Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (31 Aralık 2021): Güle güle 2021 

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

2021, Türkiye siyaseti ve ekonomisi açısından bakıldığında epey zorlu bir yıldı. Hemen hemen her gün yeni bir zam haberiyle uyandık. Mesela bu sabah, benzinin litre fiyatına 68 kuruş zam geldi. Böylece benzinin fiyatı İstanbul’da 12 lira 31 kuruş, Ankara’da 12 lira 37 kuruş, İzmir’de 12 lira 39 kuruş oldu. Mesela, Ankara’da ulaşıma zam geldi. Buna göre tam bilet kullananlar artık 4 lira 25 kuruş, öğrenci bileti kullananlar ise tek geçiş için 2 lira 50 kuruş ödeyecek. Öte yandan Avrupa’da pek çok ülke yılbaşı kutlamalarına koronavirüs nedeniyle kısıtlamalar getirirken, ülkemizde herhangi bir kısıtlama getirilmedi. Üstelik vaka sayıları 40 bine dayandı… Omicron varyantı bu kadar hızlı yayılırken, önlemlerin sıkılaştırılmaması da korkutucu. Yeni yılın sizlere sağlık, mutluluk ve huzur, para, aşk, yani ne dilerseniz onu getirmesini dilerim. Umarım 2022’de bu kadar fazla zam haberleriyle uyanmayız. Umarım yaşadığımız krizler bir an önce sonlanır. Umarım koronavirüs belası bir an önce biter ve normalleşiriz. Sizler için de kendim için de dileğim, 2022’de istediğimiz her hayalin gerçekleşmesi. İyi seneler!

İstanbul Valiliği, yılbaşı tedbirleri kapsamında Şişli, Beyoğlu ve Kadıköy’de trafiğe kapatılacak cadde ve sokakları belirledi. Valilikten yapılan açıklamaya göre İstanbul genelinde yılbaşı tedbirleri kapsamında, Sarıyer, Şişli, Beşiktaş, Beyoğlu, Fatih, Bakırköy, Zeytinburnu, Kadıköy ilçelerine 31 Aralık 2021 Cuma günü sabah saat 08.00’den 1 Ocak 2022 Cumartesi günü saat 08.00’e kadar, kamyon, tır, beton mikseri vb. ağır tonajlı araçların girişi yasaklandı.

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

İstanbul’da hava bulutlu, sıcaklık 8 derece olacak. Ankara’da hava 1, İzmir’de 12, Antalya’da 10, Diyarbakır’da -4 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 24 kuruş, euro kuru ise 14 lira 99 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.863 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 774 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 79,22 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı dış ticaret istatistikleri ile hizmet üretici fiyat endeksini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı aralık ayı verilerine göre ekonomik güven endeksi, geçen kasım ayına oranla yüzde 1,8 azalarak 97,6 seviyesine geriledi. Bu değer, son yedi ayın en düşük seviyesi.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik başlatılan teftişle ilgili İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki “Suçluysa elbette görevinden alınmalı, büyükşehir belediye meclisi de yeni başkanı seçmelidir. Bu işin şakası yoktur” sözlerine CHP’den yanıt geldi. Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Elinizden geleni ardınıza koymayın. Bizim arkamızda milletimiz var, milletin iradesi var” dedi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de “Eğer cesaretiniz varsa, hemen hakeme gidelim. Demokrasilerde hakem, millettir. Cesaretiniz varsa, bütün seçimleri yenileyebilirsiniz” diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik “terör” teftişine gerekçe gösterilen Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) hakkındaki iddianame, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) yüksek puan alıp mülakatta elenenlerle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) gitti ancak içeri alınmadı. Kapıda açıklamada bulunan Kılıçdaroğlu, “Haksızlık yapan bu şeytanlarla hesaplaşmak benim boynumun borcu” dedi. MEB’in kapısına asma kilit takıldığı dikkat çekti.

MetroPOLL Araştırma, aralık ayı seçim anketinin sonuçlarını açıkladı. Buna göre Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti’den oluşan Millet İttifakı yüzde 41,6 oy alırken, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nden oluşan Cumhur İttifakı yüzde 40’ın altında kaldı. Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 37,6 olarak belirlendi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye’de İnsan Hak İhlalleri Kasım 2021 Raporu’nu açıkladı. Rapora göre bu yılın kasım ayında en az 202 insanın yaşam hakkı elinden alınırken, en az 190 insan ise işkenceye maruz bırakıldı. En az üç kişi düşüncesi sebebiyle tutuklanırken hapishanelerde en az 59 tutuklu gazeteci bulunuyor. Bu istatistikler tespit edilerek sayılara yansıyanlar.

Şimdi de dünya gündemine bakalım. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, telefonda görüştü. Yaklaşık bir saat süren görüşmede Biden, Putin’e “gerginliği düşürme” çağrısında bulundu. Putin de görüşmede, olası yaptırımların “çok büyük bir hata” olacağını söyledi.  Biden ise Putin’e Ukrayna’ya yönelik herhangi bir işgale karşı ABD ve müttefiklerinin kararlı bir şekilde yanıt vereceğini söyledi. Rusya tarafından talep edilen görüşme, iki liderin bu ay gerçekleştirdiği ikinci görüşme oldu.

Ermenistan, Türk mallarına uygulanan ambargoyu 1 Ocak’tan itibaren kaldıracağını açıkladı. Ekonomi Bakanlığı Facebook’ta yaptığı açıklamada, “Türk mallarının ülkeye ithalatındaki ambargonun uzatılmamasına karar verildi” dedi.

İngiltere’de bir banka, Noel günü 75 bin hesaba yanlışlıkla 130 milyon sterlin yatırdı. Bankanın açıklamasına göre ikinci kez yapılan para transferleri, işlemleri tekrarlanan müşterilerinin hesaplarından değil; Santander’in kendi kasasından gönderildi. Yanlışlıkla transfer yapılan hesaplarda da gönderen olarak Santander’in adı yazıyordu.

Çin devlet medyasının bildirdiğine göre, Güney Çin’in Jingxi şehrindeki silahlı polisler, koronavirüs önlemlerini ihlal ettiği iddia edilen dört kişiyi şehrin sokaklarında dolaştırarak teşhir etti. Görüntüler, son günlerde vakaların artması nedeniyle katı önlemlerin alındığı ülkede tartışmalara yol açtı.

Perulu şamanlar, geleneksel yıl sonu ayinlerinde Putin, Biden ve Zelenskiy’in portrelerini kullanarak “uluslararası siyasetteki belaları” defetmeye çalıştı.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Ziraat Türkiye Kupası’nda 5. Tur heyecanı, dün (30 Aralık) oynanan karşılaşmaların ardından sona erdi. Beşiktaş, sahasında konuk ettiği Altay’ı Atiba Hutchinson’ın attığı gol ile 1-0 mağlup etti ve adını üst tura yazdırmayı başardı. 

Öte yandan dün oynanan karşılaşmalar ile birlikte Ziraat Türkiye Kupası’nda son 16 turuna yükselen ekipler de belli oldu. Beşiktaş, Fenerbahçe, Trabzonspor, Altaş Denizlispor, Kasımpaşa, Atakaş Hatayspor, Fraport-TAV Antalyaspor, Aytemiz Alanyaspor, VavaCars Fatih Karagümrük, Adana Demirspor, Göztepe, Bandırmaspor, Yukatel Kayserispor, İttifak Holding Konyaspor, Demir Grup Sivasspor ve Gaziantep FK, rakiplerini eleyerek son 16 turuna yükselmeyi başardı. 

THY Euroleague’in 18. hafta karşılaşmasında Anadolu Efes, deplasmanda Rus ekibi Unics Kazan’a 75-67 mağlup oldu. Bu sonuçla lacivert-beyazlı ekip dokuzuncu mağlubiyetini elde etti. Koronavirüs nedeniyle ertelenen Fenerbahçe Beko-Real Madrid maçının ise 8 Şubat’ta oynanacağı açıklandı.

ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor’da altısı oyuncu dokuz kişinin Kovid-19 testinin pozitif sonuçlandığı açıklandı.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 39 bin 681 yeni vaka tespit edildi. 139 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 131 milyon 186 bin 722’ye çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 16.00’da “Haftaya Bakış”, saat 17.00’de “Ankara Gündemi” programları olacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Mutlu yıllar. Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.