Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NBA Panorama (19): Cedi Osman ve Furkan Korkmaz’ın yükselen performansı – Klay Thompson’ın 941 günün ardından parkelere dönüşü

NBA’de sezonun 13. haftası başladı ve neredeyse 2021-22 sezonunu yarıladık. Panoramanın menüsünde Türk oyuncuların gururlandırmaya devam eden performansları, Fred VanVleet önderliğindeki Toronto Raptors ve Minnesota Timberwolves’un çıkışı, Klay Thompson ve Kyrie Irving’in parkelere dönüşü yer alıyor.

1) Cedi Osman parkelere etkili döndü

23 Aralık tarihinden sonra 2022’ye kadar parkelerden uzak olan Cedi Osman, yeni yılda oynadığı üç maçın ikisinde çift hanelere (14, 15 sayı) çıktı. Colin Sexton’ın ardından Ricky Rubio’nun sezon kapatan sakatlığının ardından Cleveland Cavaliers, Cedi’den oyun kurumuna katkı sunması beklenecek. Nitekim Cavs bu bağlamda takasla Rajon Rondo’yu kadrosuna kattı.

Cedi Osman’ın sezon boyu işleyen bir sistemin, görevleri belli çarkı olarak başarılı olduğunu gördük. Milli basketbolcumuzun artan sorumluluklarıyla nasıl performans göstereceğini merakla bekliyoruz.

Cedi Osman’ın Sacramento Kings karşısındaki performansı:

Furkan Korkmaz, Tyrese Maxey’nin koronavirüs protokollerine alınmasının ardından son dört maçta sırasıyla 36, 40, 33 ve 28 dakika süre buldu. Dört maçın üçünde çift haneli skor üreten ve ribaund ile asist kategorilerinde takımına katkı sağlayan Furkan’ın, Maxey döndükten sonra süreleri azalacaktır.

Ancak kasım ortasından 2021 yılının sonuna kadar formsuz bir dönem geçiren Furkan Korkmaz, tekrar performansını sezon başına yakın seviyelere yükseltti. Joel Embiid’in MVP kalibresinde performans gösterdiği süreçte Philadelphia 76ers, yedi maçlık galibiyet serisinde.

Furkan’ın Houston karşısında 12 sayı & 6 ribaund & 2 asistlik performansı:

12 Ocak Çarşamba gecesi NBA’in 13. haftasında ilk maçına çıkacak Ömer Faruk Yurtseven, Shaquille O’Neal’ın ardından çaylak sezonunda dört maç üst üste 15 ve üzeri ribaund alan ilk isim oldu. Ayrıca Ömer Faruk, Phoenix Suns maçıyla 12+ ribaund alma serisini 11 maça çıkardı ve Blake Griffin’in çaylak sezonundaki rekorunu egale etti.

Ömer Faruk Yurtseven’in 16 ribaundun yanına 7 sayı, 2 top çalma ve kariyer rekoru olan 8 asist eklediği Suns maçının ardından koç Monty Williams Ömer hakkında, “Bu adamı nasıl bulup ortaya çıkardıklarını anlamaya çalışıyorum” sözlerini sarf etti.

Bilek sakatlığı nedeniyle henüz 2022’de forma giyemeyen Alperen Şengün’ün geri dönüşü hakkında koç Stephen Silas, 8 Ocak Cumartesi yaptığı açıklamada, bir hafta daha parkelerden uzak kalacağı bilgisini verdi.

2) Fred VanVleet durdurulamıyor

Fred VanVleet, kariyerinin ilk All Star maçını hak eden bir performans ortaya koyuyor. NBA’de 12. haftada Doğu Konferansı’nın en iyi oyuncusu seçilen VanVleet, altı maçlık periyotta %47 saha içi, %46 üçlük, %96 serbest atış yüzdesiyle 31.2 sayı, 6.6 asist, 4.6 ribaund, 1.8 top çalma ortalamalarıyla oynadı ve Toronto Raptors bu maçların hepsini kazandı.

Böylece Raptors, 20-17 derecesiyle beklentileri aştı ve Doğu Konferansı’nda yedinci sırada bulunuyor. İlaveten Toronto bu altı maçta, VanVleet’in parkede olmadığı 46 dakikada dahi rakiplerine 35 sayılık üstünlük kurmayı başardı. 

100 pozisyonda 111.1 sayı ile hücum verimliliğinde dokuzuncu sırada bulunan Toronto Raptors’ta Fred VanVleet ile OG Anunoby – Scottie Barnes – Pascal Siakam – Chris Boucher – Precious Achiuwa beşlisinin en az üçünün parkede olduğu anlar oldukça ilgi uyandırıcı.

3) “Klay Day”

9 Ocak günü, organik şekilde “Klay Day” modunda geçti çünkü Klay Thompson, art arda ön çapraz bağ ve aşil tendonunda yaşadığı sakatlıkların ve 941 günün ardından geri döndü. Klay Thompson, Golden State Warriors’ın Cleveland Cavaliers’ı Chase Center’da 96-82 mağlup ettiği maçta parkede kaldığı 20 dakikaya 3/8 üç sayı isabetiyle 17 sayı, 3 ribaund, birer asist ve blok sığdırdı.

Klay’in geçen pazar gecesinden önce parkede olduğu son gün koronavirüs yoktu; Kevin Durant Warriors, Russell Westbrook Oklahoma City Thunder, James Harden Houston Rockets, Anthony Davis New Orleans Pelicans forması giyiyordu.

Klay Thompson’ın maç sonu röportajında söylediği, “İstatistik kağıdında ismimi gördüğüm için bile çok mutluyum” ifadesi dahi, neden tüm NBA’in ve basketbolseverlerin ayrışmadan onu beklediğini özetliyor. Cavaliers maçını bir basketbol maçının ötesinde, şölen havasına getiren güzel detayları toparladık.

Takım arkadaşlara maça Thompson’ın 11 numaralı formasıyla geldi:

Klay Thompson isminin 2,5 yılın ardından anons edilişi:

Klay’in herkesi ayağa kaldıran smacı:

4) Minnesota Timberwolves’un değişen çehresi

20-20 derecesiyle Batı Konferansı’nda sekizinci sırada yer alan ve playoff mücadelesi veren Minnesota Timberwolves, dört maçtır kazanıyor. Ligin en hızlı oynayan altıncı takımı olan Minnesota, 100 pozisyonda 107.7 sayıya izin vererek savunma verimliliğinde sekizinci sırada yer alıyor.

Dört maçlık galibiyet serisinde Karl-Anthony Towns’ın 40, Anthony Edwards’ın 28, D’Angelo Russell’ın 27 sayılık performanslarına tanık olduğumuz süreç, ligdeki en çarpıcı istatistiklerinden birini ortaya çıkardı.

Timberwolves’un ideal beşi olan Patrick Beverley – Russell – Edwards – Jarred Vanderbilt –Towns beşlisi, parkede beraber yer aldıkları 142 dakikada rakiplere +141 sayılık üstünlük kurdu. Ayrıca 2003-04 sezonundan beri ikinci kez playoff’ta boy göstermek isteyen Minnesota, Russell – Edwards – Towns üçlüsünün sahada olduğu 25 maçta 16 galibiyet aldı. 

5) Kyrie Irving’in ilk iki maçı

Aşı olmadığı için New York eyaleti kuralları gereği Brooklyn Nets’in Barclays Center’daki maçlarında forma giyemeyen Kyrie Irving, takımda artan koronavirüs vakaları ve sakatlıkların ardından 2021-22 sezonunda ilk iki maçına çıktı.

Paslanmamış gözüken Kyrie, ilk maçında Indiana Pacers deplasmanında 32 dakikaya 9/17 saha içi isabetiyle 22 sayı, 4 asist, 3 ribaund, 3 top çalma sığdırdı.

Kyrie Irving’in Pacers maçı performansı:

İkinci maçına Portland Trail Blazers karşısında Moda Center’da çıkan Irving’li Nets, James Harden ve Damian Lillard’ın olmadığı maçta Portland Trail Blazers’a 114-108 mağlup oldu. Portland koçu Chauncey Billups’ın hakkında “Belki de gelmiş geçmiş en yetenekli gard” dediği Kyrie Irving 40 dakikada, 22 sayı – 8 ribaund – 4 asist – 1 top çalmayla oynadı.

Brooklyn Nets bu sezon deplasmanda çıktığı 18 maçta, 14-4’lük karneye sahip. 

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.