Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski HDP milletvekili Abdullah Zeydan tahliye edildi

Edirne F Tipi Cezaevi’nde 2016’dan beri tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkâri Milletvekili Abdullah Zeydan tahliye edildi. Zeydan, cezaevinde eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la koğuş arkadaşlığı yapıyordu.

4 Kasım 2016’da HDP eş genel başkanları ve milletvekillerine yönelik düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınarak tutuklanan eski Hakkâri Milletvekili Abdullah Zeydan hakkında “örgüte yardım etmek” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla verilen sekiz yıl bir ay 15 günlük hapis cezası Yargıtay tarafından bozulmuştu.

Bozma kararı sonrası Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Edirne F Tipi Cezaevi’nden getirilen Zeydan ve avukatları Mahsuni Karaman, Mehmet Emin Aktar hazır bulundu. Savcı, Zeydan için her iki suçlamadan da ceza istemiyle mütalaa verdi.

Avukatlar ve Zeydan, mahkemenin verdiği toplam sekiz yıl bir ay 15 günlük hapis cezasının Yargıtay tarafından bozulduğunu hatırlatarak beraat talebinde bulundu. Avukatlar, mahkemenin aksi görüşte olması durumunda ise tutukluluk süresi ve verilecek cezanın süresi göz önünde bulundurularak müvekkillerinin tahliye edilmesini istedi.

Mahkeme, Zeydan’a daha önce verdiği kararda direnerek, yine “örgüt propagandası yapmak’tan” üç yıl bir ay 15 gün, “örgüte yardım etmek’ten” beş yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, Zeydan’ın tutuklu kaldığı süreyi dikkate alarak, hükümle birlikte tahliyesine karar verdi. Zeydan akşam saatlerinde tahliye edildi.

Ne olmuştu?

Abdullah Zeydan, HDP eş genel başkanları ve milletvekillerine yönelik 4 Kasım 2016’da yapılan eşzamanlı operasyonlarda 12 kişiyle birlikte gözaltına alındı, sonrasında ise tutuklandı.

“Örgüt propagandası”, “suçu ve suçluyu övmek”, “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemek” ve “örgüte üye olmakla” suçlandı. Hazırlanan iddianamede Zeydan’ın 20 yıla kadar hapsi istendi.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamada heyet, eyleme katıldığı için Zeydan’a “örgüte yardım”dan beş yıl, “PKK sizi tükürüğünde boğar” sözleri nedeniyle de “örgüt propagandası yapmak”tan üç yıl bir ay 15 gün hapis cezası verdi. Zeydan, toplamda sekiz yıl bir ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Söz konusu cezayı Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 26 Mayıs 2021’de bozdu ve Zeydan yeniden yargılanmaya başladı. Zeydan hakkında 1 Kasım 2019’da verilen tahliye kararı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı üzerine durduruldu. İtirazın kabul edilmesinin ardından Zeydan’ın tutukluluk haline devam kararı verildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.