Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Ağa”ya isyan eden Sinanlı köylüleri, bu kez şantiyeye karşı yol kapattı

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde 2003-2010 yılları arasında “köyün ağası” Kemal Sinanlı’ya karşı toprak mücadelesi veren Sinanlı Köyü sakinleri, bu kez Kemal Sinanlı tarafından kendilerine verilen araziye Nasıroğlu ailesi tarafından şantiye kurulmasını engellemek için mücadele başlattı. Köylüler dün (5 Ocak) Diyarbakır-Batman karayolunu trafiğe kapattı. Yol jandarmanın müdahalesiyle trafiğe açılırken, gözaltına alınan 12 kişi serbest bırakıldı. Köylüler, Sinanlı’nın kendilerine verdiği 8 bin dönüm arazinin bu kez Nasıroğlu ailesi tarafından ellerinden alınmak istendiğini söyledi. Nasıroğlu ailesi ise arazinin kendilerine satıldığını belirtti.

Diyarbakır-Batman sınırındaki Sinanlı Köyü, 2003-2010 yılları arasında köylülerin “ağa” Kemal Sinanlı’ya karşı başlattıkları toprak mücadelesiyle gündeme geldi. 2010 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Barış ve Demokrasi Partisi’nden (BDP) yetkililerin araya girmesiyle anlaşma sağlandı. Sinanlı, 174 haneli köyde yaşayanlara 8 bin dönümlük arazinin kullanım hakkını verdi. Tarafların karşılıklı olarak açtıkları davaların sonuçlarına saygı göstermesi de karar altına alındı.

Toplam 110 bin dönüm arazinin sahibi olan Kemal Sinanlı, o dönem yaptığı açıklamada, “Bu insanlar zaten bizim kardeşlerimiz. Yanlış bir anlaşılma olmuştur aramızda. Şu anda aklıselim galip geldi. Sulh oldu, hayırlı olsun” dedi.

Sinanlı köylülerinin “ağa”ya karşı başlattıkları mücadele Kemal Sunal, Şener Şen ve Müjde Ar’ın başrolüne paylaştığı “Kibar Feyzo” filmini akıllara getirirken, köylüler şimdi de kullanım hakkı kendilerine verilen araziye yapılmak istenen şantiyeye karşı mücadele başlattı.

Medyascope muhabiri Ferit Aslan’ın ulaştığı bilgilere göre, Kemal Sinanlı aynı zamanda akrabası olan Bedrettin Nasıroğlu’na 8 bin dönüm arazi sattı.

Kemal Sinanlı’nın kullanın hakkını verdiği arazinin bir kısmına şantiye yapılmak istenince köylüler buna karşı çıktı. Nasıroğlu ailesi araziye duvar örmek isteyince köylülerin engeliyle karşılaştı. Gerginlik nedeniyle bölgeye jandarma ekipleri sevk edildi.

Köylüler, dün (5 Ocak) Diyarbakır-Batman karayolunu çift yönlü trafiğe kapattı. Köyün büyükleri, yol kapatma eylemi yapan gençleri jandarmaya ve araçlara taş atmamaları konusunda uyardı. Jandarma müdahalesiyle yol trafiğe açılırken, gözaltına alınan 12 köylü ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Köylüler, Kemal Sinanlı’nın kullanım hakkını kendilerine verdiği 8 bin dönümlük arazinin bu kez Nasıroğlu ailesi tarafından ellerinden alınmak istendiğini söyledi.

Arazinin kendilerine satıldığını belirten Nasıroğlu ailesinin ise önümüzdeki günlerde bir açıklamada bulunacağı öğrenildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.