Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eskişehir İdare Mahkemesi beş dakikada bir randevu uygulamasına “dur” dedi: Sağlık beş dakikaya sığmaz

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Eskişehir 1. İdare Mahkemesi’nin, Sağlık Bakanlığı’nın “5 dakikada bir” randevu uygulamasının yürütmesini durdurduğunu açıkladı. Düzenlemeyi yargıya taşıyan TTB, “5 dakikada hekimlik yapılmaz, sağlık 5 dakikaya sığmaz” sloganıyla birçok ilde protesto gösterileri yapmıştı.

Eskişehir Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı “5 dakikada bir randevu” uygulamasını yargıya taşımıştı. Mahkemeden karar çıktı. Eskişehir 1. İdare Mahkemesi, 9 Aralık 2021’de yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Kararın gerekçesinde hem düzenlemede herhangi bir bilimsel temel ve kamu yararı olmadığına hem uygulama sonrası hekimler ile hastalar arasında yaşanan sorunlara hem de hasta yoğunluğunun bir gerekçe sayılamayacağına dikkat çekildi.

Mahkemeden “kamu sağlığı” vurgusu

Kararda, şu değerlendirmelere yer verildi:

“Olayda, her ne kadar davalı idare tarafından MHRS üzerinde 10 dakikada iki hastaya randevu verilmesi sistemine geçilmiş ise de, bu sisteme geçilmesi öncesinde bir hekimin bir hastayı tedavi etmesi için gerekli olan makul sürenin tespiti yönünde herhangi bir somut araştırmanın yapılmadığı, bu hususta herhangi bir bilimsel rapor alınmadığı, hastanın muayene edilmesi, tedavinin planlanması ve bu planın hastaya aktarılmasını kapsayan sürecin 5 dakikalık bir zamanda yapılmasını öngören dava konusu işleme hasta yoğunluğunun giderilmesinin haklı gerekçe teşkil etmediği, anılan uygulamanın yürürlüğe girmesinden sonra uygulamada hekimler ile hastalar arasında sorunlar yaşandığı, bu sorunların hekimler tarafından davalı idareye yansıtıldığı, yine anılan uygulamaya geçilmesi halinde hekimlerin günlük muayene edeceği hasta sayısının artacağı hususları da göz önüne alındığında, herhangi bir bilimsel veriye dayanmaksızın salt takdir yetkisi kapsamında tesis olunan dava konusu işlemin kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır. Öte yandan hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanmaya devam edilmesi halinde, kamu sağlığının etkileneceği, dolayısıyla kamu sağlığı açısından maddi ve manevi yönlerden telafisi güç zararlar doğacağı açıktır.”

TBB birçok ilde uygulamayı protesto etmişti

TTB, Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki (MHRS) randevu aralığının beş dakikaya düşürülmesine ilişkin uygulamayı, “5 dakikada hekimlik yapılmaz, sağlık 5 dakikaya sığmaz” diyerek birçok ilde protesto etmiş ve düzenlemeyi idare mahkemelerine taşımıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.