Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: İktidar yanlısı yazarlarda, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayını yazma hevesi

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, Sabah, Hürriyet, Türkiye, Akşam ve Yeni Şafak gazetelerinin yazarlarının Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayıyla ilgili köşe yazılarını inceledi.

Kişisel blogunda yayımlanan yazısında Bildirici, Mahmut Övür, Abdülkadir Selvi, Fuat Uğur, Emin Pazarcı ve Mehmet Acet’in 2021 yılı boyunca Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayıyla ilgili yazdıkları yazıları mercek altına aldı.

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayıyla ilgili yazıların son aylarda arttığına dikkat çeken Bildirici, en çok Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi’nin konuyu ele aldığını belirtti: “Bir yıl içerisinde köşesinde kaleme aldığı 261 yazıdan 53’ü Millet İttifakı’nın adayı hakkında. Selvi’yi, 23 yazıyla Yeni Şafak’tan Mehmet Acet izliyor. Ondan sonra da 15 yazıyla Sabah’tan Mahmut Övür, 12 yazıyla Akşam’dan Emin Pazarcı, yedi yazıyla da Türkiye’den Fuat Uğur geliyor.

Millet İttifakı’nı oluşturan partiler tek aday üzerinde anlaşacak mı, ayrı aday mı gösterecekler, adaylarını ne zaman açıklayacaklar, bu konuda partilerde neler yaşanıyor? Gazetecilerin bunları başta Kılıçdaroğlu ve Akşener olmak üzere ilgili siyasetçilere sorması, perde arkasında yaşananları araştırması ve kamuoyuna aktarması son derece doğal. Mesele bunun gazetecilik ilkelerine uygun biçimde ve gerçeğe sadık kalınarak yapılmasında. ‘Kulis’ diye yazmak, gazeteciye her istediğini yazma özgürlüğü vermez. Kontrol edilmesi, mümkünse ilgili taraflara sorulması gereklidir. Doğrulanmamış söylentiler üzerinden siyasi değerlendirmeler yapmak iyi niyetle bağdaşmaz. Ayrıca gazetecilerin bütün partilerle ilgili verilere aynı nesnel ölçütlerle yaklaşması, aynı özenli dili kullanması gereklidir. Bir gazetecinin iktidar partisine yakın olması, iktidar partisini desteklemesi, objektifliğine engel oluşturmamalıdır. Ama iktidar yanlısı gazetelerdeki Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı hakkındaki yazıların çoğunda objektiflikten bahsetmek mümkün değil. Yazılardaki taraflı yaklaşım bir yana, siyasi bir süreci, ‘savaş’ sözcüğüyle tanımlamak bile CHP-İYİ Parti söz konusu olunca nasıl harcıâlem bir dil kullanılabildiğini gösteriyor. Siyaset yazan gazetecilerin unuttuğu bir nokta da gazetecinin görevinin siyasetçilere akıl vermek olmadığı. Nihayetinde kimin aday gösterileceği, adayın ne zaman açıklanacağı -seçim tarihi de henüz belli olmadığına göre- siyasi bir tercih konusu. O tercihi etkilemeye çalışmak gazetecilik sınırının aşılmasıdır” diyen Bildirici’nin yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.