Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Ameliyatı erkek cerrahlar tarafından yapılan kadınların yaşamını yitirme olasılığı yüzde 32 daha fazla

Araştırmalar bir erkek cerrah tarafından ameliyat edilen kadınların, bir kadın cerrah tarafından ameliyat edilen kadınlara göre ölme oranının yüzde 32 daha fazla olduğunu gösteriyor.

Kanada’da yaklaşık 3 bin cerrah ve 1,3 milyon hasta üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, bir erkek doktor tarafından ameliyat edilen kadınların ameliyat sonrası komplikasyon yaşama olasılığı daha yüksek. Araştırmaya göre, ameliyatı bir erkek cerrah tarafından yapılan bir kadının, bir kadın cerrah tarafından ameliyat edilen kadınlara göre ölme olasılığı yüzde 32, ameliyat sonrası komplikasyon yaşama oranı ise yüzde 15 daha fazla.

Erkek doktorlar arasındaki “örtülü cinsiyet önyargıları” ameliyat sonrası başarıyı etkiliyor olabilir

Bulgular, İngiltere’de cerrahi dalların büyük ölçüde erkek egemen alanlar olduğuna dair tartışmaları alevlendirdi. Bulguların ayrıca, erkek cerrahlar arasındaki “örtülü cinsiyet önyargılarını” ortaya çıkardığı iddia ediliyor. Diğer bir deyişle bu araştırmayla, erkek doktorlar arasındaki örtülü cinsiyetçiliğin ameliyat sonrası başarıyı etkiliyor olabileceği düşünülmeye başladı.

Araştırmayı yürüten Toronto Üniversitesi’nden Klinik Epidemiyolog Dr. Angela Jerath, bulguların endişe verici olduğunu söyledi. Jerath’e göre cerrahın cinsiyetinin hastanın ameliyat sonrası yaşadığı komplikasyonlarla bir ilgisi olmaması gerekiyor.

Araştırma 2007-2019 yıllarını, yaklaşık üç bin cerrahı ve 1,3 milyon hastayı kapsıyor

Tıp dergisi JAMA Surgery’de yayımlanan araştırma, Kanada’nın Ontario eyaletinde 2007 ve 2019 yılları arasında iki bin 937 cerrah tarafından gerçekleştirilen 21 farklı cerrahi prosedür uygulanan 1 milyon 320 bin 108 hastanın kayıtlarını içeriyor. İncelenen ameliyatlar arasında, kalça ve diz replasmanları, kilo verme cerrahisi, apandisit ya da safra kesesinin çıkarılması gibi işlemlerin yanı sıra beyin cerrahisi ve kalp baypası gibi daha karmaşık operasyonlar da yer alıyor.

Erkek hastaların ameliyat sonuçları cerrahların cinsiyetine göre değişmiyor

Veriler incelendiğinde erkek hastaların, cerrahların erkek veya kadın olmasına bakılmaksızın ameliyat sonrası aynı sonuçlara sahip olduğu ortaya çıktı. Öte yandan araştırmaya göre kadın hastalar, ameliyatları bir erkek cerrah yerine bir kadın cerrah tarafından yapıldığında daha iyi sonuçlar elde etti. Ayrıca, bir kadın cerrah tarafından ameliyat edilen hastaların ameliyat başarısı konusunda bir cinsiyet farkı bulunmadı.

Bulguların nedeni önyargılar mı?

Jerath, erkek ve kadın cerrahların aynı tıp eğitiminden geçtiğini vurgulayarak teknik farklılıkların araştırmanın bulgularını etkileme olasılığının düşük olduğunu söyledi. Jerath, ameliyat sonrası başarı farkının cerrahların bilinçaltına, derinden kökleşmiş önyargılara, klişelere ve tutumlara göre hareket etmesinden ya da örtük cinsiyet önyargılarına sahip olmasından kaynaklanıyor olabileceğini söyledi.

Jerath ayrıca, cerrahların ameliyattan önce hastalarla yaptığı görüşmelerdeki iletişim ve kişilerarası becerilerindeki cinsiyet farklılıkların da ameliyat sonrası senaryoları şekillendiren bir faktör olabileceğini söyledi. Jerath ayrıca, “Bulguların nedeni, kadın ve erkek hekimlerin çalışma tarzı, karar verme ve yargılama biçimi arasındaki farklılıklar da olabilir” dedi.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.