Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kazakistan’da doğalgaza yüzde 50 zam yapıldı, halk protesto için sokağa çıktı

Orta Asya ülkesi Kazakistan’ın Zhanaozen kentinde doğalgaz ve akaryakıt zammına karşı hafta sonu başlayan protestolar sürüyor. Hazar Denizi’nin kıyısındaki Aktau kentinde düzenlenen protestolara ise binlerce kişi katıldı. Protestolar sonrası geri adım atan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, fiyatları indirmeye karar verdiklerini açıkladı.

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, 2 Ocak’ta evlerde kullanılan sıvılaştırılmış doğalgazın (LPG) tavan fiyatının kaldırıldığını ve zam yapıldığını açıkladı. Bunun üzerine toplumsal protestoların çok nadir görüldüğü eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ülkesinin birçok kentinde halk sokaklara çıkarak, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarındaki artışı protesto etti.

Protestocular, LPG fiyatının litre başına 120 tengeden (0,27 dolar) 60 tengeye indirilmesini istedi.

Ülkenin en büyük şehri Almatı’da polis, dün ve bugün ana meydanı kontrol altına aldı ve protestocuların etrafını çevirdi. Şehir merkezlerindeki internet erişiminde de sorunlar yaşandı.

Ülkede patlak veren protestolar sonrası Kazakistan Devlet Başkanı Tokayev, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, akaryakıt fiyatlarını indirmeye karar verdiklerini açıkladı. Protestoculardan toplumun istikrarını ve birliğini baltalamaya çalışan kişilerin çağrılarına uyulmamasını isteyen Tokayev, sorunun çözümü için bir komisyon oluşturulduğunu ve bu komisyonun ülkedeki istikrarın yararı doğrultusunda bir çözüm bulacağını belirtti.

Kazakistan’ın petrol zengini olarak bilinen Mangystau bölgesindeki Zhanaozen kentinde 2011 yılında akaryakıt sektöründe çalışan birçok işçi işten çıkarılmıştı. Bunun üzerine güvenlik güçleri, çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle greve giden akaryakıt çalışanlarının grevine sert müdahalede bulunmuş ve 14 kişi ölmüştü. Güvenlik güçlerinin bu müdahalesi, SSCB’nin dağılmasından sonra Kazakistan’da meydana gelen en kanlı olay olarak kayıtlara geçmişti.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.