Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Oscar’ı kazanan ilk siyah aktör Sidney Poitier, 94 yaşında hayatını kaybetti

Ünlü Hollywood yıldızı Sidney Poitier, 94 yaşında hayata gözlerini yumdu. Poitier, En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar Ödülü’nü kazanan ilk siyah oyuncu olarak da tarihe geçmişti.

Oscar’ı kazanan ilk siyah aktör olan Poitier, “Bülbülü Öldürmek”, “Çakal”, “Kader Bağlayınca”, “Sevgili Öğretmenim” ve “Gecenin Sıcağında” gibi filmlerde üstlendiği rollerle Hollywood’da çığır açmıştı.

Poitier’in ölümü, Bahamalar Dışişleri Bakanı Fred Mitchell’in ofisi tarafından İngiltere merkezli haber kanalı BBC’ye doğrulandı. Bahamalar Başbakan Yardımcısı Chester Cooper, “Poitier’in vefatını öğrendiğimde büyük bir üzüntü duydum. Bir ikonu kaybettik. Bir kahraman, bir akıl hocası, bir savaşçı ve ulusal bir hazineydi” dedi.

Sidney Poitier, 20 Şubat 1927’de Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Miami eyaletinde doğdu. Bahama kökenli Amerikan vatandaşı Poitier’in çocukluğu dört bin nüfuslu Cat Island’da geçti. 17 yaşında New York’a taşınan Poitier, askerliğinden sonra Broadway’deki “Lysistrata” müzikalinde küçük bir rol üstlendi.

1958 yılında Tony Curtis ile başrolünü paylaştığı “Kader Bağlayınca”daki (The Defiant Ones) performansı Poitier’e ilk Oscar adaylığını kazandırdı. ABD’de ırk ayrımcılığının yükseldiği bir dönemde beyazperdede sıklıkla boy gösteren Poitier, 1963 yılında “Çayırdaki Zambaklar” (Lilies of the Field) filmindeki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar kazanan ilk siyah oyuncu oldu. Poitier, Harry Belafonte ile birlikte Hollywood’daki siyah aktör kuşağının öncülerinden biriydi.

Poiter, 1964 yılında En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazandıktan sonra.

Poitier, sinema sektörüne atıldığı 1950 ile 2001 yılları arasında 51 yapımda oyunculuk, dokuz filmde yönetmenlik, bir filmde yapımcılık ve bir filmde de senaristlik yaptı.

1980’lerin sonunda ve 1990’larda büyük ölçüde sinema sektöründen çekilen Poitier, diplomatik olarak birtakım görevler üstlenmeye başladı. 1974 yılında Bahama vatandaşlığı nedeniyle şövalye olarak 1997’de Bahamalar Büyükelçisi olarak atandı.

1998 ila 2003 yılları arasında Walt Disney Company’nin Yönetim Kurulu Üyesi görevini üstlenen Poitier’e dönemin ABD Başkanı Barack Obama tarafından ABD’nin en yüksek sivil onur madalyası verilmişti.

Kaynak: BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.