Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bulaşık deterjanı karşılığında elma, lahana karşılığında sigara: Çin’de tam kapanma uygulanan Şi’an kentinde vatandaşlar yiyecek değiş tokuşuna başladı

Koronavirüs salgını ile mücadelede “sıfır koronavirüs” politikası izleyen Çin’de, üç koronavirüs vakasının tespit edildiği 13 milyon nüfuslu Şi’an kentinde 23 Aralık’tan bu yana tam kapanma uygulanıyor. Vatandaşların yiyecek ve içecek satın almak için bile sokağa çıkamadığı, tüm ihtiyaçlarının kurye ile karşılandığı bölgede gıda kıtlığı yaşanıyor. Bölge sakinleri, şehirde yaşanan gıda kıtlığını çözebilmek için malzeme değiş tokuşuna başladı.

Çin’in 13 milyon nüfuslu Şi’an kentinde üç koronavirüs vakasının görülmesinin ardından 23 Aralık’tan bu yana tam kapanma uygulanıyor. Vatandaşların yiyecek ve içecek satın almak için sokağa çıkamadığı Şi’an’da son günlerde pek çok kişi, gıdaya ulaşamamaktan şikayetçi.

Çinli yetkililer, evlere ücretsiz yiyecek ve içecek dağıtıldığını söylese de şehir sakinleri, sosyal medyada kendilerine getirilen malzemelerin azaldığını veya henüz yardım alamadıklarını söylüyor. Şi’an’da yaşayanlar bu soruna kendi aralarında bir çözüm bulmuş durumda: Malzeme takası.

Çin’de kullanılan sosyal medya platformu Weibo’da paylaşılan fotoğraf ve videolarda, insanların lahana karşılığında sigara, bulaşık deterjanı karşılığında elma ve hijyenik ped karşılığında sebze değiş tokuş ettiği görülüyor. Diğer bir paylaşımda da bir genç, bir paket hazır makarna ve iki çörek karşılığında Nintendo Switch oyun konsolunu veriyor.

Wang soyadlı Şi’an’lı, Radio Free Asia’ya verdiği demeçte, “İnsanlar artık yiyecekleri yeterli olmadığı için aynı binadaki diğer insanlar ile eşyalarını değiştiriyor” dedi. Radio Free Asia’da yer alan haberde, evinden çıkamayan bir başka kişinin, akıllı telefon ve tabletini, pirinçle takas etmek istediği belirtildi.

Yetkililer evlere ücretsiz yiyecek ve içecek sağladıklarını söylerken, bazıları malzemelerin azaldığını söylüyor.

“Takas çağına geri döndük”

Bir Weibo kullanıcısı, “Vatandaşlar takas çağına döndü” derken bir diğeri ise bunu “ilkel topluma dönüş” olarak nitelendirdi. Konuya ilişkin “iyimser” yorumlarda bulunan bir diğer Şi’an sakini ise komşularının nezaketinden bahsetti.

Çin’de önümüzdeki ay Pekin’de düzenlenecek Kış Olimpiyatları öncesinde katı önlemler uygulanıyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.