Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ActHuman Sosyal Kapsama İnisiyatifi’nden yeni rapor: “İstihdamdan Üretime İklim Politikalarına Entegrasyon”

İnsani Gelişme Vakfı (İNGEV) ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) ortak girişimi olan ActHuman Sosyal Kapsama İnisiyatifi, yeşil iş ve yeşil ekonomiyi merkezine alan “İstihdamdan Üretime İklim Politikalarına Entegrasyon” raporunu yayımladı. Raporun ayrıntılarının anlatıldığı çevrimiçi toplantıya Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’ndan Doç. Dr. Nazlı Karamollaoğlu, İNGEV Başkanı Vural Çakır, İNGEV Direktörü ve Danışma Kurulu Üyesi Berk Çoker ve Sabancı Üniversitesi İPM Genel Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman katıldı. 

İNGEV’in Türkiye’de karar süreçlerini ve politikaları etkilemek için İPM iş birliğinde yürüttüğü ActHuman Sosyal Kapsama İnisiyatifi, “İstihdamdan Üretime İklim Politikalarına Entegrasyon”u tanımlamak ve sosyal politika önerileri sunmak amacıyla çevrimiçi toplantı düzenledi. Toplantıda konuşan İNGEV Başkanı Vural Çakır, “İyi yaşamın daha fazla tüketmek, daha marka tüketmek, pahalı tüketmek buna bağlı olarak statü atlamak olmadığı, çok ve pahalı tüketimin övünülecek ve özendirilecek değil ayıplanacak bir durum olduğu dönüşümünü sağlayabilmeliyiz. Tüketimle mutluluğu özdeşleştiren, statü atlama vaadi üzerine dayalı iletişimi sona erdirebilmeliyiz” dedi. 

Çalışmaların, iklim değişikliğinden etkilenmeye en açık insanların, dünyanın yoksulları olduğunu gösterdiğini söyleyen Çakır, “Yeni bir eşitsizlik alanı da gelişmiş ülkelerle diğerleri arasında olmamalı. İklim krizi ile mücadele, gelişmiş ülkelerle gelişenler arasına set çeken yeni bir dünya anlayışına dönüşmemeli. ‘Gelişmiş’ diye tanımladığımız ülkelerin kalkınma süreci ve ‘küresel’ diye tanımladığımız şirketlerin küreselleşme süreci bugünkü kriz noktasına gelişte önemli bir rol oynamıştır” diye devam etti. 

Sabancı Üniversitesi İPM Genel Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman, Türkiye’nin 2030- 2050 hedefleri içerisinde Yeşil Mutabakat’a uyum sağlamasının çok önemli olduğunu belirtti ve şöyle devam etti: “Her alanda çalışmalar oluyor, büyük şirketler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve düşünce kuruluşları bu bağlamda çalışmalar yapıyor. İNGEV ve İPM ortaklığında yeşil dönüşümün istihdama etkisinin ne olacağı, yeni bir eşitsizlik değil bilakis istihdamla, yeni iş olanaklarıyla birlikte nasıl çalışması gerektiği üzerine durmak istedik. Bunu yaparken de aklımızda, genel olarak istihdam kadar daha önemli olarak kırılgan gruplar temelindeki istihdam vardı.”

Doç. Dr. Nazlı Karamollaoğlu’nun raporla ilgili sunumundan öne çıkanlar şöyle: 

“-Dünya genelinde devletlerin 2020’de yaptığı toplam teşvik ve toparlanma harcamalarının sadece yüzde 2,5i sürdürülebilirlik kapsamında, 

– Türkiye’de yeşil istihdam yaratma konusunda kilit sektörler enerji, imalat, tarım, inşaat, ulaşım, hizmet ve atık yönetimi. Yeşil iş olanaklarında kadın istihdamının olumsuz etkilenmemesi için politikalarda sektörel farklılıklar göz önüne alınmalı, 

-Yeşil istihdam oluştururken Türkiye’de tarım nüfusunun gittikçe yaşlanması dolayısı ile Türkiye’de gençleri tarım sektörüne yönlendirecek politikalar oluşturulması kritik öneme sahip,

– Yeşil İstihdamı oluşturmak için mesleki ve teknik eğitim müfredatları güncellenmeli, yeşil işin uygulanabileceği sektörler için yol haritaları oluşturulmalı, 

– Türkiye’de yeşil dönüşümün gerçekleşebilmesi için bu alandaki teşvikler artırılmalı ve teşvik mekanizmaları sağlanmalı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.