Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kod 46 ile işten çıkarılan Hugo Boss işçisi Mevlüde Ünal için sendikalardan eylem

Tekstil-İş Sendikası ve İzmir İşçi Kadın Meclisi, Kod 46 ile işten atılan Hugo Boss işçisi Mevlüde Ünal için fabrikaanın önünde açıklamada bulundu. Hugo Boss’ta 17 yıldır çalıştığını belirten Ünal,Bir insanın 17 yıl hiç ihtarının olmaması, biriyle kavgasının olmaması ve 17 yıl sonunda Kod 46 ile işten çıkarılması çok acı. Herkes İzmir Adliyesi’ne baksın. 15 yıl, 22 yıl çalışan ama haklarını alamayan o kadar çok işçi var. Ben ne ilkim ne de sonuncusu olacağım” dedi.

“Ben ne ilkim ne de son olacağım”

Tekstil-İş Sendikası ve İzmir İşçi Kadın Meclisi, İzmir’deki Gaziemir Serbest Bölgesi’nin girişinde Hugo Boss’ta dikim operatörü olarak çalışan Mevlüde Ünal için eylem yaptı. Eyleme Mevlüde Ünal, Vestel’de işten çıkarılan Manisa İşçi Kadın Meclisi üyesi Yeliz Kurt ile İşçi Hareketi Koordinatörü ve Örgütlenme Koordinasyonu Üyesi Nurseli Gözüaçık ve İzmir İşçi Kadın Meclisi’nden Cansu Songur katıldı.

Hugo Boss fabrikasında 17 yıldır çalışan Mevlüde Ünal, “Kod 46 ile işten çıkarılmak çok acı” dedi. Ünal, işten çıkarılma sürecini şöyle anlattı:

“Hugo Boss’un belirli kapılarında sadece güvenlik varken güvenliğe benim adım veriliyor ve sadece benim çantam aranıyor. Çantamda bir kumaş parçasını bulup, ‘Hugo Boss etiketli ürün olduğu’ iddia edilerek bana muamele ediliyor.  Cumartesi günü sendikaya üye oluyorum, salı günü iş aktimi feshediyorlar. Benim bunu defalarca yaptığım iddia ediliyor. ‘Defalarca bunu yapıyorsam kamera kaydı görmek istiyorum’ dediğimde ise ‘Üretim içinde kamera kaydımız yok’ deniliyor. Buradan tekrar soruyorum: 17 yıldır ben Kod 46’yı uygulayan bir operatör isem neden beni tutuyorsunuz? Bir insanın 17 yıl hiç ihtarının olmaması, biriyle kavgasının olmaması ve 17 yıl sonunda Kod 46 ile işten çıkarılması çok acı. Herkes İzmir Adliyesi’ne baksın. 15 yıl, 22 yıl çalışan ama haklarını alamayan o kadar çok işçi var. Ben ne ilkim ne de sonuncusu olacağım. Ama tüm bu süreçlerde yalnız olmadım. İşçi Kadın Meclisi ve Teksil-İş Sendikası hep benim yanımdaydılar.”

İşverenin kıdem tazminatı oyunu

İzmir İşçi Kadın Meclisi adına konuşan Cansu Songur da işverenin kıdem tazminatı ödememek için Kod 46 uygulamasını koz olarak kullandığını vurguladı. Songur, “Patronlar yıllarca işçilerin üzerinden ceplerini doldururken işçinin kıdem tazminatını ödemekten kaçmak için türlü oyunlar oynuyor. Ancak biz mücadelemizle bu hikayeyi hep birlikte değiştirebiliriz. Sömürüsüz, şiddetsiz eşit bir dünya isteyen kadınlar şimdi patronlara direniyor. Mevlüde’ye iftira atan Hugo Boss patronu iftirasını geri alacak ve hesap verecek. Her işyerinde komitelerimizi, işçi kadın meclislerimizi kuracağız” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.