Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alaska’da termometreler 19,4 dereceyi gösterdi, aralık ayı sıcaklık rekoru kırıldı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) kuzeyinde yer alan ve soğuk iklimiyle bilinen Alaska eyaletinin Kodiak Adası’nda hava sıcaklığının 19,4 dereceye ulaştığı ve bu derecenin şimdiye kadar kaydedilen en yüksek aralık ayı sıcaklığı olduğu belirtildi. Bilim insanları iklim değişikliğiyle birlikte ada nüfusunun sular altında kalmasından endişe ediyor.

Alaska’da bu yıl ılık geçen kış mevsimi, gündüz sıcaklıklarını 15,5 dereceye kadar çıkarmıştı. Dondurucu soğuk ve kar yağışlarıyla özdeşleşen aralık ayı, bu yıl sağanak yağışlarla geçiyor.

Pazar günü (26 Aralık) Kodiak Adası’nda termometrelerin 19,4 dereceyi göstermesiyle beraber bilim insanları endişelerini dile getirmeye başladı. Alaska İklim Değerlendirmeleri ve Politikaları Merkezi’nden bilim insanı Rick Thoman gelişmeyi “absürt” olarak nitelendirdi.

Thoman, Alaska’da sıcak hava dalgalarının ve ılık kışların son 20 yılda daha sık görülmeye başlandığını belirtti ve “Bunlar tam olarak ısınan bir dünyada beklediğimiz şeyler” dedi. Aynı zamanda Thoman, bölgedeki Fairbanks kentinin 1937 yılından bu yana en şiddetli kış ortası fırtınasını yaşadığını aktardı.

Eyalette havanın normalden daha sıcak seyretmesinin ilk etkileri iç Alaska’daki ağır yağışlar. İç Alaska’da kışlar genellikle kuru geçmesine rağmen bu yılki ağır yağışlar Fairbanks’e 153 km uzaklıktaki Delta Junction kasabasında bir marketin çatısının delinmesine yol açtı.

Bölgedeki sağanak yağışların arkasından görülen kar fırtınaları geniş çaplı elektrik kesintilerine ve önemli otoyolların kapanmasına sebep oluyor.

Geçtiğimiz ay Nature Communications Dergisi’nde yayımlanan bir makale, 2060-2070 yılları arasında arktik iklime sahip bölgelerde kar yağışından çok yağmura rastlanacağını tahmin ediyor.

Kaynak: Guardian 

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.