Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Vaka sayıları kapalı ortamlarda geçirilen süre arttığı ve Omicron varyantı hızla bulaştığı için artıyor”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından sosyal medya hesabından yazılı açıklama yayımladı. Koca paylaştığı açıklamada, vaka sayılarının kapalı ortamlarda geçirilen süre arttığı ve Omicron varyantı hızla bulaştığı için arttığını belirtti.

Bilim Kurulu bugün (29 Aralık), saat 17.00’de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca‘nın başkanlığında video konferans yöntemiyle toplandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından yazılı açıklama yayımladı. Bakan Koca, “Vaka sayıları kapalı ortamlarda geçirilen süre arttığı ve Omicron varyantı hızla bulaştığı için artıyor” ifadelerini kullandı.

Fahrettin Koca’nın paylaştığı açıklama şöyle:

1. Son haftada günlük vaka sayılarında artış belirginleşmiştir. Vaka sayılarındaki artışın temel sebebi kapalı ortamlarda geçiren sürenin artması ve Omicron varyantının hızla bulaşıyor olması. Vaka sayılarındaki artış, hastaneye yatışlara yansımamıştır. Benzer şekilde son dönemde hastalığa yakalananlarda zatürre oranında bir artış görülmemiştir. Bu konu yakından takip edilmektedir.

2. Omicron varyantının hızlı bulaşıyor olması tedbirlerde değişikliğe sebep olmamaktadır. Daha hızlı bulaşan yeni varyanta karşı kişisel tedbirlerin önemi son derece artmıştır. Maske kullanımı hastalığın kişiye bulaşmasını değil, hasta kişinin hastalığı başkasına bulaştırmasını engellemeye yaramaktadır. Maske kullanmak büyük bir sorumluluktur.

3. Kapalı ortamlarda geçirilen süreyi kısa tutmalı, kesinlikle maske kullanımından taviz verilmemelidir.

4. Aşılama programımız sayesinde toplumumuzda önemli ölçüde aşılanma sağlanmıştır. Yeni durum için aşıların hatırlatma dozunun önemi son derece artmıştır. Tüm vatandaşlarımızı vakit geçirmeden hatırlatma dozlarını olmaya ısrarla davet ediyoruz.

5. Yerli aşımız Turkovac yarından itibaren şehir hastanelerimizden başlayarak uygulanacaktır. Hatırlatma dozunu yerli aşımızla yaptırmak mümkün. Önceki aşılarınızın türü ne olursa olsun hatırlatma dozunuzu Turkovac ile olabilirsiniz.”

Bakan Koca Turkovac aşısı oldu

Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısının ardından Ankara Şehir Hastanesi’ne giderek hatırlatma dozunu yerli aşı Turkovac ile oldu. Bilim Kurulu üyeleri de Koca’ya eşlik etti.

Koca burada yaptığı açıklamada, “Bugün önemli bir gün, yerli üretimle ilgili bildiğiniz gibi Acil Kullanım Onayı’nın müjdesini Cumhurbaşkanımız ile birlikte vermiştik. Yerli aşımız Turkovac’ı salgın sebebiyle hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza adıyoruz” dedi.

Türkiye’nin güçlü bir aşı geçmişi olduğunu belirten Koca, şöyle devam etti:

“Turkovac son 50 yıldan sonra hücreden başlayarak üretim safhasına kadar gelen ilk yerli aşımız oluyor. En son 24 yıl önce 1998’de verem aşısı üretilmişti. Ben özellikle 50 yıl aradan sonra tamamen yerli, Türk bilim insanlarımız tarafından geliştirilen bu aşının çok önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Bunu bekleyen birçok vatandaşımızın olduğunu biliyorduk. Vatandaşlarımıza Turkovac ile aşı olmayı, özellikle de hatırlatma dozlarını da Turkovac ile yaptırmalarını ısrarla tavsiye ediyorum. Hıfzıssıhhanın yeniden dirilmesinin ilk adımı Turkovac. Bu başarı milletimizin başarısı ve vatandaşlarımızın bu noktada, özellikle erken dönemde Omicron varyantının da yoğun gündemde olduğu ve bulaş hızının da yüksek olduğunu biliyoruz. Bu sebeple de aşılarını erken dönemde, hatırlatma dozu da dahil olmak üzere Turkovac ile olmalarını tavsiye ediyorum. Yarından itibaren tüm vatandaşlarımız, özellikle şehir hastanelerinden başlamak üzere Turkovac randevularını alabilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.