Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Batı Avrupa’da çalışanlarına regl izni veren nadir yerel yönetimlerden Girona, İspanya’da pek çok şehre örnek oldu

İspanya’daki yerel yönetimler, çalışanlarına regl izni vererek Batı Avrupa’da bu yönde karar alan ilk yönetimler arasında yer aldı.  

Katalan çoğunluklu Girona, regl ağrısı sebebiyle rahatsızlık çeken çalışanlara esnek çalışma seçeneğini değerlendiren ilk şehirlerden biri olmuştu. Girona, haziran ayında bin 300’den fazla kadın, trans erkek ve non-binary belediye çalışanı için üç ay içinde telafi edilmesi şartı ile aylık sekiz saat regl izni hakkı tanımıştı.  

Girona Belediye Başkan Yardımcısı Maria Àngels Planas, konuyla ilgili açıklamasında şunları kaydetmişti:  

“Girona pek çok şeyiyle meşhurdur ve bugün listeye regl iznini tanımada öncü olmamızın da eklendiğini düşünüyorum. Regl ve bazı kadınların regl esnasında çektiği, bizim çektiğimiz ağrılar hakkındaki tabuları ortadan kaldırıyoruz.” 

Girona’da belediye ve sendika temsilcileri arasındaki görüşmelerde sendikalar öncelikle iki gün izin talep etmiş fakat böyle bir kararın işverenleri kadınları işe almamaya yönlendireceği gerekçesiyle sekiz saat üzerinde anlaşılmıştı.

Sendika temsilcilerini asıl şaşırtan ise bazı kadın çalışanların “Kocamın migreni var, o neden izin alamıyor?” gibi gerekçelerle veya damgalanma endişesiyle politikaya karşı çıkmaları olmuştu.

Girona’nın kararından hemen sonra başka Katalan çoğunluklu şehirler Ripoll ve Les Borges’in belediyeleri de benzer kararlar aldı. Eylül ayında doğu İspanyol şehri Castellón de la Plana da bin 500 belediye çalışanıyla regl iznini de içeren bir anlaşmaya vardığını açıkladı.  

Regl politikaları birçok Asya ülkesinde, genellikle çalışma şartlarının kadınların çocuk sahibi olmasına engel olacağı inancından hareketle uzun zamandır yasalarla düzenleniyor. Ancak The Guardian’ın 2016’da Japonya ve Çin’de konuştuğu kadınların beyanlarına göre, birçok kadın erkek çalışma arkadaşlarının gözüne batacağı veya kariyerinde yükselemeyeceğini düşünerek bu izinleri kullanmıyor.  

İngiltere’nin Bristol şehrinde bir sosyal girişim olan Coexist de personelini ağrı içinde çalışma ya da hastalık izni alma ikilemi arasında bırakmamak için çalışanlarına regl izni tanıyan Batı’daki ilk işyerlerinden biri.

Coexist verimlilik ve üretkenlikte bir artış bildirmesine, araştırmaların kadınların yaklaşık yüzde 14’ünün regl ağrıları yüzünden işlerinden veya okuldan izin aldıklarını göstermesine rağmen girişimin uyguladığı politika, fayda sağlayıp sağlayamadığı konusunda dünya çapında tartışmalara yol açmıştı.  

  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.