Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emekli maaşlarına ek zam oranlarını açıkladı

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranlarını açıklayan Erdoğan, memur maaşlarına yüzde 28 zam yapılacağını ve hiçbir emeklinin 2 bin 500 TL altında emekli maaşı almayacağını söyledi. Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmaların Türkiye gerçekleriyle ilgisi olmadığını da savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kur korumalı TL mevduatına 78 milyar TL’lik geçiş yapıldığını söyledi. 

“Memur maaşına yüzde 28 oranında zam”

Memurların maaşlarında temmuz-aralık ayı farkı ve toplu sözleşme gereği toplam yüzde 28 oranında zam yapıldığını açıklayan Erdoğan, “Memurlarımızın maaş artış oranını yüzde 30,5’a çıkartarak onlara ilave destek sağlamış oluyoruz” dedi. Emekli maaşlarında ise genel enflasyon oranı kadar artış yapıldığını söyleyen Erdoğan, “Buna ilave olarak düşük maaş alan emekliler ile ilgili yeni alt sınır belirledik. Hiçbir emeklimiz iki bin 500 liranın altında maaş almayacak. Temmuz ayında hem memurlarımıza hem emeklilerimize yapılacak yüzde yedi toplu sözleşme artışına ek olarak gerekiyorsa enflasyon farkı eklenecektir” diye konuştu. 

“Vatandaşlarımızı fiyat artışına ezdirmiyoruz”

Kömür yardımlarının doğalgaz desteği olarak da verileceğini söyleyen Erdoğan şöyle konuştu: “Salgın döneminde dünyada petrol fiyatları iki katına, doğalgaz fiyatları altı ile 10 katına çıktı. Doğalgazda 80 milyar, elektrikte 25 milyar, akaryakıtta 60 milyar liralık kamu maliyeti yaptık. Görüldüğü gibi vatandaşımızı fiyat artışına yönelik ezdirmemeyi sürdürüyoruz.” 

“Vatandaşlarımızın böyle bir tablo ile karşı karşıya kalmasından üzüntülüyüz”

Market fiyatlarındaki artışın bir kaynağının da küresel fiyatlandırma olduğunu vurgulayan Erdoğan, stokçuluk yapanlara yönelik cezalarla ilgili değişikliğin meclis gündeminde olduğunu söyledi:

“Hiç şüphesiz fiyat artışları ülkemize mahsus değildir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin tamamı fiyat artışlarıyla karşı karşıyadır. Diğerleri gibi ülkemizin önünde de enflasyon gerçeği vardır. Öncelikle her ne sebeple olursa olsun vatandaşlarımızın böyle bir tablo ile karşı karşıya kalmasından üzüntülüyüz. Türkiye tarihinde enflasyonla en büyük mücadeleyi veren biziz. En kısa sürede tek haneli rakamlara geriletmekte kararlıyız. Enflasyonun bu kadar yüksek çıkmasında döviz kurunun dalgalanmasının da etkili olduğunu biliyoruz. Döviz kuru üzerinden ilk büyük saldırıya maruz kaldığımız 2018’de de benzer bir tablo yaşamıştık. Takip eden yılda ise enflasyonu yarı yarıya düşürmüştük. İnşallah bu sene de enflasyonu gerileteceğiz. Çalışanlar başta olmak üzere vatandaşlarımızın gelirini enflasyonun altında ezdirmeyecek özel tedbirler aldık. Asgari ücrete yaptığımız yüzde 50 artış bunun örneklerinden biridir.”

Kur korumalı TL mevduatına 78 milyar TL’lik geçiş yapıldı”

Döviz kurunda yaşanan dalgalanmaların Türkiye gerçekleriyle ilgisi olmadığını savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kur korumalı TL mevduat programının genişletildiğini belirtti: 

Aldığımız tedbirler ve geliştirdiğimiz mekanizmalar sayesinde dışardan yapılan Türk ekonomisine yönelik sinsi saldırıların önünü büyük ölçüde kesmiştik. Kur korumalı TL mevduatına kısa sürede 78 milyar TL’lik bir geçişin yaşanması vatandaşımızın ekonomi programına olan güvenidir. Talep edenler, bankalardaki altın hesaplarında tuttukları birikimleri fiziki altın olarak da alabilecek. Kredi garanti fonunun daha aktif ve kapsayıcı şekilde çalıştırılmasıyla ilgili protokol haya geçiyor. TL için hazine desteğine, imalat ve bir puanlık indirim yapılmasına, BES’deki devlet katkısını yüzde 30’a çıkarılmasına, gelire endeksli senetlerin ihracatına tüm bunlara yönelik kanun teklifi yarın TBMM’nin huzuruna sunuluyor.”

“Dış ticaret hacmimiz 500 milyar dolara dayandı” 

Ekonomik sıkıntıların bir süre daha devam edeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, istihdamda iki milyonu bulan artış yaşandığını belirterek şu şekilde konuştu: “Türkiye’yi küresel sağlık ve ekonomik krizden olumlu yönde ayrıştırmayı başardık. Küresel ihracattan aldığımız payı ilk defa yüzde 1’in üzerine taşıdık. 2022 yılında 36 milyar dolar olan ihracatımızı altı kattan fazla artırdığımızı görüyoruz. Aynı şekilde 20 yıl önce 85 milyarı bulmayan dış ticaret hacmimiz 500 milyar dolara dayandı.”

“Milletimden salgın tedbirlerine riayet hususunda biraz daha sabır istiyorum”

Omicron varyantı nedeniyle vaka sayılarının arttığını ancak bu artışın yatan hasta ve vefat sayılarında görülmediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüz yüze eğitimin devam edeceğini söyledi. Erdoğan salgının gidişatı hakkında, “Salgın, Omicron varyantıyla tekrar kapımıza dayandı. Hasta sayıları artsa da yatan hasta ve vefatlarda bir sorun gözükmüyor. Turkovac’ı da milletimize sunduğumuz dönemde salgına karşı çok daha etkin korunma araçlarına sahibiz. Milletimden ‘tamam’ diye ifade ettiğim salgın tedbirlerine riayet hususunda biraz daha sabır istiyorum” ifadelerini kullandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.