Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan’dan tahliyeler sırasında kaybolan bebek beş ay sonra ailesine kavuştu

Afganistan’ın başkenti Kabil’deki tahliyeler sırasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) askerlerine verilen ve daha sonra kaybolan bebek beş ay sonra bulunarak ailesine teslim edildi. Suheyl isimli bebek, Ağustos 2021’de Taliban Kabil’i ele geçirdiğinde yapılan tahliye esnasında kaybolduğunda iki aylıktı. Bebeğin tahliye sırasında, 29 yaşındaki Hamid Safi adlı bir taksi şoförü tarafından bulunduğu ve taksicinin bebeği evlat edinmek üzere evine götürdüğü belirtildi.

Guardian’ın haberine göre, 19 Ağustos 2020’de Afganistan’ın başkenti Kabil’den tahliye edilirken Amerika Birleşik Devletleri (ABD) askerlerine verildikten sonra kaybolan bebek beş ay sonra bulunarak ailesine teslim edildi. Bebek, Taliban’ın Kabil’i Ağustos 2021’de ele geçirmesi ve ABD güçlerinin bölgeden çekilmesi nedeniyle gerçekleşen tahliye sırasında havaalanı duvarından askerlere verilirken görüntülenmişti.

Bir taksi şoförü onu havaalanında bularak evine götürdü

Kabil Havaalanı’ndaki tahliye kargaşasında kaybolduğunda iki aylık olan Suheyl isimli erkek bebeğin 29 yaşındaki Hamid Safi adlı bir taksi şoförü tarafından bulunduğu ve taksicinin bebeği evlat edinmek üzere evine götürerek bebeğe beş ay baktığı belirtildi. Yaklaşık yedi haftalık müzakerenin ardından Safi, Suheyl bebeği geçen cumartesi günü (8 Ocak) dedesi Mirza Mohammad Kasemi’ye teslim etti.

Babası, bebeğin ezileceğinden korkacağı için onu askerlere uzatmış

Suheyl bebeğin babası yaklaşık beş ay önce ABD’ye tahliye edildi. Taliban’ın Kabil’de iktidarı ele geçirmesinin ardından başlayan kargaşalı tahliye sırasında ABD Büyükelçiliği’nde güvenlik görevlisi olarak çalışan baba Mirza Ali Ahmadi ve eşi Süreyya, havaalanı kapısına yaklaştıkları sırada oğullarının kalabalığın içinde ezileceğinden korktu. Mirza Ali Ahmedi, kalabalıktan korumak için oğlunu ABD’li olduğun düşündüğü bir askere teslim ettiğini söyledi. Daha sonra duvardan geçerek çocuğunu geri almayı planlayan baba, Taliban güçlerinin kalabalığı geri itmesi nedeniyle havaalanına uzun bir süre giremedi. Aile, duvarın diğer tarafına vardığında ise Suheyl bebeği bulamadı. Etraftaki yetkililer, oğlunu arayan Ahmedi’ye bebeğin tahliye edildiğini tahmin ettiklerini ve daha sonra bir araya gelebileceklerini söyledi. Ahmedi ve diğer aile üyleri tahliye edilerek ABD’nin Teksas eyaletindeki bir askeri üsse getirildi.

Safi: “Annemin en büyük hayali erkek torundu, ailesini bulamazsam bebeğe kendim bakmaya karar verdim”

O sırada havaalanında bulunan taksi şoförü Safi, bebeği orada bulduğunu ailesini aradığını ancak ulaşamadığını söyledi. Bebeğin ailesini bulamayan 29 yaşındaki Safi, Suheyl’i alarak eşiyle birlikte bebeği büyütmek üzere eve götürdü. Üç kız babası Safi, annesinin en büyük hayalinin bir erkek torun olduğunu ve ailesini bulamadığı takdirde bebeğe kendisi bakmaya karar verdiğini söyledi.

Öte yandan, ailenin sosyal medya üzerinden fotoğraflarını paylaştığı Suheyl bebek, tahliye sırasındaki fotoğrafının basında da yer almasının ardından Safi’nin komşularının yardımıyla bulundu. Geçen yıl aralık başında Teksas’taki askeri üsten ayrılıp Michigan’da bir apartman dairesine yerleşen Ahmadi, eşi ve diğer çocukları, Suheyl’in en kısa sürede ABD’ye getirilmesini bekliyor.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.