Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hekimlerden Turkovac açıklaması: “Aşının faz 3 çalışmasına dair bilimsel yayın yok, Sağlık Bakanlığı’ndan verileri paylaşmasını bekliyoruz”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu ve TTB Merkez Konseyi, enfeksiyon hastalıkları konusunda uzman derneklerin Turkovac aşısına dair uyarısını hatırlatan bir açıklama yaptı. Açıklamada “Bilimsel çalışma sonuçları yayımlanmayan ve bilimsel ortamlarda tartışılmamış bir aşının güvenli ve etkili sayıldığına dair bakanlık açıklamaları, maalesef var olan aşı tereddütünü daha da artıracaktır” denildi ve Turkovac aşısına faz 3 çalışmaları sürdüğü halde kullanım onayı verildiğine dikkat çekildi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu ve TTB Merkez Konseyi, Turkovac aşısının bilimsel çalışma sonuçlarının yayınlanmadığına dikkat çeken bir açıklama yaptı. Açıklamada Türk Toraks Derneği, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği ile Halk Sağlığı Uzmanları Derneği’nin “Henüz faz 3 aşaması sürmekte olan bir aşının, hatırlatma dozu çalışması verilerine veya faz 3 çalışmasının küçük ölçekli bir erken aşama verisine dayalı olarak Acil Kullanım Onayı alması durumunda bu ‘onay’ bilimsel olarak tartışmalı olacaktır” görüşü hatırlatıldı.

“Acil Kullanım Onayı faz 3 çalışmaları açıklandıktan sonra verilmeliydi”

“Türkiye’de üretilen bir aşının sadece ülkemizde değil dünyada da pandemiyi kontrol altına alma ihtimali, sevinçle karşılayacağımız bir durumdur” denilen açıklamada, bunu yapabilmek için aşının henüz uluslararası bilimsel hakemli bir dergide yer almayan faz 3 çalışmalarının bilimsel ortamlarda değerlendirilmesi, ardından fazların sonuçları ve bilimsel verilerinin paylaşılması gerektiğine dikkat çekildi. Bilimsel süreçlerin açıklanmadan yürütülüyor olmasının aşı karşıtı fikirleri artıracağını vurgulayan hekimler, aşı için verilen Acil Kullanım Onayı kararının ise tüm bu süreçlerden sonra verilmesi gerektiğini dile getirdi.

“Sağlık Bakanlığı, yeterli bilimsel veri paylaşmadı”

Açıklamada, Türkiye’nin hem COVID-19’u kontrol altına alabilmek hem de gelecekteki pandemilere karşı önlem alabilmek için kendi aşısını üretmesi, bu nedenle de Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nün modernize edilerek tekrar açılmasının zorunluluk olduğu belirtildi. Hekimler, Sağlık Bakanlığı’nı kamuoyunu aydınlatma sorumluluğunu yerine getirmeye şu sözlerle çağırdı:

“Başta inaktive virüs aşısı (Turkovac) olmak üzere halen ülkemizde sürdürülen aşı araştırmalarının devam eden ya da tamamlanan aşamaları hakkında yeterli bilimsel bilgi ve veri Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılmamıştır. Ayrıca faz 3 aşaması başlayan Turkovac aşısının hatırlatma dozu olarak uygulanacağı bir başka çalışmanın daha yürütüldüğü de bildirilmiş, ancak bugüne kadar yapılan çalışmaların somut verileri bilimsel olarak açıklanmamıştır. Sağlık Bakanlığı’nın Turkovac için Acil Kullanım Onayı verildiğini açıklaması, bilimsel çekincelere yol açacak niteliktedir. Sağlık Bakanlığı’nı kamuoyunu aydınlatma sorumluluğunu yerine getirmeye, aşı kararsızlığına ve aşı karşıtlarının yanıltıcı söylemlerine yol açabilecek olumsuz durumlardan kaçınmaya, zaman yitirmeden çalışma sonuçlarını tüm ülke ile paylaşmaya çağırıyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.