Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ghislaine Maxwell, Jeffrey Epstein’a cinsel istismar için aracılık etmekten suçlu bulundu

2019 yılında cinsel istismar suçlamaları ile tutuklanan ve mahkemeye çıkmadan intihar eden ABD’li milyarder Jeffrey Epstein’in suç ortağı olduğu iddia edilen Ghislaine Maxwell, yargılandığı davada suçlu bulundu. 60 yaşındaki Maxwell, reşit olmayan kızların seks ticaretini de dahil olmak üzere karşılaştığı altı suçlamanın beşinden suçlu bulundu.

Karar, New York’ta 12 kişilik bir jüri tarafından beş gün süren müzakerelerin ardından verildi. Verilen karar sonucunda Maxwell, ömrünün geri kalanını hapiste geçirebilir.

Karar, 1994 ile 2004 yılları arasında Epstein tarafından istismara uğradığını anlatan dört kadının ifadesinin yer aldığı bir ay süren davanın sonucunda alındı. 

Çarşamba günü (29 Aralık) karar kendisine okunurken Maxwell’in herhangi bir duygu belirtisi göstermediği belirtildi.

Karardan kısa bir süre sonra Maxwell’in avukatı Bobbi Sternheim gazetecilere verdiği demeçte, “Ghislaine’in masumiyetine inanıyoruz” dedi ve kararı temyize götüreceklerini söyledi.  

Maxwell aleyhine ifade veren kadınlardan Annie Farmer alınan karar ile ilgili açıklamasında, “Jüri, Maxwell’in yırtıcı davranış modelini tanıdığı için çok rahatladım ve minnettarım. Umarım bu karar, ihtiyacı olan herkesi teselli eder ve kimsenin hukukun üstünde olmadığını gösterir” dedi.

Maxwell’in karşılaştığı suçlamalar nelerdi?

Maxwell, kendisine yöneltilen altı suçlamanın beşinden suçlu bulundu. Maxwell, seks ticaretine ek olarak, 17 yaşın altındaki bireyleri yasa dışı cinsel faaliyette bulunma niyeti ile eyaletler arası seyahat etmeye ikna etmek için komplo kurmak, 17 yaşından küçük bir bireyin yasa dışı cinsel faaliyette bulunma niyeti ile taşınması ve 18 yaşın altındaki bireylere yönelik seks ticareti yapmak için komplo kurmak gibi suçlardan suçlu bulundu.

Çocuklara cinsel istismarda bulunan Epstein’in ortağı Maxwell, Epstein’e yardım etmek ile suçlandığı 2020 yılının temmuz ayından beri hapisteydi. Epstein’in cinsel istismarda bulunduğu çocukların bazılarının 14 yaşında olduğu belirtildi.

Savcılar, Maxwell’in “korunmasız genç kızları avladığını, onları manipüle ettiğini ve cinsel istismara uğramalarına hizmet ettiğini” söyledi.

Davacılardan biri olan ve tam ismini vermeyen Jane, 1994 yılında Epstein’ın kendisini cinsel olarak taciz etmeye başladığı sırada 14 yaşında olduğunu ve bu taciz sırasında bazen Maxwell’in de yanında olduğunu söyledi.

Babasının ölümünden kısa bir süre sonra Maxwell, emlak sektöründe çalıştığı Amerika’ya yerleşmek için İngiltere’den ayrıldı ve sonunda Epstein ile tanıştı. 

Çiftin romantik ilişkisinin sadece birkaç yıl sürdüğü ancak ilişkilerinin bitmesinin ardından Maxwell’in uzun süre boyunca Epstein ile çalışmaya devam ettiği bildirildi. Maxwell’in, Epstein’ı Bill Clinton ve York Dükü Prens Andrew dahil olmak üzere zengin ve güçlü figürler ile tanıştırdığı söyleniyor.

Jeffrey Epstein ve Ghislaine Maxwell

Duruşma sırasında, Maxwell’in avukatları defalarca onun Epstein’ın suçları için bir günah keçisi olduğunu savundu. Davacılar ise ikiliyi bir “piramit taciz planı” yürüten “suç ortakları” olmak ile suçladılar.

Savcılar Maxwell’in, 1999 ve 2007 yılları arasında Epstein’dan 30 milyon dolar aldığını gösteren banka kayıtlarını, para ile motive edildiğinin kanıtı olarak gösterdiler.

İfade veren kadınlar, 18 yaşına gelmeden Epstein tarafından cinsel istismara uğradıklarını ve Maxwell’in cinsel istismarı teşvik ettiğini, kolaylaştırdığını ve hatta istismara katıldığını söylediler.

Sadece Annie Farmer ifadesinde gerçek adını kullanırken, diğer kurbanlar kimliklerini korumak için takma isimler kullandı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başsavcı Yardımcısı Alison Moe konu ile ilgili açıklamasında, “Ghislaine Maxwell Jeffrey Epstein ile el ele suçlar işledi. Kendisi ne yaptığını tam olarak bilen yetişkin bir kadındı” dedi.

Kararın ardından Manhattanlı bir avukat Damian Williams konu ile ilgili açıklamasında, “Jüri oybirliği ile Ghislaine Maxwell’i birlikte çalıştığı komplocu Jeffrey Epstein ile birlikte işlediği ve akla gelebilecek en kötü suçlardan olan, çocukların cinsel istismarını kolaylaştırmak ve bunlara katılmaktan suçlu buldu. Adalete giden yol çok uzun oldu ama bugün adalet yerini buldu. Gölgelerden çıkıp mahkeme salonuna adım atan ve artık yetişkin kadınlar olmuş kızların cesaretini takdir etmek istiyorum. İstismarcıları ile yüzleşme cesaretleri ve isteklilikleri bu davayı ve bugünün sonucunu mümkün kıldı” dedi.

Maxwell’in cezası için bir tarih henüz belirlenmedi.

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.