Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’dan ABD’ye: “Ukrayna’yı işgal etme niyetimiz yok”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Rusya arasındaki Ukrayna krizinin ele alındığı görüşmeler dün (10 Ocak) İsviçre’nin Cenevre kentinde başladı. Görüşmelerde ABD’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Rusya’yı ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov temsil etti. Ryabkov görüşmeler sonrası basına açıklamalarda bulundu ve “Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme niyeti yok” dedi.

ABD ve Rusya dışişleri bakanlarının yedi saat süren dünkü toplantılarının ardından her iki taraf da Ukrayna konusunda gerilimi azaltma çabalarının sürmesi konusunda anlaştı. Ancak görüşmelerde ilerleme sağlanamadı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, toplantının ardından gazetecilere verdiği demeçte, “Meslektaşlarımıza Ukrayna’ya saldırmak ya da işgal etmek gibi bir planımız veya niyetimiz olmadığını açıkladık” dedi.

Askerlerin muharebe eğitimlerini Rusya toprakları içinde sürdürdüğünü belirten Ryabkov, “Gerginliğin tırmanması senaryosundan korkmak için ortada hiçbir sebep yok” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ise görüşmelerde her iki tarafın da güvenlik endişelerini dile getirdiğini ve görüşmelerin “açık ve samimi” geçtiğini söyledi.

Wendy Sherman ve Sergey Ryabkov

ABD ile Rusya heyetleri arasındaki görüşmelerin bu hafta boyunca devam etmesi bekleniyor. Ukrayna başta olmak üzere siber güvenlik, NATO’nun doğuya doğru genişlemesi ve nükleer silahların kontrolü gibi konu başlıkların 12 Ocak’taki NATO-Rusya Konseyi’nde de konuşulması bekleniyor. Rus ve ABD’li yetkililerin, 13 Ocak’ta da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nda (AGİT) üçüncü bir toplantı yapması planlanıyor.

Başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler, Moskova’yı Ukrayna sınırına asker konuşlandırmakla suçluyor ve Rusya’nın 2022’nin ilk aylarında Ukrayna’yı 100 bin askerle işgal edebileceğini dile getirmeyi sürdürüyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.