Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkez Bankası’nın 2022 enflasyon hedefi yüzde 5, dövizin ardından altın hesaplarına da mevduat garantisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tebliğine göre döviz hesaplarından Türk Lirası’na dönüşüme destekten sonra altın hesapları için de destek sağlanacağı açıklandı. Hesaplar üç ay, altı ay veya bir yıl vadeli açılabilecek. Vade sonundaki fiyat farkı desteği Merkez Bankası tarafından karşılanacak. Öte yandan Merkez Bankası, “2022 Para ve Kur Politikası” raporunu da açıkladı. Orta vadeli enflasyon hedefi yüzde 5 olarak korundu.

Merkez Bankası’nın “Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliği”, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yayımlanan düzenlemeyle yurtiçi yerleşik gerçek kişilerin altın cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarının Türk Lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüşmesi halinde mevduat ve katılım fonu sahiplerine destek sağlanacak.

Düzenlemeye göre 28 Aralık 2021 tarihinde mevcut olan altın hesapları ile bu tarihten sonra açılacak işlenmiş ve hurda altın karşılığı altın hesapları, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm fiyatı üzerinden Türk Lirası’na çevrilecek.

Bankanın bu işlem sonucunda elde ettiği altın, dönüşüm fiyatı üzerinden Merkez Bankası tarafından satın alınacak ve karşılığı Türk Lirası ilgili bankaya aktarılacak.

Üç ay, altı ay ve bir yıl vade seçeneği

Bankalar üç ay, altı ay veya bir yıl vadeli Türk Lirası mevduat veya katılma hesabı açacak.

Bankanın mevduat hesabına uygulayacağı faiz oranı Merkez Bankası’nca belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olamayacak.

Katılma hesabına sağlanacak getirinin Merkez Bankasının katılım bankaları ile açık piyasa işlemleri kapsamında yaptığı bir hafta vadeli geri satım vaadi ile alım işlemlerinde oluşan maliyetten düşük olması halinde aradaki farkı katılım bankacılığı esasları çerçevesinde katılım bankası karşılayabilir, karşılanmayan kısım için Merkez Bankasınca ödeme yapılmayacak.

Vade sonunda fiyat farkı ödenecek

Vade sonunda Türk Lirası mevduat hesabı sahibine anapara ile faiz, katılma hesabı sahibine ise vade sonundaki katılma hesabı bakiyesi banka tarafından ödenecek.

Vade sonu fiyatının dönüşüm fiyatından yüksek olması ve fiyat farkı üzerinden hesaplanan tutarın banka tarafından ödenecek faiz veya kâr payından yüksek olması durumunda, fiyat farkı üzerinden hesaplanan tutardan faiz veya kâr payı düşülerek hesaplanan tutar Merkez Bankası tarafından mevduat veya katılma hesabı sahibine ödenmek üzere ilgili bankaya aktarılacak.

Türk Lirası mevduat veya katılma hesabından vadeden önce çekim yapılması halinde fiyat farkına ilişkin ödeme yapılmayacak.

Türk Lirası mevduat veya katılma hesapları belirtilen destekten bir defaya mahsus olarak faydalanabilecek.

Merkez Bankası enflasyon hedefini açıkladı

Öte yandan, Merkez Bankası, dalgalı kur rejiminin sürdürüleceğini ve döviz kurlarının, serbest piyasa koşullarında, arz ve talep dengesine göre oluşacağını kaydetti. Bankanın orta vadeli enflasyon hedefi yüzde 5 olarak korundu.

Merkez Bankası 2022 yılına ilişkin para ve kur politikasındaki temel çerçeveyi şöyle tanımladı:

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) temel amacı fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir. Hükümetle birlikte belirlenen orta vadeli enflasyon hedefi yüzde beş olarak korunmuştur. Para politikası, enflasyonu bu hedefe kademeli olarak yaklaştıracak şekilde oluşturulacaktır.”

Metinde ayrıca şu ifadeler yer aldı:

“2022 yılında, enflasyon hedeflemesi rejiminin fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde oluşmasını sağlayacak şekilde uygulanmasına devam edilecektir. TCMB’nin temel politika aracı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranıdır. TCMB zorunlu karşılıkları fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda destekleyici bir araç olarak kullanacaktır. Bu çerçevede, 2022 yılında Rezerv Opsiyon Mekanizması tamamen sonlandırılacak, yabancı para yükümlülüklerin maliyetleri artırılırken, Türk Lirası mevduat gelişimini destekleyecek mekanizmalar önceliklendirilecektir. TCMB, fiyat istikrarı açısından destekleyici bir unsur olan finansal istikrarı da gözetmeye devam edecektir. Bu kapsamda, TCMB 2022 yılında, parasal aktarım mekanizmasının sağlıklı işleyişini sağlamak ve makro finansal istikrara ilişkin riskleri sınırlamak amacıyla, elindeki politika araçlarını en etkin şekilde kullanacaktır. Dalgalı döviz kuru rejimi sürdürülecek ve döviz kurları, serbest piyasa koşullarında, arz ve talep dengesine göre oluşacaktır. Para politikasının etkinliği ve finansal istikrar açısından TCMB Döviz rezervlerinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. TCMB 2022 yılında da piyasa koşullarının uygun olması durumunda rezervlerini artırmaya devam edecektir. TCMB, 2022 yılında şeffaflık, öngörülebilirlik ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda politika iletişimine ve veri paylaşımına devam edecektir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.