Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de siyah koşucu Ahmaud Arbery’yi öldüren üç kişi ömür boyu hapse mahkûm edildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 23 Şubat 2020’de ormanlık alanda antrenman yapan siyah koşucu Ahmaud Arbery’yi öldürmekten yargılanan üç kişiden ikisi müebbet, biri ise 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Georgia eyaletinin Brunswick kentinde ormanda antrenman koşusu yapan Ahmaud Arbery, 23 Şubat 2020’de Gregory McMichael (65), oğlu Travis McMichael (35) ve komşuları William Bryan (52) ile karşılaşmasının ardından ölü bulunmuştu. Jüri, baba ile oğlunu ömür boyu hapse mahkûm ederken, Bryan’a 30 yıllık mahkûmiyetin ardından şartlı tahliye başvurusu yapma hakkı tanıdı.

Arbery’nin ölümünün ardından ülke çapında protestolar düzenlenmişti.

Mahkeme jürisi, geçen kasım ayında üç sanığı cinayetten suçlu bulmuştu.

Gregory McMichael’in avukatı, müvekkilinin Arbery’nin hırsızlık yaptığından şüphelendiklerini, yakalamaya çalışırken de nefsi müdafaa için kendisini vurduklarını söyledi. Sanıkların avukatları, bu üç kişinin tek kötü şey yapmış olsalar da ailelerine ve toplumlarına bağlı kişiler olduğunu belirtti.

Savcılar ise ırkçılığın cinayette rol oynadığını ve cinayetin “duygusuzca” yaşandığını belirtti.

Yargıç Timothy Walmsley, “Hukuku kendi elinize almak tehlikeli. Komşularımız, yakınlarımızda bir evleri olan kişilerden çok daha fazlası. Komşularımızda en kötü davranışları aramak, kendi kötü karakterimizi ortaya koymaktır” dedi.

“Sana adaleti sağlayacağımı söylemiştim”

Arbery’nin annesi Wanda Cooper Jones, duruşma boyunca mahkeme salonunda oturdu. Kararın açıklanmasından sonra Jones, “Alınan bu karar seni geri getirmeyecek ama hayatımın bu çok zor bölümünün kapanmasına yardımcı olacak. Sana söz vermiştim. Seni sevdiğimi ve bir gün adaleti sağlayacağımın sözünü vermiştim” dedi.

Ne olmuştu?

Georgia eyaletinin sahil kenti Brunswick’te meydana gelen olayda, mahalle sakinlerinden Gregory McMichael ve oğlu Travis McMichael, ormanda koşan Ahmaud Arbery’yi kamyonetle takip etmeye başladı. Ellerinde pompalı tüfek ve tabanca bulunan ikiliye daha sonra komşuları William Bryan da katıldı. Kovalamaca siyah ABD vatandaşı Arbery’nin ölümüyle sonuçlandı.

Otopside, Arbery’nin göğsünde iki ve bileklerinden birinin iç kısmında bir kurşun yarası olduğu tespit edildi. Pompalı tüfeği ateşlediği belirlenen Travis McMichael ise aralarında çıkan boğuşmada Arbery’nin silahını kaptığını ve kendisini savunmak zorunda kaldığını iddia etti.

Gregory McMichael polise, Arbery’yi Satilla Shores’taki hırsızlık şüphelisine benzettiğini söyledi. Polis yetkilileri ise iddia edilen hırsızlıklarla ilgili herhangi bir ihbar olmadığını ve Arbery’nin elinde çalıntı mal bulunmadığını bildirdi. Üç şüpheli Mayıs 2020’de tutuklandı. 

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.