Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NBA Panorama (18): Aralık ayı performansları ödüllendirildi – Alperen Şengün ve Ömer Faruk Yurtseven, en iyi çaylaklar listesinde ilk 10 sırada – 2022 All Star’a dair ilk oylama sonuçları


NBA’de sezonun 12. haftasını bitireceğimiz şu günlerde NBA Panorama’nın gündem maddeleri; Aralık ayının ödülleri, en iyi çaylaklar listesinde ilk 10’da birlikte yer alan Alperen Şengün ve Ömer Faruk Yurtseven, 2022 All Star oylamasına dair ilk sonuçlar, Dirk Nowitzki’nin formasının emekli edilmesi ve sezonun en “clutch” oyuncuları. 

1) Aralık ayının oyuncuları, koçları ve çaylakları belli oldu

NBA’de aralık ayının en iyi oyuncuları, koçları ve çaylakları belli oldu.

Doğu ve Batı Konferansı’nın en iyi oyuncuları, Joel Embiid ve Donovan Mitchell oldu. Sezonun ilk bölümünde koronavirüse yakalanması nedeniyle parkelerden uzak kaldığı dönemden harika dönen Joel Embiid, aralık ayında oynadığı 13 maçta 29.2 sayı, 11.2 ribaund, 3.9 asist ve toplam 2.8 blok – top çalmayla akıl almaz bir performans gösterdi. Son yedi maçta altı galibiyet alan Sixers, 21-16 derecesiyle doğuda beşinci sırada bulunuyor.

Hücum verimliliğinde birinci, Batı Konferansı’nda üçüncü (28-10) sırada yer alan Utah Jazz’ın lideri Donovan Mitchell, geçen ay parkede yer aldığı 12 maçta 30.2 sayı, 5 asist, 3.2 ribaund, 1.2 top çalma ortalamalarıyla yıldızlaştı. Jazz aralık ayını, 12-2 derece ile en iyi geçen takımlardan biri oldu.

Geride bıraktığımız ay için koçlar arasında performansı ödüllendirilen isimler Erik Spoelstra ve Taylor Jenkins oldu. Ligde 100 pozisyon başına 111.6 sayıyla hücum verimliliğinde yedinci sırada yer alan Miami Heat, Bam Adebayo’dan yoksun olduğu, Jimmy Butler’ın önemli sayıda maç kaçırdığı dönemde Ömer Faruk Yurtseven ile birlikte Max Strus, Caleb Martin, hatta Kyle Guy gibi isimlerden kritik katkı alarak Aralık ayını 10-5 derece ile geçti.

Takım liderinin kadroya katıldığı dönemin etrafında “Ja Morant’siz kazanma, Ja Morant ile kaybetme, Ja Morant ile tekrar kazanma” gibi ilginç bir süreçten geçen Memphis Grizzlies, aralık ayını 16 maçta 12 galibiyetle geçti. Ligin en iyi hücum eden beşinci takımı konumundaki Grizzlies, sezonun olumlu anlamda en büyük sürprizlerinden biri olmaya devam ediyor.

Miami Heat 24 galibiyet – 15 mağlubiyet, Memphis Grizzlies 26 galibiyet – 14 mağlubiyetle kendi konferanslarında dördüncü sırada yer alıyor.

İki konferansta aralık ayının en iyi çaylakları seçilen isimler Franz Wagner ve Josh Giddey. Yeniden yapılanma sürecindeki, homojenlikten uzak kadro yapısına sahip Orlando Magic’in sezon başından beri en istikrarlı yapı taşı, Franz Wagner oldu. 20 yaşındaki Alman oyuncu 2021 yılının son ayını, maç başına %40.4 üçlük yüzdesiyle 19.5 sayı, 5.1 ribaund, 3.1 asist istatistikleri ile geçirdi. 15.9 sayı ortalaması tutturan Wagner, en skorer çaylak konumunda.

NBA tarihinde triple double yapan en genç oyuncu unvanını alan Josh Giddey, aralık ayında 11.8 sayı, 7.1 ribaund, 6.7 asist ortalamalarıyla oynadı. Beklenti üstü performansına rağmen ligin en oturmamış takımlarından birinde maç başında 6.4 asist yapan 19 yaşındaki Avustralyalı, çaylaklar arasında asist lideri konumda.

2) En iyi çaylaklar listesinde Alperen Şengün ve Ömer Faruk Yurtseven

NBA editörlerince hazırlanan ve sezon ilerledikçe güncellenen en iyi çaylaklar listesinde Alperen Şengün (9.) ve Ömer Faruk Yurtseven (10.), arka arkaya sıralanarak ilk 10’u tamamlayan isimler oldu.

Miami Heat’in suyun üzerinde kalmasında önemli pay sahiplerinden Ömer Faruk Yurtseven, art arda 12 ve üstü ribaund alma serisini 10 maça çıkardı. Son olarak Portland Trail Blazers maçında double-double yapan Ömer Faruk, son altı maçta 15.2 sayı, 12.8 ribaund, 1.3 top çalma ortalamalarıyla dikkat çekiyor.

Ömer Faruk Yurtseven’in 14 sayı & 16 ribaundluk Portland maçı performansı:

https://twitter.com/NBATurkiye/status/1478971746225119232

Alperen sakatlığı nedeniyle 1 Ocak tarihinden beri forma giyemezken Furkan Korkmaz, iki maçtır performansını yükselten isim oldu. Yaklaşık 1,5 aylık formsuz döneminin ardından Houston Rockets karşısında triple-double’a göz kırpan Furkan, takip eden Orlando Magic maçında 4/9 üçlük isabetiyle 20 sayı, 5 ribaund kaydetti. Cedi Osman ise koronavirüs protokollerinin ardından henüz parkelere dönebilmiş değil.

Furkan Korkmaz’ın 20 sayısı:

3) 2022 All Star için ilk taraftar oyları açıklandı

20 Şubat’ta oynanacak 2022 All Star maçı için yapılan taraftar oylamasında ilk sonuçlar açıklandı. Sırasıyla Stephen Curry (2,584,623), Kevin Durant (2,360,435), Giannis Antetokounmpo (2,145, 835) ve LeBron James (2,018,725) iki milyon barajını geçen isimler oldu.

Nikola Jokic, 1,649,809 oyla ilk beş sırayı tamamladı. DeMar DeRozan’a Doğu Konferansı guardları arasında ilk sırada konumlandırılarak hakkı verilirken dikkat çeken durumlardan biri, 22 Aralık tarihinden beri parkelerden uzakta olan Paul George’un Batı Konferansı’nda en çok oy alan dördüncü kişi olması.

Kariyer sezonu yaşayan Ja Morant batı kısaları içinde üçüncü, Jarrett Allen doğuda ön-alan oyuncuları arasında altıncı durumda. Dört gözle sezon açılışını yapması beklenen Klay Thompson ve 37 yaşındaki Carmelo Anthony, 300 biner oyu aştı.

Doğu Konferansı’nda ilk oylama sonuçları:

Batı Konferansı’nda ilk oylama sonuçları:

4) Dirk Nowitzki’nin forması emekli edildi

Dallas Mavericks ve spor efsanesi Dirk Nowitzki’nin ikonikleşen 41 numaralı forması resmen emekli edildi. 21 sezon boyunca aynı takımda mücadele ederek bu alanda rekorun sahibi olan Nowitzki, Dallas Mavericks’in Golden State Warriors’ı 99-82 mağlup ettiği gece onurlandırıldı.

Birer NBA şampiyonluğu, finaller MVP ödülü ve normal sezon MVP ödülü bulunan, 14 kez All Star seçilmiş Dirk Nowitzki’nin, 31.560 sayı, 11.489 ribaund, 3651 asistin altında imzası bulunuyor.

Birlikte şampiyonluk sevinci yaşadıkları takım sahibi Mark Cuban, Alman süperstara minnettarlığını belirttiği konuşmasının ardından, Nowitzki’nin imzası tek ayak üzeri geri çekilerek şutun ölümsüzleştirildiği heykeli ortaya çıkardı.

Ayrıca Nowitzki’nin birlikte yüzük aldığı Dallas Mavericks koçu Jason Kidd’in, eski takım arkadaşına 10 günlük kontrat teklif etmesi gecenin esprili anlarından biri oldu. 

Dirk Nowitzki’nin formasının American Airlines Center’da emekli edildiği anlar: #41Forever

Cuban’ın konuşması:

Jason Kidd’in konuşması:

5) Sezonun “eli titremeyen” oyuncuları

Üst üste etkileyici son saniye basketlerine tanık olduğumuz günlerin ardından NBA.com, 2021-22 sezonunun en “clutch” skorerlerini ortaya koydu.

Maçın son beş dakikası veya uzatmada, farkın beş ve altında olduğu dönemlerde atılan sayılara bakıldığında zirvede yer alan isim, Joel Embiid. Bu anlarda Trae Young ve Nikola Jokic’in ardından en çok top kullanan oyuncu olan Embiid, efektif şekilde serbest atış çizgisine gittiği sürelerden 96 sayı çıkardı.

72 sayısı ve iki “buzzer-beater” basketiyle ikinci sırada yer alan DeMar DeRozan’ı, 66’şar sayıyla Kevin Durant ve Zach LaVine takip ediyor.

Listede en dikkat çeken isimler, 56 sayıyla yedinci sıradaki Shai Gilgeous-Alexander ve 53 sayıyla 10. sıradaki Kyle Kuzma. Kuzma, parkede olduğu 73 “clutch” dakikada +42 ile, en çok pozitif etki eden dördüncü isim durumunda.

NBA’de sezonun kritik anlarda fark yaratan oyuncuları:

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler