Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yolsuzlukla suçlanmış ve 22 yıl hapis cezası almıştı: Eski Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye affedildi

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, yolsuzluk gerekçesiyle 22 yıl hapis cezasına çarptırılan ve hapis yatan eski Devlet Başkanı Park Geun-hye’yi affetti. Park Geun-hye, Güney Kore’nin ilk kadın devlet başkanıydı.

Eski Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, 2017 yılında geniş çaplı bir yolsuzluk skandalı çerçevesinde görevi kötüye kullanma ve iş insanlarına baskı kurma suçundan suçlu bulunmuş ve görevden alınmıştı.

Ülkede demokratik yollarda seçilmesinin ardından görevden alınan ilk lider olarak bilinen Park Geun-hye, 22 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Dört yıldır cezaevinde bulunan Park Geun-hye, omuz ve bel ağrısı sebepleriyle 2021 yılında üç kez hastaneye kaldırılmış ve bir kez ameliyat edilmişti.

Dört yıldır cezaevinde bulunan Park, 2021 yılında üç kez hastaneye kaldırılmıştı.

Güney Kore’nin yerel haber ajansı Yonhap, Devlet Başkanı Moon Jae-in’in Park hakkında af kararı vermesinin nedeninin sağlık durumu olabileceğini belirtti.

Seçimlere hazırlık mı?

Güney Kore’de 9 Mart 2022 tarihinde cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenlenecek. Uzmanlar, Park Geun-hye’in serbest bırakılmasının seçimlerde muhafazakâr seçmenlerin oylarını alma konusunda etkili olabileceğini belirtiyor.

Moon Jae-in

Ülkedeki görev süresi sınırlamaları nedeniyle sadece bir dönem başkanlık koltuğuna oturan Moon, 2012 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerini Park’a kaybetmişti.

Ne olmuştu?

Güney Kore’nin ilk kadın devlet başkanı Park Geun-hye, rüşvet ve siyasi liderlere baskı kurma gibi 18 suçla yargılandığı davada 16 suçtan mahkûm edilmişti. Mahkeme eski devlet başkanını, 2017 yılında aralarında Samsung’un da bulunduğu Güney Koreli şirketleri, yakın arkadaşı Choi Soon-sil’in kontrolündeki vakıflara milyonlarca dolarlık bağış yapmaya zorlamaktan suçundan suçlu bulmuştu.

Mahkemenin kararının ardından 30 yıl hapis ve 168 milyar dolar para cezasına çarptırılan Park Geun-hye’in cezası, daha sonra 22 yıla düşürülmüştü.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.