Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye yeni yıla zamlarla girdi: Elektrikten doğalgaza, köprüden akaryakıta zam yağmuru

Türkiye, yeni yıla da zamlarla girdi. Benzinin litre fiyatına 61 kuruş, motorinin litre fiyatına 1 lira 29 kuruş ve LPG’nin litre fiyatına 78 kuruş zam geldi. Elektriğe yüzde 32 ile yüzde 130 arasında zam yapılırken, doğalgaz konutta yüzde 25, sanayide yüzde 50 zamlandı. İstanbul’da 2022 yılında Boğaz köprülerinde tek yön otomobil geçiş ücreti 8,25 lira olarak belirlendi. Köprü geçiş ücretleri iki eşit parçaya bölünerek iki yönlü olarak değiştirildiği için sürücüler artık gidiş-gelişte ayrı ayrı ücret ödeyecek. Avrasya Tüneli’nden otomobil geçiş ücreti ise 46 liradan 53 liraya yükseldi.

Zam yağmuru akaryakıtla başladı

Türkiye yeni yıla zam yağmuruyla girdi. İlk zam haberi 2021’in son saatlerinde geldi. Benzinin litre fiyatına 61 kuruş, motorinin litre fiyatına 1 lira 29 kuruş ve LPG’nin litre fiyatına 78 kuruş zam geldi.

Elektriğe yüzde 32 ile yüzde 130 arasında zam

2022’ye dakikalar kala elektrik fiyatları zamlandı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) konuya ilişkin kararı Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Resmi Gazete’deki tarife tablolarından yapılan hesaplamaya göre, elektrik tarifelerinde mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dahil ortalama yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda artışa gidildi.

Bu oran, tarife gruplarına göre değişiklikler gösterebiliyor.

1 Ocak’tan itibaren mesken aboneleri için aylık 150 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat kilovatsaat başına 1 lira 37 kuruş, aylık tüketimi 150 kilovatsaat üzeri olan mesken aboneleri için ise kilovatsaat başına 2 lira 6 kuruş uygulanacak.

Doğalgaza konutta yüzde 25, sanayide yüzde 50 zam

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) de yeni yılın ilk dakikalarında 2022 yılı Ocak ayı doğalgaz fiyat tarifesiyle ilgili internet sitesinden açıklamada bulundu.

Açıklamaya göre, konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 25 zam yapıldı. Büyük sanayi ve ticari kuruluşlara sağlanan doğalgaza yüzde 50 zam geldi. Elektrik üretim amaçlı kullanılan doğalgaz tarifesi ise yüzde 15 oranında arttı.

İstanbul’da köprü geçiş ücretlerine örtülü zam

İstanbul’da 2022 yılında Boğaz köprülerinde tek yön otomobil geçiş ücreti 8,25 lira olarak belirlendi.

Köprü geçiş ücretleri iki eşit parçaya bölünerek iki yönlü olarak değiştirildiği için sürücüler artık gidiş-gelişte ayrı ayrı ücret ödeyecek. Bu nedenle bir otomobil sürücüsü gidiş geliş için toplam 16,5 TL ödemek zorunda kalacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın açıklamasında “15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinde uygulanan tek yönlü ücretlendirme, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren köprü geçiş ücretleri iki eşit parçaya bölünerek iki yönlü olarak değiştirilmiştir. Boğaz köprülerinde tek yön otomobil geçiş ücreti 8,25 TL olarak belirlenmiştir” denildi.

Avrasya Tüneli’ne 7 lira zam

Bakanlık, Avrasya Tüneli’ne ilişkin düzenlemesini ise ”Avrasya Tüneli’nde ise otomobil geçiş ücreti 05.00 24.00 saatleri arasında tek yönde 53 lira, 00.00 – 05.00 saatleri arasında yüzde 50 indirimli olarak 26,50 lira olarak belirlenmiştir” diyerek duyurdu.

2021 yılında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün geçiş ücretleri aynıydı. Bu ücretler otomobiller için 13,25 lira idi.

2022’de ise geçiş ücreti tek yön yerine çift yönlü olacak ve araç sahipleri toplam 16,50 lira ödeyecek. 2021 yılında otomobiller için Avrasya Tüneli geçiş ücreti 46 lira iken, yeni yıl düzenlemesiyle birlikte 53 lira oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.