Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 875. haftasında: “2022 bizi hukuka, adalete, demokrasiye ve barışa yaklaştırsın”

Cumartesi Anneleri, 2022’nin ilk gününe denk gelen 875. hafta açıklamasında kayıplar için adalet çağrısını yineledi. Basın açıklamasını okuyan, gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’ın kardeşi İkbal Eren, baskı ve ihlallerle dolu bir yılın daha geride kaldığını belirterek, “2022 bizi hukuka, adalete, demokrasiye ve barışa yaklaştırsın” dedi.

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 176. haftasında sosyal medya hesaplarından açıklamada bulundu. 875. haftanın açıklamasını, gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren okudu.

“Türkiye hukuktan, adaletten ve barıştan uzaklaştı”

İkbal Eren, “2022 bizi hukuka, adalete, demokrasiye ve barışa yaklaştırsın. Yeni yıla anayasal özgürlüklerin ve hukuk devleti güvencelerinin askıya alındığı ağır bir baskı ikliminde giriyoruz. Türkiye, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile keyfiyet ve hukuksuzluğu esas alan baskıcı bir rejimle karşı karşıya kaldı. Demokrasiye, hak ve özgürlüklere yaşam hakkı tanımayan bu rejim, Türkiye’yi hukuktan, adaletten ve barıştan uzaklaştırdı” dedi.

“Kötülük karşısında seslerimizi birleştirerek iyiliği örgütleyelim”

“Sessizliğin büyüttüğü bu siyasal türbülanstan çıkışın anahtarı sesimizde” diyen Eren, açıklamayı şöyle sürdürdü:

“Hiç kimsenin elimizden alamayacağı tek gücümüz olan sesimizde. Türkiye’nin hukuk devleti güvenceleriyle buluşabilmesi için sesimizi yükseltmekte. ‘Yapacak bir şey yok’ karamsarlığına kapılmadan sesimizin gücüne sarılmakta. Maruz kaldığımız kötülük karşısında seslerimizi birleştirerek iyiliği örgütlemekte. Yurttaşlar olarak yönetimde keyfiliğin önlendiği, devletin hukuka bağlı olduğu, yargının her türlü etkiden bağımsız çalıştığı, hukuk kurallarının herkese eşit uygulandığı bir Türkiye talebimizi yükseltmekte.

Biz yeni yılda da bu topraklarda işlenmiş başta gözaltında kaybetmeler olmak üzere insanlığa karşı suçların aydınlatılması, bu suçların kimler tarafından ve neden işlendiğinin ortaya çıkarılması talebimizi sürdüreceğiz. Çünkü her toplum, böylesi vahşi suçların kimler tarafından, kimlerin aldığı kararlar kapsamında, nasıl işlendiğini bilme konusunda vazgeçilmez bir hakka sahiptir.”

“Unutmak rıza göstermeye, hatırlamak ise itiraza dairdir”

Cezasızlık geleneğine dikkat çekmeyi sürdüreceklerini vurgulayan Eren, 875. haftanın açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Çünkü cezasız bırakılan suç şiddet döngüsünü besliyor, suçun tekrarlanmasına müsait toplumsal ve siyasal bir iklim yaratıyor. Yani cezasızlık yalnız dünümüzü değil, bugünümüzü ve geleceğimizi derinden etkiliyor. Geçmişi unutturmaya, bulanıklaştırmaya yönelik sistematik politikalar karşısında toplumsal belleği canlı tutma, hakikati unutturmama sorumluluğumuzu üstlenmeye devam edeceğiz. Çünkü unutmak rıza göstermeye dairdir, hatırlamak ise itiraza. Unutmak inkâra dairdir, hatırlamak ise hakikate. Unutmak cezasızlığa, suçun tekrarına dairdir. Hatırlamak ise yüzleşmeye, hesaplaşmaya ve adalete. Yeni yılın ilk günü vesilesiyle 2022’nin tüm toplumun hakça ve özgür bir şekilde yaşayacağı günlerin başlangıcı olmasını temenni ediyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.