Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ATO İnsan Hakları Komisyonu: “Cezaevlerindeki çocuklar tecrit ediliyor ve eğitim hakları ellerinden alınıyor”

Ankara Tabip Odası (ATO) İnsan Hakları Komisyonu, bugün (6 Ocak) “Cezaevinde Çocuk Olmaz!” başlıklı kamuoyu açıklaması yaptı. Cezaevlerinin, çocukların ve çocuk olmanın doğasına uymadığının vurgulandığı açıklamada, Türkiye’de 0-6 yaş aralığındaki çocukların annelerinin yargılanması, 12-18 yaş aralığındaki çocukların ise kendi yargılanmaları nedeniyle cezaevlerinde tutulduğu aktarıldı. Açıklamada, 31 Aralık 2021 itibarıyla cezaevlerinde bin 941 tutuklu-hükümlü çocuk bulunduğu ve 566 hükümlü çocuğun ceza infazının ise koronavirüs izni nedeniyle cezaevi dışında uygulandığı belirtildi. 

ATO tarafından yapılan açıklamada, “Ceza infaz sisteminde çocuğun çocuk olmaktan gelen hakları ve ihtiyaçları gözetilmeksizin yapılan çok sayıda düzenleme bulunmaktadır. Çocuk Koruma Kanunu’nda tanımlanmış koruyucu ve destekleyici önlemlerin suçla ilişkilenen çocuklar üzerinden de uygulanmasını beklemek çocukların en doğal hakkı olmasına rağmen yeterli risk ve ihtiyaç analizi yapılmadan ve etkin önlemler alınmadan çocuklar tutuklanmaktadır” denildi.  

Türkiye’de yedi kapalı çocuk cezaevi ve dört çocuk eğitim evi bulunuyor

Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi’nde (BMÇHS) yer alan “Bir çocuğun tutuklanmasının başvurulacak en son yöntem olması ve/veya bunun en kısa süreyle uygulanmasını devletlerin yükümlüğüdür” maddesine atıfta bulunulan açıklamada, tutuklu çocukların sayısının tüm zamanların hükümlü çocuk sayısından daha fazla olduğu vurgulandı: “Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) gözlemlerine göre, salgın nedeniyle çocukların ortak alan etkinlikleri, kurslar iptal edilmiş, acil durumlar olmadığı müddetçe hastane ya da başka bir hapishaneye yapılan sevkler durdurulmuş durumdadır. Bu kapanmışlık hali neredeyse tecrit koşullarına yol açmıştır. Tecrit doğal olarak çocukta şiddete yol açacak, kendisine ve çevresine zarar verme olasılığını artıracaktır.” 

Çocuklarda adil yargılanma hakkı 

Türkiye’de tüm çocukların eğitime erişiminde ciddi sorunlar yaşadığının aktarıldığı açıklamada, cezaevlerinde çocukların akademik desteğe erişebileceği ve okulla bağlarının güçlendirileceği bir sistemin olmadığına dikkat çekildi. Cezaevlerindeki çocukların tecrit edilme durumunun yanı sıra eğitim görme haklarının da ellerinden alındığını söyleyen ATO, çocukların savunma ve adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini belirtti. Açıklamada, çözülmesi gereken en acil sorununun ise çocukları suça iten koşulların düzeltilmesi olduğu vurgulandı.

Hükümlü çocuklar için alınması gereken önlemler 

Cezaevi çalışanlarının çocuk alanında eğitim almış kişilerden oluşması gerektiğini belirten ATO,  “Çocukların duygusal ve fiziksel olarak sağlıklı gelişimlerinin sağlanabilmesi için bir an önce harekete geçilmelidir” çağrısı yaptı. Genişletilmiş denetimli serbestlik ile anneleriyle kalan 0-6 yaş arası çocukların annelerinin infazlarının çocuğun yararı gözetilerek ertelenmesi gerektiği belirtilen açıklamada, çocuklar üzerindeki tecrit etkisini azaltacak, çocukların fiziksel ve ruhsal sağlıklarının bütüncül olarak korunmasını sağlayacak adımların atılması talep edildi.  

Cezaevinde bulunan çocukların, fiziki koşulların kötülüğü, sosyal izolasyon ve disiplin suçları nedeniyle iki kere cezalandırıldığına işaret eden ATO, cezaevlerinde kameraların göremediği kör noktalarda, rıza dışı sevk, çıplak arama, incelemeye muhtaç işçi koğuşları, çocuklara yönelik akran şiddeti ve cezaevi görevlileri tarafından uygulanan şiddet ve cinsel istismar gibi ceza sistemlerinin uygulandığını da aktardı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.