Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (3 Ocak 2022): Enflasyon rakamları açıklanacak

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre, Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu ile Güneydoğu Anadolu’nun doğusu ile Kayseri, Sivas ve Niğde çevreleri yağışlı geçecek. Hava sıcaklığı Marmara’nın doğusu ile Batı Karadeniz’de 2 ila 4 derece artacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da hava bulutlu, sıcaklık 7 derece olacak. Ankara’da hava -1, İzmir’de 12, Antalya’da 13, Diyarbakır’da 4 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 49 kuruş, euro kuru ise 15 lira 36 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.857 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 780 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 77,78 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık 2021 dönemi ile yıllık enflasyon rakamlarını açıklayacak. TÜİK’in açıklayacağı rakam, işçi, memur ve emeklilerin zam oranlarını belirleyecek. İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları, altı aylık enflasyon oranında zamlanacak. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçinin ücretlerine de 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’ne göre, 2021’in ikinci altı ayında yüzde 5 artı enflasyon farkı oranında zam yapılacak.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Aralık 2021 fiyat indekslerini açıkladı. Buna göre aralıkta İstanbul’da perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul ücretliler geçinme indeksi bir önceki aya göre yüzde 9,65, toptan fiyat hareketlerini yansıtan toptan eşya fiyatları indeksi ise yüzde 11,96 oranında arttı. Aralık 2021 İstanbul ücretliler geçinme indeksi yıllık yüzde 34,18 yükseldi.  

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısına başkanlık edecek, toplantının ardından açıklamalarda bulunacak. Gündemde ise ekonomi olacak. Toplantıda, memur ve memur emeklilerini ilgilendiren yılın ilk altı ayına ait zam oranlarının görüşülmesi de bekleniyor. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mersin’de 100. Yıl Etkinlik Alanı’nı ziyaret edecek, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile Mersin Büyükşehir Belediyesi Metro Temel Atma Töreni’ne katılacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Milli Mücadele, Yüzyıl ve Mersin’in Hafızası Sergisi’ni gezecek, iş insanlarıyla buluşacak.

Kısaca düne bakalım. 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi’nde ev emekçisi kadınlarla bir araya geldi. Hane ekonomisini konuşmak üzere ev emekçisi kadınlarla buluşan Kılıçdaroğlu, kadınların sıkıntılarını ve taleplerini dinledi. Kılıçdaroğlu, “Ev ekonomisini yok eden kurumlara önerim bolca zincir ve kilit depolansınlar kendilerine” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesindeki Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na (TCDD) bağlı Marmaray’a yapılan yüzde 36’lık zammın ardından TCDD’den yapılan açıklamada, zammın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından “hukuksuz bir şekilde yürürlüğe konulduğu ve kararın imza sürecinin tamamlanmadığı” belirtildi. İBB Sözcüsü Murat Ongun ise bu iddiaya “UKOME kararında imzalar mevcut. Yüzde 125 zamlı elektrik kullanacak TCDD çok samimiyse ulaşımı bedava bile yapabilir” diyerek yanıt verdi.

Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun ailesi, kızlarının kaybedilmesinin ikinci yılında Tunceli Adliyesi önünde oturma eylemi başlattı. Diyarbakır’dan Tunceli’ye giden aile, Doku’nun kaybedildiği 5 Ocak’a kadar oturma eylemlerine devam edecek.

Boğaziçi Üniversitesi’ne 2021 yılının başında Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına karşı başlayan eylemler, Bulu’nun görevden alınıp yerine Prof. Dr. Naci İnci’nin atanmasının ardından da sürüyor. Boğaziçi protestolarının birinci yılında öğrenciler, 89 gündür Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan arkadaşları Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen için cezaevine gitti. Burada açıklamada bulunan öğrenciler, “Boğaziçi direnişi, taleplerimiz gerçekleşene kadar devam edecek. Daha önce 11 arkadaşımızı nasıl aldıysak Berke ve Perit’i de alacağız” dedi. Öğrenciler, Gök ve Özen’in yargılanacağı davanın ilk duruşmasına da çağrı yaptı.

Oyuncu İlyas Salman hakkında, sosyal medya hesabından paylaştığı video gerekçe gösterilerek, “Türk milletini alenen aşağılama” suçundan altı aydan iki yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. 

Şimdi de dünya gündemine bakalım. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telefonda görüştü. Görüşmede, Kafkasya, Suriye ve Libya başta olmak üzere bölgesel meseleler ve uluslararası gelişmeler değerlendirildi. 

Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk istifa etti. Hamduk açıklamasında, “Sudan halkına yol açmak için emaneti teslim ederek istifamı sunmaya karar verdim” dedi.

Haiti Başbakanı Ariel Henry’e suikast girişiminde bulunuldu. Suikast girişimi, ulusal bağımsızlığın 218. yıldönümü vesilesiyle düzenlenen tören sırasında meydana geldi. Çıkan çatışma sonucu bir kişi öldü, birkaç kişi de yaralandı. 

Omicron varyantının hızla yayılması ve birçok havayolu şirketi çalışanlarının karantinada olması sebebiyle, pazar (2 Ocak) günü dünya çapında 3 bin 600’den fazla uçuş iptal edildi. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Fransa Ligue 1 ekiplerinden Paris Saint-Germain’de (PSG), Arjantinli yıldız Lionel Messi’nin de aralarında yer aldığı dört futbolcunun koronavirüse yakalandığı açıklandı. Messi’nin yanı sıra koranavirüs testi pozitif çıkan diğer isimler Juan Bernat, Sergio Rico ve Nathan Bitumazala oldu. 

İspanya LaLiga’da Getafe, lider Real Madrid’i Enes Ünal’ın golüyle 1-0 mağlup etti. Milli futbolcu, böylelikle LaLiga’da 2022 yılının ilk golünü kaydeden isim oldu. 

İş insanı Acun Ilıcalı, İngiltere EFL Championship’te mücadele eden Hull City’yi satın aldığını açıkladı.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 33 bin 520 yeni vaka tespit edildi, 129 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 132 milyon 186 bin 909’a çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 11.00’de “Z Kuşağı Tartışıyor”, saat 13.00’te Kemal Can ile “5 Soru 10 Cevap” programları olacak. Ayrıca saat 20.00’de Gökçe Çiçek Kösedağı’nın sunduğu “Bir Kadın”, saat 21.30’da “Kültür & Tarih Sohbetleri” programı yayınlanacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.