Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, göçmenlik yasası konusunda AB’ye meydan okuyacak

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, hükümetinin Avrupa Birliği (AB) kararına meydan okuyacağını ve tartışmalı göçmenlik yasalarına bağlı kalacağını söyledi. Orban’ın bu kararı, AB tarafından Macaristan’a ağır para cezaları uygulanmasına neden olabilir. Aynı zamanda karar, ülkenin milyarlarca euro değerindeki AB fonlarından mahrum kalması anlamına geliyor.

Kasım ayında, Macaristan’ın sığınmacılara yardım eden avukatları ve aktivistleri suçlu sayan yasasının Avrupa Birliği yasalarını ihlal ettiğine karar veren Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD), geçen yıl da Budapeşte hükümetinin, ülkeye izinsiz giren kişileri geri göndererek, sığınma başvurusunda bulunma hakkını reddederek ve Sırbistan ile paylaştığı güney sınırı boyunca “geçiş bölgelerinde” alıkoyarak AB yasalarına saygı göstermediğine hükmetmişti. Macaristan’ın göçmen kuralları konusundaki tutumuna ilişkin devam eden bu tartışma, ülkenin AB’den gelecek milyarlarca euroluk fonları kaçırabileceği anlamına geliyor. Ayrıca ABAD kararına uymayı reddetmek, AB tarafından Macaristan’a ağır para cezaları uygulanmasına neden olabilir. Eylül ayında ABAD, Macaristan’ın önemli bir müttefiki konumundaki Polonya’ya, yargı sistemindeki değişiklikleri askıya alma konusundaki bir mahkeme kararına uymadığı için günlük 1 milyon euro para cezası vermişti.

Buna rağmen Orban, Macaristan’ın tartışmalı yasaları değiştirme planı olmadığını söyledi. Budapeşte hükümetinin, milyarder iş insanı George Soros’u, Müslüman göçmenleri desteklemekle suçladığı için “Soros’u Durdur Yasası” olarak da bilinen 2018 tarihli yasa, aktivistlerin ve kuruluşların göçmenlerin sığınma başvurusunda bulunmasına yardım etmesini yasaklıyor. Söz konusu yasa ayrıca, hayatlarının tehlikede olmadığı bir ülkeden gelen kişilerin sığınma başvurusunda bulunmasını da engelliyor.

Kasım ayında ABAD, yasayı geçirmekle Orban’ın milliyetçi hükümetinin AB hukuku kapsamındaki “yükümlülüklerini yerine getirmediğini” belirtti. Ancak dün (21 Aralık) düzenlediği yıl sonu basın toplantısında Orban, 2015’ten bu yana “büyük göç” karşısında AB kurallarının “eskimiş” olduğunu söyledi.

Orban, AB’yi eleştirerek “Gerçek şu ki göçmenleri sınırlarda durdurmamız gerekiyor. Bu tek bir şeyle çözülebilir: Avrupa iltica kurallarını değiştirmekle ancak bu süreç henüz başlamadı bile” dedi. Popülist sağcı lider ayrıca, AB’yi salgın fonlarını keserek “en acımasız sabotajı” yapmakla suçladı.

Üst düzey AB yetkilileri ise Macaristan’ın Polonya ile birlikte demokratik değerleri ve bağımsız bir yargıyı desteklemek için reformlar yapmadığı sürece bu yıl salgın ödemesinin ilk taksitini alma olasılığının düşük olduğunu söyledi.

AB’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, ülkenin harcama planında yolsuzlukla mücadele konusundaki önlemleri yetersiz gördüğü için Macaristan’a ayrılan birkaç milyar euro değerindeki koronavirüs kurtarma fonunu alıkoydu.

Ancak Orban, AB’nin onu koltuğundan etmek için kurtarma fonlarını kestiğini söyledi ve bunu bir “siyasi şantaj” olarak nitelendirdi. Orban, AB’nin Macaristan’a ayrılan parayı alıkoymaya hakkı olmadığını öne sürerek, “Tüm prosedür, AB’nin geleceğine ve birliğine yönelik en acımasız sabotajdır. Birliği parçalayan da budur. Bu konudan daha sorumsuz bir siyaset görmedim. Bundan sonra kim Komisyon’a güvenecek?” diye konuştu.

Macaristan hükümeti bu ay, rekor düzeydeki enflasyon, emeklilere, çocuklu ailelere vergi indirimleri ve sosyal yardımlar olarak ortaya çıkan büyük devlet harcamalarından kaynaklanan bütçe açıklarını engellemek için yatırımları durdurma kararı almıştı.

Derleyen: Gökalp Badak

Kaynak: BBC , Euronews

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.