Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (23 Aralık 2021): Ahmet Davutoğlu Medyascope’ta

Editör: Selin Görgüner & İnan Ketenciler

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Yoğun kar yağışı nedeniyle Kars’ın Kağızman, Ardahan’ın Posof, Kastamonu’nun Küre ve İnebolu, Artvin merkez ve Murgul, Rize merkez ve ilçelerinde, Trabzon’un merkez dahil 10 ilçesinde, Giresun ve Zonguldak’ta eğitime bir gün ara verildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

İstanbul’da kar yağacak, sıcaklık 0 derece olacak. Ankara’da hava çok bulutlu, sıcaklık -4 derece olacak. İzmir’de hava 4, Antalya’da 6, Diyarbakır’da -4 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 12 lira 05 kuruş, euro kuru ise 13 lira 68 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.804 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 699 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 75,53 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu toplantı özeti ile haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılı sosyal koruma ile atık istatistiklerini açıklayacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup toplantısında konuştu. Akşener, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı işaret ederek, “Hiçbir hesabı tutmayan büyük ekonomistimiz, akıl dolu bir hamleyle ‘dolara çevrilebilir mevduat’ kavramını 50 yıl sonra tekrar hayatımıza soktu. 2023 hedefleri gitti, yerine 1973 çözümleri geldi” dedi.

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu dün (22 Aralık) partisinin genel merkezinde gündeme dair açıklamalarda bulundu. İktidarın açıkladığı yeni ekonomik tedbirlere ilişkin konuşan Karamollaoğlu, “Şimdi yüksek kur farkını bahane ederek adını faiz koymayıp, destek diye nitelendirip, paradan para kazanma imkanını sağlamak nasıl izah edilebilir? Hani nas vardı? Faizin ismini değiştirdiğinizde bunun hükmü değişmez” dedi. SP lideri, iktidarın ani politika ve karar değişikliklerinin vatandaşa çok büyük maliyetler yüklediğini vurguladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), cep telefonlarının fiyat limitlerinde ve taksit sınırlarında değişiklik yaptı. Buna göre yenilenmiş cep telefonları 12 aya varan taksitlerle alınabilecek.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Adana’da. Kılıçdaroğlu’nun günü epey yoğun, gelin birlikte bakalım: Kılıçdaroğlu, Nakliyeciler Sitesi’nde kamyon şoförleriyle kahvaltı yapacak, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Ticaret Borsası ve OSB başkanları ile görüşecek. Şehit Kubilay Parkı’nda Adana Büyükşehir Belediyesi’nin, Lezzetler Çarşısı’nda da Çukurova Belediyesi’nin toplu açılış törenlerine katılacak olan Kılıçdaroğlu, Kozan Belediyesi Sinema Salonu’nda muhtarlar, sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri ve kanaat önderleri ile bir araya gelecek, Çiftçiler Birliği’ni ziyaret edecek.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Sanayi Odası’nı ziyaret edecek.

Ücret ve maaşların asgari ücret tutarından gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kanuna göre tüm ücret ve maaşların asgari ücret tutarı kısmından gelir ve damga vergisi alınmayacak.

Kısaca düne bakalım. 

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün (22 Aralık) partisinin grup toplantısında konuştu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun erken seçim çağrısına yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhur İttifakı’ndan Devlet Bey bu işin Haziran 2023’te olacağını söylüyor, ben Haziran 2023 diyorum. Defaatle bunu söylememize rağmen yatıyor, kalkıyor ‘erken seçim’. Erken seçim yok. Bu ülke bir hukuk devletidir, belirlenen tarih neyse o tarihte seçim yapılacaktır, olay bu. Bak Bay Kemal, noktalı virgül değil, nokta koydum” dedi. Ekonomiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, “Döviz kurunu sürdürülebilir bir seviyeye getirmek için açıkladığımız program amacına ulaşmıştır. Milletimiz bunu benimsemiş, piyasalar da uygun adımları atmıştır” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan, dün Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile Saadet Partisi Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Liderler baş başa görüşmenin ardından açıklamada bulundu. Türkiye’nin büyük bir ekonomik krizin içinde olduğunu vurgulayan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Bugün Türkiye’nin erken ve acil seçime ihtiyacı var. Bu görüşmelerin erken seçime yol açacağına inanıyoruz. TBMM’de muhalefet partilerinin ortak bir önerge ile seçim talebinde bulunmasının faydalı olacağına inanıyoruz” dedi. Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ise “Bugün içinde bulunduğumuz sorunların çözümlerini siyasi partilerle istişare ederek bulabiliriz. Bu görüşmelerin önemi büyüktür” diye konuştu.  

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ü ziyaret etti. Görüşmede Adalet Bakanlığı’nca yürütülen Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında atılan adımlar ile savunma hakkını güçlendirecek düzenlemeler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin önce Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, ardından da Kamu-Sen yönetimi ile görüştü. Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, “Cumhurbaşkanımız ile görüşmemizde ek zam talebimizi aktardık” dedi. 

İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde 16 Kasım’da üç Suriyeli mülteci işçinin yakılarak öldürüldüğü ortaya çıktı. Olaydan 10 gün sonra iki kişiyi bıçakla yaralayan saldırgan yakalandı. Medyascope‘tan Aytuğ Özçolak’a konuşan işçilerin çalıştığı şirketin avukatı Göktuğ Dağgeçen, “Gözaltına alınan şahıs olayı tasarlayarak, bilinçli şekilde yaptığını söyledi” dedi. 

İsviçre’de yaşayan yeğeni Z.Ç.’ye (17) akraba ziyareti için geldiği Mardin-Kızıltepe’de cinsel saldırıda bulunmakla suçlanan amca Osman Çur (28) beraat etti. Mahkeme, karara gerekçe olarak “suçun sabit olmadığını” ve “delil yetersizliğini” gösterdi. Cinsel saldırıda bulunduğu DNA raporuyla tespit edilen Çur, bu yılın başında tahliye edildikten sonra cezaevi kapısı önünde davul zurnayla karşılanmasıyla gündeme gelmişti.

Şimdi de dünya gündemine bakalım. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği tarafından çevrimiçi düzenlenen Uluslararası Güvenlik Akademisi’nin kapanışında konuşacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geleneksel yıl sonu basın toplantısında konuşacak.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), türünün ilk örneği olan koronavirüs ilacını onayladı. Pfizer’ın geliştirdiği Paxlovid adlı ilaç, kronik hastalıkları olanlar da dahil olmak üzere 12 yaş ve üstü koronavirüs hastaları tarafından kullanılabilecek.

Omicron’un hastalar üzerindeki etkisi, İngiltere ve Güney Afrika’da yayınlanan ön çalışmalara göre diğer varyantlara göre daha hafif görünüyor. BBC’nin haberine göre, erken bulgular, diğer varyantlara kıyasla daha az sayıda insanın hastanede tedaviye ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Buna göre hastaneye yatma oranında diğer varyantlara göre yaklaşık üçte iki oranında bir azalma görülüyor.

Çin’in 13 milyon nüfuslu Şian kentinde koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle sokağa çıkmak yasaklandı.

Birleşmiş Milletler, Taliban yönetimi altındaki Afganistan İçişleri Bakanlığı güvenlik personeline gelecek yıl için 6 milyon dolar ödeme yapmayı önerdi. Reuters’ın bir BM iç yazışması ve konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre söz konusu fon, BM ofislerinin güvenliğinin sağlanmasında görevli Taliban savaşçılarına ödenecek. Teklife göre meblağ, örgüt savaşçılarının aylık maaşlarını sübvanse etmek için kullanılacak.

Dünyaca ünlü şair Nâzım Hikmet Ran’ın Çekya’nın başkenti Prag’da 1956 yılında çekilmiş fotoğrafları, Prag Ulusal Tiyatrosu’nun arşivlerinde gün yüzüne çıktı.

Libya Parlamentosu Yüksek Seçim Kurulu, 24 Aralık Cuma günü yapılması planlanan başkanlık ve parlamento seçimlerinin ertelendiğini açıkladı. Yüksek Seçim Kurulu, yasal anlaşmazlıklar ve aday listesinde belirsizlikleri gerekçe gösterdi. 

İngiltere’de yapılan araştırmada, 2022 yılının tüm zamanların en sıcak yıllarından biri olacağı belirtildi. Ulusal hava durumu servisi Met Office tarafından yapılan açıklamada, sıcaklıkların önümüzdeki yıl ortalamanın 1,09 santigrat derece üzerinde seyredeceğinin tahmin edildiği vurguladı.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de 18. hafta, dün (22 Aralık) oynanan karşılaşmalar ile devam etti. Fenerbahçe, uzun süre dokuz kişi oynayan VavaCars Fatih Karagümrük ile deplasmanda 1-1 berabere kaldı. Günün diğer maçlarında Gaziantep FK, Aytemiz Alanyaspor’u 2-1 mağlup ederken, İttifak Holding Konyaspor ise Atakaş Hatayspor’u deplasmanda 3-1 yendi. Demir Grup Sivasspor ile Çaykur Rizespor ise sahadan 1-1’lik beraberlikle ayrıldı. 

Süper Lig’in 18. haftası, bugün (23 Aralık) oynanacak Öznur Kablo Yeni Malatyaspor-Yukatel Kayserispor ve Beşiktaş-Göztepe karşılaşmalarının ardından sona erecek. 

Turkish Airlines EuroLeague’in 17. haftasında Anadolu Efes, sahasında Sırbistan temsilcisi Kızılyıldız’ı 84-83 yendi. Üst üste üçüncü galibiyetini kazanan Anadolu Efes, bu sezon dokuzuncu kez sahadan mutlu ayrıldı.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 19 bin 95 yeni vaka tespit edildi. 179 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 126 milyon 647 bin 505’e çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli koronavirüs aşısı Turkovac’a Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından acil kullanım onayı verildiğini açıkladı. Koca “Bugün itibarıyla koronavirüs aşısı üreten dokuz ülkeden biri olduk” dedi. Turkovac 10 gün içinde başta şehir hastaneleri olmak üzere uygulanmaya başlayacak. Turkovac’ın diğer ülkelerde kullanılabilmesi için ise Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) acil kullanım onayı alması gerekiyor.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Bugün saat 13.30’da “Gündem: Medya”, saat 15.00’te ise “Ön Libero” olacak. Akşam saat 20.00’de Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtlayacak. Saat 21.30’da ise “Açık Oturum”a Prof. Dr. Öner Günçavdı, Doç. Dr. Ümit Akçay ve Dr. Cem Çakmaklı konuk olacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.