Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Anlaşılamayan adam Kevin De Bruyne

Manchester City ile İngiltere Premier Lig’de fırtına gibi esen Belçikalı yıldız Kevin De Bruyne’nin kariyer yolculuğunu Mustafa Murat Erdem kaleme aldı.

Anlaşılamayan adam Kevin De Bruyne

Kevin De Bruyne (KDB), 28 Haziran 1991’de Belçika’nın Gent şehrinde dünyaya gözlerini açar. Maddi yönden kötü olmayan bir aileden gelen Kevin, çocukluk döneminden itibaren futbola âşıktır. Çocukluk yıllarını babası Herwig De Bruyne petrol endüstrisinde çalıştığı için, sürekli seyahat halinde geçirir. Ayrıca genç De Bruyne, İngiltere’deki annesi Anna De Bruyne’nin ailesini de sık sık ziyaret eder. Kevin dört yaşında futbola başlar. Kısa süre sonra futbol becerileri ile memleketinin kulübü KVV Drongen’in dikkatini çeker. KVV Drongen’da iki yıl geçirdikten sonra, ailesini sadece hafta sonları görebileceği Gent’in gençlik sistemine geçer. Gent yıllarında gösterdiği performans ile Belçika basınının dikkatini çeker, Belçika futbolunun gelecekteki önemli futbolcularından birisi olacağında herkes hemfikirdir. 14 yaşındayken Genk’e transfer olur.

Karakter olarak sessiz, sakin ve içine kapanık olan Kevin, kulübün anlaşmalı olduğu bir bakıcı aile ile yaşamaya başlar. Genellikle odasında tek başına zaman geçiren KDB kavgacı bir tip değildir, okulda başarılı sayılabilir ve futbolda oldukça iyidir. İlk sezonun sonunda bakıcı ailesi tarafından tatil için eve yollandığında annesinden “Artık seni istemiyorlar Kevin” cümlesini duyar ve hayatı değişir. Bu olay yaşandıktan iki ay sonra A takıma yükselen KDB kariyer basamaklarını hızla tırmanmaya başlar. De Bruyne saha içinde ve saha dışında oldukça farklı iki karaktere sahiptir. Saha dışında bakıcı ailesi tarafından iletişime kapalı, fazla içine kapanık bir çocuk olduğu için istenmeyen Kevin, konu futbol olduğunda oldukça inatçı, takım arkadaşlarından elinden gelenin fazlasını yapmasını isteyen, sadece kazanmaya odaklı bir makineye dönüşür.  

Açıksözlülük konusunda uzun bir geçmişe sahiptir. Genk’te oynadığı dönemde takımın yıldız oyuncularından olan Elyaniv Barda’yı antrenmanda yeteri kadar çalışmadığı gerekçesiyle azarlar. O zamanlar 19 yaşında olan Kevin bir maçta devre arası verdiği röportajda açıkça takım arkadaşlarını takıma her şeylerini vermemekle suçlarken, “Onlardan utanç duyuyorum. Oynama arzusu olmayanlara ayrılmalarını öneririm” şeklinde konuşur. Wolfsburg döneminde de top toplayıcı bir çocuğa çok sert bir şekilde tepki göstermiştir ancak daha sonra çocuğa imzalı bir formasını göndererek özür dilemesini bilir. Aslında bu tip olayların çoğu bilinçsiz ve kasıt olmadan gelişen olaylar. Bunların sebebi Kevin’in içinde bulunduğu “daima kazanmak” isteyen ruh halidir.

Kevin De Bruyne’nin kariyer adımları

2008 yılında Genk altyapısından as takıma yükselen Kevin de Bruyne 2008-2009 Sezonu 8.haftasında FC DENDER maçında kadroya girmeyi başarır fakat süre bulamaz. Ligin 33. haftasında Charleroi SC deplasmanında ilk kez süre almayı 81. dakikada Ederson Tormena yerine dahil olarak başarır. 2009-2010 sezonunda daha fazla forma şansı bulan Kevin De Bruyne, maçlara ilk 11 çıkmaya başlar. Genk için rakip fileleri ilk kez 7 Şubat’taki 1-0 biten Standard de Liege maçında 19. dakikada havalandırır. 2009-2010 sezonunda 40 maça çıkmayı başaran Kevin De Bruyne 3 gol atıp 4 asist yapmayı başarıp 7 gole doğrudan katkı sağlar.

Kariyerinde ilk kez Avrupa sahnesine 2010-2011 sezonunda Inter deplasmanında 29 Temmuz 2010 tarihinde çıkmayı başarır ve bu maçta takımı 5-1 galip gelirken bir kez fileleri havalandırıp bir asist yapar. 2010-2011 sezonunda ilk golünü ikinci haftada Gent deplasmanında atar. 2010-2011 sezonu genelinde 35 maçta formasını terleten Kevin altı gol atıp 17 gol pası verir. Kariyerinin ilk Şampiyonlar ligi müsabakasına 26 Temmuz 2011 tarihinde Partizan karşısında çıkar. Partizan karşısında 2-1 kazanılan mücadelede ikinci golün asistini yapar. Kevin ligde süre bulmaya 2011-2012 sezonunda da devam eder. RAEC Mons ile oynanan 11. hafta maçında iki asist birden yapar. Bir sonraki hafta Club Brugge deplasmanında 4-5 galip geldikleri maçta kariyerinin ilk hat-trickine imza atar. 23. hafta oynanan Oud-Heverlee Leuven maçında 2 gol kaydeder. 2011-2012 sezonunun genelinde 36 maça çıkar, 8 gol atıp 15 asist yapar. 2011-2012 sezonunun kış transfer döneminde İngiliz ekiplerinden Chelsea ile beş yıllığına anlaşır ve sezonun bitmesiyle birlikte Chelsea dönemi başlar.

Chelsea yılları ve Werden Bremen’e kiralanışı

2011-2012 kış transfer döneminde 7 milyon sterlin karşılığında Chelsea ile anlaşan Kevin De Bruyne sezonu Genk’te tamamlar. Chelsea ile ilk maçına Temmuz 2012’de çıkar. Chelsea Kevin De Bruyne transferini yaparken onu uzun vadede yeni Lampard yapmak ister. 2012-2013 sezonunda tecrübe kazanması için Almanya Bundesliga ekiplerinden Werder Bremen ekibine kiralık gönderilir. 

Bir sezon boyunca kiralık olarak kadroya katılan Kevin De Bruyne 34 maçta Alman ekibinin formasını terletir. Bundesliga’da oynanan toplam 34 maçın 33 tanesine ilk 11 çıkma başarısı gösterir. Almanya DFB Kupası’nda da bir maçta 90 dakika sahada kalır. Sezon sonunda çıktığı tüm kulvarlarda 10 gol atmayı başaran KDB takımının kümede kalmasında baş rol oynar. Werder Bremen’de kiralık oynadığı dönemde iyi bir performans sergilemiştir ve o dönem Dortmund’un başında olan Jurgen Klopp, ayrılan Götze’nin yerine onu getirmek için adeta Kevin’i telefon bombardımanına tutar. Oyuncuyla anlaşmalarına rağmen Chelsea ile görüşen Dortmund, Mourinho’nun Kevin’i arayarak ona çok iyi bir futbolcu olduğunu ve hiçbir yere gitmemesi gerektiğini söyleyince olumsuz yanıt almış olur.

2013-2014 yılında kiralık sözleşmesinin bitmesinin ardından Chelsea takıma geri dönen Kevin, Jose Mourinho’nun takımında yeterli süreleri bulamaz. Swindon Town ile oynanan Lig Kupası mücadelesinde gösterdiği performanstan sonra Mourinho tarafından açıkça ağır bir şekilde eleştirilir ve “Swindon’a karşı oynadığı maçta onu hiç beğenmedim. Antrenmanlarda da iyi değil” sözlerine maruz kalan Kevin’in ruh hali hiç iyiye gitmez. Kasım ayı geldiğinde Chelsea’de aldığı kısıtlı süreler ona yetmez ve o da geleceğini kendisi belirleme kararı alır. Chelsea’nin klasik haline gelen sürekli bir yerlere kiralanan oyuncularından biri olma fikri ona hiç cazip gelmez ve başka bir takıma transfer olmak ister.

Aralık ayının ortalarında menajeri, Mourinho ve yönetimle bir toplantı gerçekleştirir. “Mou, hücumcu orta sahaların yakaladıkları asist, gol, pas yüzdesi, driplingler gibi istatistikleri gösterdi ve benim onlarla aynı seviyede olmadığımı söyledi. Ben de ona üzgünüm ancak bu mantık dışı. Ben çok daha az süre aldım. Bizi nasıl kıyaslayabiliyorsunuz?” diye sorar. Bu adil değildir, Mourinho ona sürekli çok çalışması gerektiğini ve elbet bir gün şans bulacağını söyler. Mou onu kiralık olarak göndermek bile istemiyordur ama Kevin’in düşüncesi çok farklıdır.

Yeniden doğuş

Ocak 2014’de 18 milyon sterlin karşılında Wolfsburg’a transfer olan KDB ilk yarım sezonunda 18 maça çıkar ve 3 gol 4 asistlik bir katkı sağlar. Wolfsburg sezonu beşinci sırada bitirerek UEFA Avrupa Ligi’ne katılmayı başarır. 

2014-2015 sezonu KDB ve Wolfsburg için harika geçer. Kevin sezon boyunca tüm kulvarlarda 16 kez meşin yuvarlağı ağlara göndermeyi başarır. Gol sayısının yanında arkadaşlarına 26 kez gol attırmayı başaran Kevin De Bruyne takımının ligi ikinci sırada bitirmesinde büyük pay sahibi olur ve Şampiyonlar Ligi’nde oynamaya hak kazanır. Wolfsburg aynı sezonda Almanya DFB Kupası’nı müzesine götürmeyi başarır. Bu performans ile tekrar dev kulüplerin ilgisini çekmeyi başaran KDB için artık yeni bir maceraya adım atma zamanı gelir.

Manchester City’nin en büyük yıldızı 

27 Ağustos 2015 tarihinde Kevin De Bruyne 80 milyon euro karşılığında İngiliz takımı Manchester City’nin yolunu tutar. Bu rakam o gün için kulübün bonservis rekoru olur. Pep Guardiola orta saha oyuncuların topu hızlıca dolaştırmasını, sürekli pres uygulamalarını ve bir sonraki aksiyonu düşünmelerini bekler. KDB bu sistem için oldukça uygundur. Ilk sezonunda 41 maça çıkan Kevin 16 kez rakip fileleri havalandırırken 12 kez arkadaşlarına gol pası vermeyi başarır. İlk sezonunda İngiltere Lig kupası dışında kupa kazanamaz. 

2016-2017 sezonu KDB için kupasız geçer, Manchester City ligi üçüncü sırada tamamlar. Kevin De Bruyne 49 kez formasını terletmeyi başarır ve bu 49 mücadelede 7 gol 20 asistlik bir performans ortaya koyar. 

2017-2018 sezonunda Manchester City sezonu iki kupa ile tamamlar. KDB bu iki kupanın kazanılmasında baş rol oynayan oyunculardandır. Sezon boyunca 52 maçta mücadele eden KDB 12 kez meşin yuvarlağı ağlarla buluştururken 21 kez arkadaşlarına gol attırmayı başarır. 

2018-2019 sezonu başında 15 Ağustos 2018 tarihinde diz dış bağlarında yırtık oluşan Belçikalı, 65 gün sakatlık geçirir ve 10 maçı kaçırır. 1 Kasım günü sakatlıktan yeni dönen KDB bağ yaralanması yaşayarak 43 günlük bir sakatlık sürecine daha girmiş olur ve 10 maç daha kaçırır. Çeşitli kas ve uyluk problemleri daha yaşan KDB sezon boyunca sakatlık sorunlarını aşamaz. Takımının Premier Lig, İngiltere Lig Kupası ve FA Cup şampiyonlukları yaşadığı sezonda 32 maça çıkabilir. 32 mücadelede 6 gol 10 asist yapmayı başaran KDB sakatlıkların kurbanı olur. 

2019-2020 sezonunda takımı ile beraber altı kulvarda mücadele eden Kevin bu kulvarlardan İngiltere Lig Kupası ve İngiltere Community Shield şampiyonluğu başarısı gösterir. Sezon boyunca 50 maçta formasını terleten yıldız oyuncu, 16 gol 22 asist istatistiklerini yakalar. 

2020-2021 sezonunda 71 gün sakatlıklar ile boğuşan Kevin De Bruyne 13 maç kaçırır ve 40 maçta forma giyer. 40 mücadelede 10 kez meşin yuvarlağı ağlara göndererek 16 asist yapar. 

2021-2022 güncel sezonda 1 Ağustos tarihinde bilek sakatlığı sebebi ile 40 günlük sakatlık sürecinden çıkan KDB 4 maç kaçırır. Şu ana kadar çıktığı 19 maçta 5 kez topu ağlara gönderir ve 1 kez gol pası verir. 

Kevin De Bruyne’nin farklı yönleri: 

Şu an 30 yaşında olan Kevin De Bruyne günümüz modern orta saha tanımının mimarlarından sayılır. Top ayağına gelmeden karar verme yeteneği, yüksek isabetli pas istatistiği ve şut atma becerisi onu diğer oyunculardan farklı kılmaktadır. Ceza sahası içinden attığı tehlikeli şutlar en özel yeteneklerindendir.

Kevin de Bruyne’nin gol ve asistlerinden kesitler: 

Top sürme yeteneği de oldukça iyi sayılan Kevin De Bruyne çalım yeteneğine de sahip olması sayesinde onu dünya çapında istenen bir oyuncu haline getirir.

Kevin de Bruyne’nin yeteneklerini sergilediği anlar:

Yazan: Mustafa Murat Erdem

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.