Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ziraat mühendisi Faik Toy: “Kimse gıda fiyatlarının düşmesini beklemesin”

Döviz kurlarındaki oynaklık gerekçe gösterilerek gıda fiyatlarına yapılan zamlar, dövizin düşmesi ile yeniden gündeme geldi. Doların 11 lira seviyesine gerilemesiyle ile gıda fiyatlarının düşüp düşmeyeceği tartışma konusu olurken, ziraat mühendisi ve tarım yazarı Faik Toy, gıda fiyatlarının düşmeyeceğini, hatta gelecek yıl daha da artacağı konusunda uyarıda bulundu.

Art arda gelen zamlarla birlikte gıda fiyatları yükselmeye devam ederken Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), gıda maddelerinin kasım ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27,11 ile en çok artış gösteren kalemlerden biri olduğunu açıkladı. Döviz kurunda yaşanan göreceli düşüş, son dönemde yapılan zamların geri alınıp alınmayacağı tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Ziraat mühendisi ve gıda yazarı Faik Toy, çiftçinin kullandığı gübre fiyatlarını geçmiş ile kıyaslayarak “2002 yılında bir ton gübre 265 lira iken 2020 yılında sekiz kat artarak 1800 liraya çıktı. 18 yılda sekiz katlık bir artış oldu. Ancak son bir yıla baktığımızda ise 18 yılın toplamı kadar bir zam görerek tonu 16 bin liraya çıktı. Bu maliyetler düşürülmediği sürece kimse gıda fiyatlarında bir düşüş beklemesin” dedi.

Fahiş fiyat ve stokçuluğa karşı olduğunu söyleyen Faik Toy, “Son bir yılda yüzde 450 zamlanan gübre ile ekim yapan vatandaş hasadını yaptığı zaman daha yüksek fiyatlarla gıda ürünü almak zorunda kalacağız. Belki kırmızı mercimeği bile bulamayacağız. Geçen yıl kuraklık nedeniyle rekoltesi düşen yerli kırmızı mercimek ihraç edilirken, şu anda piyasada satılan mercimek ithal edilen mercimek. Bu yılki girdi maliyetleri ve gübre zamları ile birlikte değerlendirildiğinde yerli kırmızı mercimeğin kilosu fabrika çıkışlı en az 20 lira olacaktır. Bu nedenle buğday, arpa, mercimek, süt, et ve sebze fiyatlarında bir düşüş beklemek demek, çiftçinin zarar etmesi demektir” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.