Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yönetmen Peter Bogdanovich 82 yaşında hayatını kaybetti

Son Gösteri” ve “Ay Beyazdır” isimli filmleriyle tanınan ABD’li yönetmen Peter Bogdanovich, 82 yaşında hayatını kaybetti. Birçok Oscar adaylığı bulunan yönetmenin yaşlılığa bağlı doğal nedenlerle öldüğü belirtildi.

BBC’nin haberine göre, “Son Gösteri” (1971), Ay Beyazdır (1973), “Maske” (1985) ve “Texasville” (1990) isimli filmleriyle tanınan ABD’li yönetmen, yazar, oyuncu, yapımcı ve eleştirmen Peter Bogdanovich, 6 Ocak Perşembe günü 82 yaşında hayatını kaybetti. Bogdanovich, ABD’de 1960-80 döneminde çığır açan “Amerikan Yeni Dalgası” olarak da bilinen “Yeni Hollywood” film hareketinin öncü isimlerinden biri olarak anılıyordu.

Ortak yazarlığını ve yönetmenliğini üstlendiği 1971 yapımı Son Gösteri (The Last Picture Show) Bogdanovich’e en iyi yönetmen ödülü dahil sekiz Oscar adaylığı kazandırdı. ABD’nin Teksas eyaletindeki kasabada geçen film, Jeff Bridges ve Cybill Shepherd gibi yıldızlardan oluşan bir kadroyla çekildi. Bogdanovich ayrıca, medya platformu HBO’da yayınlanan The Sopranos isimli dizide bir psikoterapisti canlandırdı.

Bogdanovich, ABD’nin New York eyaletinin Kingston şehrinde 1939’da dünyaya geldi. Küçük yaşlarda sinemayla ilgilenmeye başlayan Bogdanovich, daha sonra oyunculuk okuluna gitti. Okuldan sonra, tiyatro ve televizyonda küçük rollerde oynadı.

Baba (The Godfather) filminin yönetmeni Francis Ford Coppola, Bogdanovich’in ölümüyle “yıkıldığını” söyledi. Coppola Bogdanovich için, “Sonsuza kadar mutluluk içinde uyusun, sonsuza kadar alkışlarımızın heyecanını yaşasın” dedi.

Pan’ın Labirenti (Pan’s Labyrinth) filminin yönetmeni Guillermo del Toro da sosyal medya hesabından “Bogdanovich, sevgili bir arkadaş ve bir sinema şampiyonuydu. Tek başına kendi neslindeki neredeyse herkesten daha fazla klasik film yapımcısının yaşamlarını ve çalışmalarını kutsallaştırdı” mesajını paylaştı.

Kaynak: BBC

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.