri karşılayacak olumlu bir gelişme olmaması halinde, diğer seferlerin sayılarını azaltarak süreci atlatmaya çalışacaklarını vurguladı.

“Yarını görerek bir planlama yapabilmeniz imkânsız”

Can, bilet fiyatları hakkında “2004 yılındaki satın alım gücüne erişmek istesem bugün bilet ücretini 22 liraya çıkartmam gerekir. Yarını görerek bir planlama yapabilmeniz imkânsız. Bu dövizdeki aşırı derecedeki iniş ve çıkışların dışında, akaryakıttaki olağanüstü artışların yarın ne kadar olacağını bilemediğimiz bir süreç içindeyiz. Şu dakikadaki rakamları dikkate alırsak, bizim 22 lira yolcu bileti tahsil etmemiz halinde bile biz, 2004 yılındaki alım gücüne erişmiş olacağız. Böyle bir rakam tabii ki halktan talep edilemez. Adı üzerinde toplu ulaşım yapıyoruz. Toplu ulaşım esasında bir insan hakkıdır. Toplum ulaşım ekmek, su, okul kadar ihtiyaç duyduğu, devletin katkısının gerektiği bir ulaştırma türüdür. Devlet buna hissiz kalacaksa toplu ulaşım diye bir şey olmaz” diye konuştu.

“İstanbul’dan rövanş alınıyor, bunun kimseye faydası yok”

Can, son UKOME toplantısında yaşananlara ilişkin olarak da şunları söyledi: “İBB’nin yüzde 43,8’lik zam artış talebine, iktidar tarafının yüzde 18 gibi gülünç ve adeta alay edercesine getirmiş olduğu teklif bu işin realitesinden tamamen uzaktır. Burada İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni sıkıştırarak çalışmasını engellemiyorsunuz. Hizmet alacak topluma büyük zarar veriyorsunuz. Bu yapılanların sanki toplumdan intikam almak gibi bir sonucu var. İstanbul’u kaybeden bir partinin, bunun rövanşını toplumdan almak gibi bir amacı olamaz. Şu anda ortaya koyulmuş politikalara baktığımızda adeta İstanbul’dan bir rövanş alınıyor. Bunun kimseye faydası yok.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.