Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çekya’da yabancı dil krizi: Bakanlar İngilizce bilmiyor

Çekya’da yeni kurulan hükümetteki bakanların neredeyse hiçbirinin İngilizce bilmemesi tartışmaya neden oldu. Yeni kurulan beş partili hükümetin, bir önceki hükümetin aksine Avrupa Birliği’yle (AB) yakın ilişkiler yürütmesi ve ülkenin batılı kimliğini öne çıkarması bekleniyordu. Ancak yeni hükümet üyelerinin hemen hemen hiçbirinin İngilizce konuşmaması nedeniyle ülkenin çalışma dillerinden biri İngilizce olan AB’den soyutlanmasından endişe ediliyor.

Çekya’da geçen yıl 17 Aralık’ta göreve başlayan beş partili yeni hükümette neredeyse hiçbir bakanın İngilizce bilmemesi endişeye neden oldu. Yeni kurulan beş partili hükümetin, Andrej Babiš liderliğindeki bir önceki hükümetin aksine Avrupa Birliği’yle (AB) yakın ilişkiler yürütmesi ve ülkenin batılı kimliğini öne çıkarması bekleniyordu.

Çekya, temmuz ayında AB dönem başkanlığını devraldığında dil engeli büyük sorun çıkarabilir

Buna karşılık, yeni Başbakan ve siyasetbilimci Petr Fiala’nın kabinesindeki bakanların birçoğunun yeterli düzeyde İngilizce bilmemesi nedeniyle ülkenin, çalışma dillerinden biri İngilizce olan AB’den soyutlanmasından endişe ediliyor. Çek Hospodářské Noviny gazetesi, Temmuz 2022’de AB dönem başkanlığını devralacak Çekya’nın bakanlarının, yabancı siyasetçilerle kuracağı iletişimin sınırlarından endişe duyulduğunu yazdı.

18 bakandan beşi “turist düzeyinde” İngilizce bildiğini söyledi

Yeni Çek hükümetindeki 18 bakandan beşi “turist düzeyinde” ya da çok az İngilizce bildiğini belirtirken, AB toplantılarında çevirmenlerle çalışacaklarını söyledi. Ancak bu yaklaşımın, bakanların siyasetçiler arasındaki resmi olmayan ve yüz yüze yapılan görüşmelerin önemini göz ardı ettiği anlamına geldiği düşünülüyor. Diğer yandan hükümetteki bazı bakanlar, çalışma düzeyinde İngilizce bildiklerini söyledi. Bakanların bir kısmı ise İngilizce düzeyleri hakkındaki soruları yanıtsız bıraktı.

İngilizcesine güvenmeyenlerden biri NATO zirvelerinde katılacak olan savunma bakanı

Hükümetteki bakanlardan İngilizce becerilerinin zayıf olduğunu kabul edenler arasında, NATO zirvelerine katılması beklenen yeni Savunma Bakanı Jana Černochová ve Maliye Bakanı Zbyněk Stanjura yer alıyor.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.