Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (63): 2021 yılında Türk sporunda tarihe geçen beş başarı

2021 yılında yıpratıcı bir sene geçiren Türkiye’de, gergin ve manipülatif spor ikliminin ötesinde unutulmayacak başarılara, hikayelere tanık olduk. Medyascope Spor Servisi olarak en öne çıktığını düşündüğümüz beş sportif performansta başrollerde Anadolu Efes, A Milli Kadın Voleybol Takımı, olimpik sporcularımız, VakıfBank ve Fenerbahçe Opet ile yüzücülerimiz Emre Sakçı ve Victoria Zeynep Güneş yer aldı.

5) Anadolu Efes Turkish Airlines EuroLeague şampiyonu

Anadolu Efes, mayıs sonunda Turkish Airlines EuroLeague finalinde Barcelona’yı 86-81 mağlup ederek Fenerbahçe Beko’nun ardından Avrupa’nın en büyük kupasını kaldıran ikinci Türk takımı oldu. Kupa koleksiyonundaki eksik parçayı tamamlayan Ergin Ataman, bu başarıyı yaşayan ilk Türk antrenör olarak tarihe geçti.

1996’da müzesine götürdüğü FIBA Koraç Kupası ile birlikte başarılarla dolu tarihinin en önemli iki başarısından birini elde eden Anadolu Efes, Türkiye’de alışkın olmadığımız profesyonellik seviyesinde yönetilmesinin karşılığını aldı.

Son 3,5 sezondur kâğıt üstündeki başarıların ötesinde basketbol severlere güzel bir basketbol izleten, Sinan Erdem Spor Salonu’nda keyifli maç izleme tecrübesi ve kültür yaratan, sponsorluk ilişkilerinden sosyal medya kullanımına özenli çalışılan bir organizasyona tanık oluyoruz.

Doğuş Balbay ve Buğrahan Tuncer’e ilaveten sekiz yabancı -Shane Larkin, Vasilije Micic, Rodrigue Beaubois, Krunoslav Simon, James Anderson, Adrien Moerman, Bryant Dunston, Tibor Pleiss- çekirdeği yıllardır üzerine koyarak devam ediyor. Tüm bu emeğin somut karşılığı ise, geçen sezonki EuroLeague zaferiyle taçlanmış oldu.

Anadolu Efes’in kupayı kaldırdığı anlar:

4) Filenin Sultanları’nın 32 maçlık unutulmaz 2021 yazı

A Milli Kadın Voleybol Milli Takımı, “Türkiye voleybol ülkesidir!” sloganının altını çizen, sağlamlaştıran bir yazı geride bıraktı. Filenin Sultanları, 2021 yazında peş peşe üç büyük uluslararası organizasyonda 32 maça çıktı.

2021 Milletler Ligi’nde çıktığı 17 maçta 12 galibiyet alan Filenin Sultanları, Güney Kore’yi 3-1 mağlup etmesinin ardından 2018 ve 2019’dan sonra 2021’de de son dört takım arasına kalma başarısı gösterdi. Milletler Ligi’nde dünyanın en iyi dört takımı arasında Avrupa’dan tek takım olan milli takımımız, bronz madalyanın sahibi oldu.

Ardından 2020 Olimpiyat Oyunları için Tokyo’ya giden milli takımımız, ABD, İtalya, Rusya Olimpiyat Komitesi gibi güçlü rakiplerin olduğu gruptan çıktıktan sonra çeyrek finalde Güney Kore’ye 3-2 yenildi. Olimpiyatlarda üç galibiyet, üç mağlubiyet alan Filenin Sultanları set averajıyla son şampiyon Çin, İtalya, Rusya gibi güçlü rakiplerini geride bırakarak olimpiyat beşincisi oldu ve voleybol tarihimizdeki en iyi dereceyi elde etti.

Son olarak 2021 Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda dokuz maçta yalnızca yarı finalde mağlup olan Filenin Sultanları, milli takım penceresini iki bronz madalya ile tamamladı. Yaz aylarında ekonomik problemler, politik gerginlik ve koronavirüs salgınıyla mücadeleye ilaveten yangın, sel felaketi gibi doğal afetlerle üzülen Türkiye’de, açık alanlarda voleybol izlenen günleri geride bıraktık.

Filenin Sultanları kürsüde:

3) 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda rekorlar ve ilkler

Türkiye, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda, hem en çok madalya kazandığı (13) hem de bu başarıyı en fazla branşta (6) gösterdiği olimpiyatı geride bıraktı. 23 Temmuz-8 Ağustos günleri arasında düzenlenen 32. Yaz Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye, okçuluk, boks, cimnastik, güreş, tekvando ve karatede; ikişer altın ve gümüş, dokuz bronz madalya kazandı. Madalyaların beşi kadın sporculardan geldi.

22 yaşındaki Mete Gazoz, Türkiye’ye Olimpiyat tarihinde okçuluktaki ilk madalyasını kazandırırken klasik yay kategorisinde gelen madalyanın rengi, altın oldu.

Mete Gazoz’un altına uzanan atışı:

Olimpiyat oyunları tarihinde kadınlarda ilk kez mücadele ettiğimiz boksta, önce Buse Naz Çakıroğlu gümüş madalya ile ilk madalyamızı kazanırken Busenaz Sürmeneli, ülke tarihinde boks branşında altın madalya kazanan ilk sporcu oldu.

Busenaz çiçeklerle karşılandı:

Son dönemde Federasyon Başkanı Suat Çelen önderliğinde üstüne koya koya ilerleyen jimnastik takımı, ilk kez genel tasnif ve alet finallerinde mücadele etti. Tokyo’da Ferhat Arıcan, artistik jimnastik paralel aletinde elde ettiği bronz madalya ile olimpiyat oyunlarının sacayağından biri olan jimnastikte madalya kazanan ilk Türk sporcu oldu.

Türkiye’nin en başarılı olduğu branş güreşte, erkeklerde Rıza Kayaalp grekoromen, Taha Akgül serbest stilde bronz madalya kazandı. Yasemin Adar ise kadınlar güreşteki ilk madalyamızı, bronz madalya ile kazandı.

Tekvandoda dört kadın–bir erkek sporcuyla temsil edilen Türkiye’ye, 57 kiloda Hatice Kübra İlgün, 68 kiloda Hakan Reçber bronz madalya mutluluğu yaşattı.

Organizasyonun Japonya’da olmasına istinaden oyunlara dahil edilen karate, en çok madalya kazandığımız branş oldu. Türkiye adına Eray Şamdan Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda ikinci gümüş madalyayı kazanırken Ali Sofuoğlu, Merve Çoban ve Uğur Aktaş, bronz madalyayı boyunlarına geçirdi.

Modern pentatlet İlke Özyüksel’in beşinciliği, atıcılıkta Ömer Akgün’ün (10 metre havalı tüfek) Türkiye tarihindeki ilk finali, okçulukta karışık takımda Mete Gazoz ve Yasemin Ecem Anagöz’ün dördüncülüğü ve farklı alanlarda finale kalma başarısı gösterdiğimiz atletizmde Eda Tuğsuz’un cirit atmadaki dördüncülüğü, dikkat çeken diğer başarılardı.

2) VakıfBank, dördüncü kez dünya şampiyonu

Hem milli takım hem kulüplerde istikrarlı başarıyı yakaladığımız tek branş olan kadın voleybolunda yıl, dünyanın en iyi üç kulüp takımından ikisinin Türkiye’den çıkmasıyla sonlandı. VakıfBank, FIVB Kulüpler Dünya Şampiyonası finalinde tabiri caizse “ezeli rakibi” İtalyan Prosecco Doc Imoco Conegliano’yu 3-2 mağlup ederek dördüncü kez dünya şampiyonu oldu.

VakıfBank dünya şampiyonluğu sevinci:

Fenerbahçe Opet ise Brezilya’nın Minas Tenis Clube takımını 3-0 geçerek Ankara’nın ev sahipliği yaptığı organizasyonu dünya üçüncüsü olarak tamamladı.

Turnuvanın rüya takımında ise temsilcilerimizden smaçörler Gabi Guimaraes ve Arina Fedorovtseva, pasör çaprazı Isabelle Haak ile birlikte harika bir seneyi geride bırakan Zehra Güneş, orta oyuncu pozisyonunda yer aldı.

1) Emre Sakçı’dan dünya rekoru

Emre Sakçı, 2020 yılının sonunu da göğsümüzü kabartan bir başarıyla tamamlamıştı. 24 yaşındaki Fenerbahçeli yüzücü, 2020’nin Ekim ayında Budapeşte’de düzenlenen Uluslararası Yüzme Ligi müsabakaları 50 metre kurbağalamada, 25.74’lük derecesiyle aktif en başarılı yüzücülerden Adam Peaty’i geçerek birinci olmuştu.

2021 yazında Tokyo Olimpiyat Oyunları’na büyük beklentilerle giden Emre, eleme müsabakalarında 100 metre kurbağalama yarışını yedinci sırada tamamlayıp organizasyona erken veda etmişti. Bu durum bazılarını şaşırtsa da temel olimpik branşlardan yüzmede başarı kültürümüzün hiç olmaması ve olimpiyat oyunlarının başka bir seviye, atmosfer olduğunu unutmamak gerek.

Milli yüzücü Emre Sakçı, yılın son günlerinde Gaziantep’te düzenlenen Türkiye Şehitkamil Arena Kulüpler Arası Kısa Kulvar Genç ve Açık Yaş Yüzme Şampiyonası’nda 50 metre kurbağalamada 24.95’lik derecesiyle 25 saniyenin altına inen ilk sporcu oldu ve kısa kulvar dünya rekorunu kırdı. Sakçı, 25.25 ile Belaruslu Ilya Shymanovich’e ait olan rekoru geliştirdi.

Emre Sakçı’nın tarihi performansı:

2021 yılında yüzmede bir diğer unutulmaz başarıya Victoria Zeynep Güneş imza attı. 23 yaşındaki milli yüzücü, Rusya’nın Kazan kentinde 400 metre bireysel karışık kategorisinde 4.30.45’lik derecesiyle Avrupa şampiyonu oldu. Böylece, Türkiye’ye yüzme branşında büyükler kategorisinde ilk Avrupa şampiyonluğunu tattırdı.

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.