Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mithat Sancar’dan iktidar ve muhalefete “kayyum” eleştirisi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar bugün (11 Ocak), partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup toplantısında konuştu. Hasta mahkûmların bir an önce serbest bırakılması gerektiğini vurgulayan Sancar, cezaevinde tutulmalarını “fiili idam” olarak tanımladı. 1 Ocak’ta yapılan zamlara değinen Sancar, iktidarı sert sözlerle eleştirerek, “Gündüzleri bol bol hamaset ve nutuk, geceleri ise kararnameyle halkın cebine ve sofrasına pusu kurmak var” dedi. İçişleri Bakanlığı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne özel teftiş başlatmasının kayyum operasyonu olduğunu söyleyen Sancar, “Bu iktidar, İstanbul ve diğer büyükşehir belediyelerini de gaspetme yoklamaları yapmaktadır. Zemin yoklamaktadır” diye konuştu.

Son dönemde art arda gelen zamlar ile insanların geçim mücadelesi verdiğini söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, açlık sınırının 4 bin Türk Lirası (TL), yoksulluk sınırının ise 13 bin TL olduğunu hatırlattı: “İktidar gece yarısı operasyonlarıyla kendini var ediyor. Gündüzleri bol bol hamaset ve nutuk, geceleri ise kararnamelerle halkın cebine, sofrasına, hayatına ve nefesine pusu kurmak var.”

BBP’li Destici’ye “et” yanıtı

Büyük Birlik Partisi (BBP) lideri Mustafa Destici’nin “et tüketimine” ilişkin sözlerine de tepki gösteren Sancar, “Ufacık bir ortakları var bunların, bildiği tek şey bize sataşmak olan kişi, ‘et tüketiminde çarenin ‘koyun alıp kesmekten’ geçtiğini söylüyor. Utanmazlığa bakın. Kendi çıkarları dışında hiçbir şeyi gözü görmeyen iktidar ve avenesiyle karşı karşıyayız. Daha o zamlı maaşlar halkın cebine yansımadan iktidar, zamlarla ve diğer operasyonlarla halkın maaşlarına çöktü. Veriyormuş gibi yapıyorlar vermeden alıyorlar, aldıklarıyla da yetinmiyorlar cepte kalanı da gaspetmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

Aysel Tuğluk için çağrı

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin konuşan Sancar, cezaevlerinin “ölüm evleri” haline geldiğini, hasta mahkûmlar serbest bırakılmayarak “fiili idam” cezası uygulandığını söyledi. Cezaevinde hafıza kaybı yaşadığı açıklanan ve “cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen Kandıra 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliye edilmeyen eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un bir an önce serbest bırakılması gerektiğini vurgulayan Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü:  

“Hasta mahkûmların ölüme terk edilmesi fiili idam cezasıdır. Bu nedenle cezaevlerinde yaşanan bu büyük baskılara, adaletsizliklere hep birlikte karşı çıkmak zorundayız. 12 Eylül rejimi kendini nerede var etti? Sadece Türkiye’de değil, Diyarbakır’da değil, dünyanın pek çok yerinde diktatörler, zalimler esas politikalarını cezaevlerinde pişirir ve topluma yayarlar. İşte bu nedenle cezaevlerinde yaşanan hak gaspları, cezaevlerinde uygulanan bu zulmü mutlaka durdurmak zorundayız. Bunu da ancak hep birlikte yapabiliriz. Aysel Tuğluk bunların sembolüdür. Aysel Tuğluk özgür kalmalı, derhal serbest bırakılmalıdır. Onun şahsında bütün hasta mahkûmların derhal salıverilmesi gerekmektedir. Bu talebi bıkmadan, usanmadan her zeminde her platformda dile getirmeye devam edeceğiz.” 

“İktidar, İstanbul ve diğer büyükşehir belediyelerini de gaspetme yoklamaları yapmaktadır”

Kayyum atama hazırlıklarının 1 Nisan 2019 tarihinde yapıldığını ve ilk kayyum atandıktan sonra demokrasiden yana olan çevrelerin ortak bir irade koyamadığını ve bu nedenle iktidarın, İstanbul ve diğer büyükşehirler için “kayyum operasyonlarının” hazırlığına başladığını belirten Sancar, konuşmasını şöyle tamamladı:

“İktidar sandıksız bir seçim ve haksız bir yönetim kurmak için kayyum uygulamalarını başlatmıştır. Kayyum uygulamalarını Kürt halkının iradesini gaspederek başlatmıştır. Bu sistemi bütün ülkeye yaymaktadır. İktidar, İstanbul ve diğer büyükşehir belediyelerini de gasp etme yoklamaları yapmaktadır. Zemin, direnç yoklamaktadır. İlk kayyum atandığında gerçekten kuvvetli bir demokratik irade konamadığı, bunun da bugünkü gelişmelerin önünü açtığı gerçekliğiyle yüzleşebilirsek onu telafi edecek yolları daha kolay yaratırız.”  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.