Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li gazeteci ve yazar Joan Didion, 87 yaşında hayatını kaybetti

Amerikalı gazeteci ve yazar Joan Didion, 87 yaşında hayatını kaybetti. Amerikan toplumu, kültür ve kaos üzerine yazdığı roman ve denemelerde ülke çapında ve dünyada büyük ses getiren Didion’un parkinson hastalığı nedeniyle Manhattan’daki evinde öldüğü belirtildi.

1960’lı ve 70’li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaşam üzerine yazdığı yazılarla gazetecilikte yeni bir çağı açan isimlerden olduğu belirtilen gazeteci ve yazar Joan Didion, 87 yaşında hayatına veda etti.

Kitaplarının yayımcısı Penguin Random House/Knopf’tan Didion’un editörü Shelley Wanger kendisini, “akıllı ve ince gerçekleri anlatan” bir yazar olarak nitelendirdi. Wagner, Didion’un ölümünün ardından yaptığı açıklamada, “Ölümünün yasını tutacağız, ancak çalışmalarının yeni nesil okuyuculara ve yazarlara ilham vereceğini bilerek hayatını kutlayacağız” dedi.

Joan Didion

Amerikan kültürünü anlatan roman ve deneme yazılarıyla bilinen edebiyat ikonu, yazma eylemini, “Yaşamak için kendimize hikayeler anlatırız” diye tanımlamıştı. Edebiyat eleştirmeni John Leonard da Didion için, “Kimse Joan Didion’dan daha iyi İngilizce düzyazı yazamaz” demişti.

Didion bu yıl yayımlanan “Let Me Tell You What I Mean” adlı deneme koleksiyonunda, “Dünyaya değil, dünyanın kendisine açılan bir pencere istedim” diye yazmıştı. 

Didion, 2013 yılında kendisini “Amerikan siyaseti ve kültürünün en keskin ve saygın gözlemcilerinden biri” olarak nitelendiren dönemin ABD Başkanı Barack Obama tarafından Ulusal Beşeri Bilimler Madalyası ile ödüllendirilmişti.

Barack Obama ve Joan Didion

1934 yılında Sacramento’da doğan ve Berkeley’deki California Üniversitesi’nde eğitim gören Didion, 1956 yılında mezun olduktan sonra Vogue dergisinde gazetecilik ve yazarlığa başladı.

Yazar arkadaşı Martin Amis bir keresinde onu “Büyük Kaliforniya Boşluğunun Şairi” olarak tanımlamıştı.

Didion’un, eşi John Gregory Dunne’u kaybetmesini anlatan ödüllü hikayesi “The Year of Magical Thinking” de sahneye uyarlanmıştı. 2007 yılında Vanessa Redgrave de yapımda rol almıştı. 

Didion 2007 yılında, Ulusal Kitap Vakfı’nın “Amerikan Harflerine Seçkin Katkı Madalyası”na layık görülmüştü.

2005 yılında evlat edindiği kızı Quintana Roo’nun 39 yaşında akut pankreatit hastalığından hayatını kaybetmesinin ardından, Didion’un eserlerine “keder” teması yeniden ağır bastı. Didion, hayatını kaybeden kızıyla ilgili olarak da “Blue Nights” adlı eserini kaleme aldı. 

Quintana Roo, John Gregory Dunne ve Didion

Hem gazetecilik hem de yazarlık kariyerinde kişisel hayatını ve siyaseti harmanlamasıyla bilinen Didion, 60 yıllık kariyerinde Democracy, The Last Thing He Wanted, Slouching Towards Bethlehem, The White Album, Blue Nights gibi birçok kitap yazmıştı. Didion’un en ünlü eserlerinden biri, 1970’lerde Hollywood film kültürünü anlatan “Play It as It Lays” romanıydı.

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.