Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya’da yıllar sonra bir ilk: Pembe el balığı 22 yıl sonra görüntülendi

Avustralya Tarım, Su ve Çevre Bakanlığı, ülkenin güneydoğusunda bulunan Tasmanya eyaleti açıklarında, sadece Avustralya’ya özgü olarak bilinen ve nesli tükenme tehlikesi altında bulunan pembe el balığı görüldüğünü duyurdu. Pembe el balığı en son 1999 yılında yine Tasmanya kıyılarında görülmüştü.

Bakanlıktan paylaşılan açıklamada, Avustralyalı araştırmacıların Tasman Kırığı Deniz Parkı’nda su altı kamerasıyla çekilen görüntülerde nesli tükenmekte olan balıkların görüntülendiği ve bu balıkların arasında sadece Avustralya’ya özgü pembe el balığının da olduğu belirtildi.

Tasmanya Üniversitesi’nden baş araştırmacı ve deniz biyoloğu Neville Barrett keşif ile ilgili “Bu heyecan verici bir keşif. Pembe el balıklarının devam eden hayatta kalma mücadelesi için umut veriyor” dedi.

Pembe el balığı

Şubat ayında Barrett’in ekibi, mercan, ıstakoz ve balık türlerini incelemek için Tasman Kırığı Deniz Parkı’nın tabanına bir kamera bırakmıştı. Ekim ayında görüntüleri inceleyen bir araştırma görevlisi, kameraya temas eden balıkların arasında pembe el balığını fark etti. Üniversitenin Antarktika ve Deniz Çalışmaları Enstitüsü’nden Ashlee Bastiaansen, “Videolarımızdan birini izliyordum ve resif çıkıntılarından birinde biraz tuhaf görünen küçük bir balık belirdi. Balığa daha yakından baktım ve küçük ellerini görebildim” diye konuştu.

Görüntüler, 15 santimlik pembe el balığının bir kaya ıstakozu tarafından rahatsız edildikten sonra bir çıkıntıdan çıktığını gösteriyor. Pembe el balığının, 120 metre derinlikte bulunduğu ve büyük solungaçları ile deniz yatağı boyunca yürüdüğü belirtiliyor. 

Barrett basına verdiği demeçte, “Keşiflerde çeşitli teknikleri kullanabildiğimiz için oldukça heyecanlıyız ve bu derin yaşam alanlarının böylesine nadir bir tür için ne kadar önemli olduğunu gerçekten görüyoruz” dedi.

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.