Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB, yeşil projelere yapılan devlet desteğini artırmak için yeni düzenlemelere gidiyor

Avrupa Komisyonu’ndan, 21 Aralık Salı günü yayımlanan açıklamada, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin iklim, enerji ve çevre alanındaki yeşil projelere daha fazla destek vermesini sağlayacak düzenlemelere gidileceği belirtildi. Komisyon açıklamasında ayrıca, fosil yakıtlara dayanan projelere ödenecek devlet desteğinin Brüksel tarafından onaylanmasının zorlaştırılacağını duyurdu.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği (AB) ortak pazarındaki ülkelerin iklim değişikliği ile mücadele hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmayı amaçlayan yeni rekabet kuralları belirledi. Komisyon, salı günkü (21 Aralık) açıklamasında, AB ülkelerinin iklim, enerji ve çevre alanındaki yeşil projelere daha fazla destek vermesini sağlayan düzenlemelere gidileceğini duyurdu. Komisyon ayrıca, Brüksel’in fosil yakıtlara dayanan projelere desteklerin onaylanmasını zorlaştıracağını belirtti.

“Yeşil dönüşümde özel sektör kadar kamunun da desteği gerekiyor”

AB, sera gazı emisyonunu 2030 yılına kadar 1990 seviyelerine göre yüzde 55 oranında azaltmayı ve 2050 yılına kadar sera gazı emisyonunu ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bu hedef, önümüzdeki 10 yıl içinde yılda 350 milyar euroluk fazladan yatırım gerektiriyor. AB Rekabet Sorumlusu Margrethe Vestager, “Özel sektörden önemli bir pay gelecek olsa da, kamu desteği yeşil dönüşümün hızlı gerçekleşmesini sağlamada önemli rol oynayacak” dedi.

Margrethe Vestager

Yeni yeşil proje alanları destek kapsamına girerken, kömür ve petrol dışarıda bırakıldı

Komisyonun yeni rekabet kuralları, devlet desteğinin verilebileceği alanları genişletiyor. Yeni kurallara göre, temiz ulaşım ve binalarda enerji verimliliği gibi konular destek kapsamına girecek. Yeni kurallarla birlikte AB ayrıca, yeşil projelere verilen devlet destekleri ve proje masrafları arasındaki finansman boşluğunu kapatacak. Ayrıca Komisyon, kömür ve petrol gibi fosil yakıtlara verilen desteği büyük ihtimalle onaylamayacak ve doğalgaza yapılan yeni yatırımlara yalnızca AB’nin iklim hedefleriyle uyumlu olma şartıyla izin verecek.

Fosil yakıt tesislerinin daha hızlı kapanması için destek sağlanacak

Yeni rekabet kurallarıyla birlikte ülkeler, fosil yakıt tesislerini tek başına piyasa güçlerinin yapabileceğinden daha hızlı kapatmak için yardım alabilecek ve düşük emisyonlu yatırımlar yapabilecek. Öte yandan yeni rekabet kuralları, daha yoksul AB ülkelerinde 2023’ün sonuna kadar daha gevşek uygulanacak.

Derleyen: Ayşen Yaman

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.