Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi’nde iki yıl aradan sonra ilk ayin

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde bulunan ve Süryani cemaati için önemli kiliselerin başında gelen Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi’nde iki yıl aradan sonra ilk Noel ayini yapıldı. Ayine, Diyarbakır ve çevre illerde yaşayan Süryani cemaati ve çok sayıda misafir katıldı. Kilisede, mevcut rahibin emekli olması ve salgın nedeniyle iki yıldır ayin yapılamıyordu.

Diyarbakır’da merkez Sur ilçesi Lalebey Mahallesi’nde bulunan yaklaşık 1700 yıllık Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi’nde yıllarca görev yapan rahip Yusuf Akbulut’un emekli olması nedeniyle ile iki yıldır ayin yapılamıyordu. Bugün (26 Aralık) Noel ayini nedeniyle Mardin’den gelen bir rahibin yönettiği ayin ile kilisede uzun süre sonra ilk kez dini tören düzenlendi. Diyarbakır Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi Vakfı Başkan Yardımcısı Murat Belbak ve bazı yöneticilerin de katıldığı ayinde, Diyarbakır’da yaşayan Süryani aileler ile çevre il ve ilçelerden gelen çok sayıda hazır bulundu.

Ayini kiliseyi görmeye gelenler de takip ederken, bir süredir sadece turistleri ağırlayan kilisenin bahçesi ve ibadethanesi iki yıl aradan sonra cemaat mensupları ile doldu.

Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi’nin tarihi

3. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen kilise, Ortodoks Süryaniler’e ait. Yapı kompleksinde bulunan toplam 14 yazıt, yapıların onarım ve eklemelerine ait kitabeler. Bu yazıtlardan en eskisi 1533 tarihli en eski kitabede yapının yenilendiği yazıyor. 1297 ve 1648’de iki yangın atlatan yapının apsis bölümü 1689’da inşa edildi. 1719, 1850, 1881 ve 1914 yıllarında onarım ve yenilemelerin yanında yapıya bazı eklemeler de yapıldı. Kilise günümüzdeki halini 2004-2005 yılları arasında yapılan restorasyon ile aldı. Kilisenin geç Roma dönemine tarihlenen bir kapısı ve Bizans’tan kalma mihrap üzerinde kalıntıları izlenebilen süslemeler bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.