Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Libya’da 24 Aralık’ta düzenlenmesi planlanan seçimler ertelendi

Libya Parlamentosu, ülkenin bağımsızlığının 70. yıldönümüne denk gelen 24 Aralık’ta düzenlenmesi planlanan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin ertelendiğini resmen açıkladı. Karar, ülkede uluslararası güçler yardımıyla kurulan barış sürecini ve geçiş hükümetinin geleceğinin tehlikeye sokmuş durumda.

Libya Parlamentosu Yüksek Seçim Kurulu, seçim sürecindeki yasal sorunları ve başkanlık için adaylar konusunda yaşanan anlaşmazlıkları gerekçe göstererek 24 Aralık Cuma günü düzenlenmesi planlanan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerini erteleme kararı aldı. Seçim komisyonu, seçimlerin bir ay süre ile ertelenmesini önerse de yeni bir tarih belirlenmiş değil.

Seçim komisyonu, ülkedeki geçiş hükümetinin görev süresinin cuma günü (24 Aralık) sona ereceğini belirtti. Cuma gününden sonra ülkedeki diğer ana hiziplerin ve siyasi grupların Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan hükümete bağlı kalacağı aktarıldı.

Libya’daki çok sayıda seçmen, seçimlerde oy kullanmak için seçmen kartı çıkarmıştı. Ülkedeki politikacılar tarafından bu durum, halkın oy kullanmak için son derece istekli olduğu şeklinde yorumlanmıştı.

Seçimlerin iptali, barış sürecini ve geçiş hükümetinin geleceğini tehlikeye soktu.

Seçimler neden ertelendi?

Libya’daki kurumlar, yeni cumhurbaşkanının ve parlamentonun hangi yetkilere sahip olacağı ve seçimlerde kimlerin aday olabileceği de dahil olmak üzere seçim kuralları üzerinde anlaşmaya varamadı.

Libya Parlamentosu Sözcüsü Aguila Salih, eylül ayında cumhurbaşkanlığı ve devlet başkanlığı seçimlerinin iki ayrı tarihte düzenlenmesini uygun gören bir yasa önerisi sunmuş ancak bu öneri reddedilmişti.

Salı günü de ülke genelindeki seçim komiteleri feshedilmiş, bölgesel ve yerel seçim ofislerinin kapatılmasına karar verilmişti.

Hangi adaylar başvuruda bulunmuştu?

Cumhurbaşkanlığına aday olmak isteyenler arasında Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi de olmak üzere ülkenin birçok yerinde kabul görmeyen 98 kişi bulunuyordu.

Seçimler için en önde gelen üç aday, iç savaş sırasında doğudaki güçlere komuta eden General Halife Hafter, Seyfülislam Kaddafi ve Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe’ydi.

Şimdi ne olacak?

Seçim komisyonu, seçimlerin düzenlenmesi için 24 Ocak tarihini önerse de parlamento daha uzun bir erteleme süresi isteyebilir. Adaylar, Libya’nın siyasi kurumları ve uluslararası güçler arasında müzakereler devam ediyor.

Önümüzdeki dönemlerde ülkede Ulusal Birlik Hükümeti’nin ve Başbakan Dibeybe’nin geleceği en çok tartışılan konulardan biri haline gelebilir.

Yeni bir çatışma riski mümkün mü?

Libya’da iktidarı ele geçirmek isteyen gruplar arasındaki çatışmalar, ülkede iktidarı uzun süre elinde bulunduran Muammer Kaddafi’nin devrilip öldürüldüğü 2011 yılından beri devam ediyor. 24 Aralık’ta düzenlenmesi planlanan ancak iptal edilen seçimler, ülkedeki şiddeti sona erdirmek için büyük bir şans olarak görülüyordu.

Çarşamba günü (22 Aralık) seçimlerin ertelendiği açıklandığında Libya sokaklarında gerginlik had safhadaydı. Başkent Trablus’ta silahlı kişiler ve tanklar sokaklarda konuşlanmış, cumhurbaşkanlığı sarayına giden yollar kapatılmıştı. Bu durum, yeni bir silahlı çatışma korkusunu tetiklese de herhangi bir şiddet olayı meydana gelmemişti.

BM Libya Destek Misyonu’nun (UNSMIL) da sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, Libya’daki sürecin istikrarı koruma, özgür ve adil seçimler için ortam hazırlama konusunda iyiye işaret etmediği belirtildi. Paylaşımda şu ifadelere yer verildi: “Farklı gruplara bağlı güçlerin mevcut seferberliği gerginlik yaratıyor ve çatışmaya dönüşebilecek çatışma riskini artırıyor.”

Ülkedeki barış sürecinin bozulması halinde doğudaki kuvvetlerin yeniden ayrılıkçı bir hükümet kurma riski bulunuyor fakat uzmanlar ve bölgeyi takip eden analistler, bu durumu şimdilik olası görmüyor.

Yüksek Seçim Kurulu önünde nöbet tutan bir güvenlik görevlisi. Fotoğraf: Reuters

Uzmanlar, seçim sürecinin de sekteye uğraması ile birlikte Trablus’ta ve ülkenin batısındaki diğer bölgelerde silahlı grupların seferber olmasından, yerel anlaşmazlıkların yeniden su üstüne çıkmasından ve çatışmaların yeniden patlak vermesinden endişe ediyor.

Kaynak: Reuters, New York Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.