Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (24 Aralık 2021): İYİ Parti’nin Kalkınma Kongresi

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Sivas’ın İmranlı ilçesinde, Kızılırmak Nehri dondu. İmranlı, -26,6 dereceyle Türkiye’nin en soğuk yeri oldu.

Karadeniz bölgesindeki bazı kentlerde yoğun kar nedeniyle yüz yüze eğitime ara verildi. Rize, Trabzon, Zonguldak ve Bartın’daki tüm okullarda yoğun kar yağışı nedeniyle bugün yüz yüze eğitim yapılmayacak.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da hava çok bulutlu, sıcaklık 0 derece olacak. Ankara’da hava çok bulutlu, sıcaklık -6 derece olacak. İzmir’de hava 3, Antalya’da 5, Diyarbakır’da -3 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 11 lira 59 kuruş, euro kuru ise 13 lira 11 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.805 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 669 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 76,60 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), aralık ayına ilişkin finansal hizmetler istatistikleri ve finansal hizmetler güven endeksini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “İşgücü Maliyeti İstatistikleri, 2020” haber bültenini yayımlayacak.

Merkez Bankası haftalık para ve banka istatistikleri yayımlandı. Net rezerv 21,2 milyar dolardan 12,2 milyar dolara, swap hariç net rezerv ise eksi 46,7 milyar dolara geriledi.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta’nın TBMM Grup Başkanvekilliği görevine seçilmesinin ardından boşalan “Ekonomi Politikaları Başkanlığı” görevine atama yapıldı. İYİ Parti lideri Meral Akşener, Prof. Dr. Bilge Yılmaz’ı bu göreve atadı. Akşener, 20 Ekim’deki grup toplantısında finans ve yatırım uzmanı Prof. Dr. Yılmaz’ı danışmanı olarak görevlendirdiğini açıklamıştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli adı verdikleri modelle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Nebati, “Yeni ekonomik model, ‘faiz artırılmalı’ diyenlere tokat gibi bir cevap oldu” dedi. 

Reuters haber ajansı, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kur korumalı TL vadeli mevduat açıklaması sonrası kamu bankalarının, yüklü miktarlarda dolar satışı yaparak Türk Lirası’nın değer kazanmasına destek olduklarını bildirdi. Ajansın, dört farklı yetkiliye dayandırdığı haberine göre satışlar, Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinde sadece pazartesi ve salı günü yaşanan 6 milyar dolarlık düşüşle eşzamanlı gerçekleşti.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

İYİ Parti’nin, “Eşitlenen Türkiye” sloganıyla düzenleyeceği Kalkınma Kongresi’nin ilk oturumu bugün İstanbul’da yapılacak. Kongrede, İYİ Parti’nin, yoksulluk, kapsayıcılık ve istihdam konularındaki vizyonu ile programları açıklanacak. Genel Başkan Meral Akşener’in açılış konuşmasını yapacağı kongrede, İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale “yoksulluk ve kapsayıcılık”, İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu “istihdam” konularında partinin çalışmalarını paylaşacak. Kongreye Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı (ABB) Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da katılacak. Muhabirlerimiz Sahra Atila ve İbrahim Yayan kongreyi takip edecek.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre 770 kişi ile bir vakfın malvarlıkları donduruldu.

Kısaca düne bakalım. 

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Medyascope yayınında Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtladı. Davutoğlu, “İktidarın söyleyebileceği sözler tükendi. Bizim için söyleyeceklerimiz yeni başlıyor. Bu otoriter dönem kapanacak” dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati için “Türk ekonomisini yönetecek ehliyet ve liyakat unsurlarının hiçbirine sahip değil” diyen Davutoğlu, baskın seçim beklediğini dile getirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin Ankara-Kızıcahamam’daki belediye başkanları kampında konuştu. Kılıçdaroğlu’nun Şanlıurfa’da çiftçilere ücretsiz elektrik sözü vermesini eleştiren Erdoğan, “Hatay, Adana ve Antalya gibi pek çok şehir sizin belediyelerinizin yönetiminde. Oralarda elektriği bedava yapın” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Adana’da Çukurova Belediyesi’nin toplu açılış törenine katıldı. CHP’li belediyelerin “tıkır tıkır çalıştığını” söyleyen Kılıçdaroğlu, “Çalışmalarını birileri hazmedemiyor. Belediyeler çalışıyor diye belediyelerimizi kıskanıyorlar” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay koronavirüse yakalandı. Oktay’ın Ankara Şehir Hastanesi’nde tedavi altına alındığı ve genel sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Türkiye’ye yaptırım sürecinin başlatılması kararının ardından ilk kez dün Osman Kavala’nın tutukluluk durumunu değerlendirdi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi oyçokluğuyla iş insanı Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Gezi ve Çarşı davalarında tek tutuklu sanık olarak yargılanan Kavala’nın bir sonraki duruşması 17 Ocak 2022’de görülecek.

2019 yılında Türkiye Gazeteciler Sendikası’na (TGS) üye olmaları sebebiyle Hürriyet gazetesindeki işlerinden çıkartılan 45 gazeteci, açtıkları davayı kazandı. Mahkeme gazetecileri haklı buldu, Demirören Medya gazetecilere tazminat ödeyecek. TGS’nin açıklamasına göre gazetecilerin 22’si işe iade edildi ve 12 maaş sendikal tazminat kazandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, öğrenci, öğretmen ve 60 yaşını doldurmuş kişilerin toplu taşımada kullandığı İstanbulkart’ın vizeleme işlem ücretini 5 liradan 13 liraya çıkardı. İstanbulkart’ın internet sitesine zamlı fiyat tarifesi eklendi.

Şimdi de dünya gündemine bakalım. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, sağlık durumu iyi olursa 2024’te yapılacak başkanlık seçimleri için yeniden aday olmayı planladığını söyledi. Biden  “Ben kadere son derece saygı duyan bir insanım. Kader benim hayatımda birçok kez tecelli etti. Şimdi olduğu gibi o zaman da sağlığım iyi olursa yeniden aday olurum” dedi.

Suriye devlet haber ajansı SANA, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yerinden edilen Suriyeliler’in geri dönüşü için af çıkarmaya hazırlandığını duyurdu. Geri dönüşler için başta af kararnameleri olmak üzere kolaylıklar sağlanacağını belirten yetkililer, durumlarını halletmek isteyenlere izin verilmesi ve uzlaşma dosyasının tamamlanmasını takip etmek için de hiçbir çabadan kaçınmayacaklarını dile getirdi.

Rusya ve Ukrayna, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesi için 2020 yılında sağlanan kapsamlı ateşkesi tekrar yürürlüğe koymak için anlaştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geleneksel yıl sonu basın toplantısında ülkesindeki ve dünyadaki gelişmeleri değerlendirdi. Rusya’da reel sektörün Merkez Bankası’nın faiz artırmasından rahatsız olduğunu bildiğini söyleyen Putin, “Ama bu yapılmazsa, Türkiye’nin yaşadığı sorunu biz de yaşayabiliriz. Bu ciddi bir sorun ve zorluk” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün haftalık raporuna göre, ilk kez 25 Kasım’da Güney Afrika’da görülen Omicron varyantı, Delta varyantına kıyasla aşılanmayla yüksek düzeyde bağışıklık sağlanan ülkelerde bile daha hızlı yayılıyor. Verilere göre İngiltere, Omicron vakalarının en çok görüldüğü ülke oldu.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de 18. hafta, dün (23 Aralık) oynanan karşılaşmaların ardından sona erdi. Beşiktaş, Cherif Ndiaye’nin golü ile yenik duruma düştüğü karşılaşmada Göztepe’yi 2-1 mağlup etmeyi başardı. Siyah-beyazlılara galibiyeti getiren golleri, Cyle Larin ve Rachid Ghezzal kaydetti. Günün diğer maçında Öznur Kablo Yeni Malatyaspor ile Yukatel Kayserispor karşı karşıya geldi. Müsabaka, 2-2’lik eşitlik ile sona erdi. 

İngiltere Premier Lig takımlarından Manchester City’de forma giyen Benjamin Mendy hakkındaki tecavüz suçlamalarına bir yenisi daha eklendi. Fransız futbolcu, toplam yedi tecavüz suçlamasıyla 24 Ocak 2022’de hâkim karşısına çıkacak.

Turkish Airlines EuroLeague’in 17. hafta maçında Fenerbahçe Beko, Fransız temsilcisi ASVEL’e 84-82 mağlup oldu. Bu sonuçla birlikte Fenerbahçe’nin dört maçlık galibiyet serisi sona ererken, sarı-lacivertliler bu sezonki 10. mağlubiyetini aldı.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 18 bin 771 yeni vaka tespit edildi, 168 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 127 milyon 349 bin 307’e çıktı.

Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubu ve Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, Turkovac aşısı hakkında dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Açıklamada, “Sağlık Bakanlığı’nı kamuoyunu aydınlatma sorumluluğunu yerine getirmeye, zaman yitirmeden çalışma sonuçlarını tüm ülke ile paylaşmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 16.00’da “Haftaya Bakış”, saat 17.00’de Murat Emir’in katılacağı “Ankara Gündemi” programları olacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.