Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TIME dergisi açıkladı: 2022 yılının en büyük küresel risklerinden biri de Türkiye

Risk danışmanlığı şirketi Eurasia Group’un yayımladığı 2022 Küresel Risk raporunda Türkiye, 10. sırada yer aldı. Eurasia’nın kurucusu Ian Bremmer ile Cliff Kupchan tarafından yazılan rapor, Bremmer tarafından TIME dergisinde haberleştirildi. Listeye 10. sıradan dahil olan Türkiye hakkında Bremmer, “AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan 2023’te düzenlenecek seçimlerden önce anketlerdeki son durumu tersine çevirmek için Türkiye ekonomisini daha da dibe indirecek” dedi.

TIME dergisinin dış politika yazarı ve editörü Ian Bremmer, 2022’nin en büyük 10 küresel riskini sıraladı. Bremmer’ın TIME için kaleme aldığı makalede, 2022’nin en büyük küresel risklerinden biri de Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeler olarak gösterildi.

Ian Bremmer

Bremmer’a göre 2022’nin en büyük 10 küresel riski şöyle: Çin’in “sıfır koronavirüs” politikası, teknolojik açıdan çok kutuplu dünya, ABD’de kasım ayında düzenlenecek ara seçimler, Çin’in iç politikası, Rusya, İran, çevre politikalarında iki ileri bir geri adım atılması, iktidar boşluğu ile yönetilemeyen krizler, kültür savaşını kaybeden şirketler ve Türkiye.

Türkiye ekonomisi daha da düşük seviyelere inecek

Bremmer yazısının Türkiye başlığında, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023’te düzenlenecek seçimler öncesi partisinin anketlerdeki düşüşünü tersine çevirmek için, 2022 yılında Türkiye ekonomisini ve Türkiye’nin uluslararası ortamdaki itibarını daha da düşük seviyelere taşıyacağını öne sürdü.

Dış politika daha da saldırgan hale gelecek

Bremmer, konuya ilişkin şunları yazdı:

“Türkiye’de işsizlik ve enflasyon yüksek. Türk Lirası daha zayıf ve oynak. Erdoğan alışılagelmiş ekonomi yönetimini reddetti. Türkiye’nin dış politikası da bu sene seçmenin dikkatini ekonomik krizden başka yöne çekmek için daha da saldırgan hale gelecek. Yüksek ihtimal dahilinde olmasa da olası bir erken seçim senaryosunda bütün bu riskler daha da katlanacak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.