Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ali Babacan’dan Enes Kara açıklaması: “‘Vakıfların yurtları kapatılsın’ diyorlar, siz yasaklamaktan başka bir şey bilmez misiniz?”

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin haftalık değerlendirme toplantısında konuştu. Babacan, toplantının ana gündemi olan Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara’nın intiharına ilişkin, “Birileri gencecik Enes’in ardından ‘Şunlar, bunlar kapatılsın’ diyorlar. Kapatmak, yasaklamak, yok etmek dışında çözüm önerisi sunulmaz mı? Biri çıkıp ‘Anayasa Mahkemesi’ni, Türk Tabipleri Birliği’ni kapatalım’ diyor, öteki çıkıp ‘Vakıfların, derneklerin yurtları kapatılsın’ diyor. Siz yasaklamaktan başka bir şey bilmez misiniz?” dedi.

Açıklamalarında zihniyet ve yaklaşım sorununa dikkat çeken Babacan, Enes Kara’nın intiharını, “yarınları ipotek altına alınan gençlerin, sistematik bir şekilde dışlandığı düzenin ifşası” olarak nitelendirdi ve “Enes’in sözlerinden anlıyoruz ki Enes ailesinden, okulundan, kaldığı yurttan, ülkesinden şikayetçi. Eğer ailesinde, ülkesinde, yurdunda onu dinleyecek birilerini bulsaydı, belki de bu kararı almayabilirdi” diye konuştu.

Cemaat yurdu tartışmaları

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, “Anayasa Mahkemesi’nin mevcut haliyle milletimizin vicdanında karşılığı yoktur. Bu mahkemenin kapısına kilit vurularak yeni baştan yapılandırılması adalet, siyaset ve demokrasi sorumluluğudur” sözlerini hatırlatan Babacan, “İktidarda bu otokrat ittifak kaldığı sürece başka bir Türkiye mümkün mü?” diye sordu. Bahçeli’nin “Türk Tabipleri Birliği bugün değilse ne zaman kapatılacak?” çıkışını da gündeme getiren Babacan, “Beğenmedikleri her şey kapatılsın istiyorlar” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Başka birileri de gencecik Enes’in ardından ‘Şunlar, bunlar kapatılsın’ diyorlar. Kapatmak, yasaklamak, yok etmek dışında çözüm önerisi sunulmaz mı? Sunamıyorlar. İktidar, gençlerin barınma sorununu çözmelidir, evet. Ucuz ve nitelikli yurtlara erişim sağlamalıdır. Ayrıca özel yurtların da tamamını denetlemelidir. Devletin görevi, gençlere kaliteli ve hesaplı yurt imkânı sunmaktır. Ancak meseleye bunun ötesinde bir yaklaşım, başka türlü bir otoriter yönetime davetiye çıkarmaktır. Biri çıkıp ‘Anayasa Mahkemesi’ni kapatalım’ diyor, öteki çıkıp ‘Vakıfların, derneklerin yurtları kapatılsın’ diyor. Ya siz kapatmaktan, yasaklamaktan başka bir şey bilmez misiniz? Doğru dürüst politikalarla kuralların işlemesini, kurumların iyi çalışmasını sağlayamaz mısınız? İşte biz, bu iki kutup arasındaki sıkışmışlıktan ülkeyi kurtaracağız.”

İktidara ifade özgürlüğü göndermesi

Geçen günlerde gündeme gelen mülakat tartışmalarını hatırlatan Babacan, “Bugünkü iktidarın kötü politikaları yüzünden gençler sadece fakirleşmiyor. Gençler mutsuzlaşıyor. ‘Yarın öbür gün kamuda işe girmek istersem mülakatta elenirim. Aman bir şey yazmayayım’ diye çekiniyorlar. Ezkaza şikâyet eden, eleştiren bir tweet atsalar ya karakola davet ediliyorlar ya da kapılarında polis beliriyor, ‘Barınamıyoruz’ diyene ‘Teröristsin’ diyorlar” diye konuştu. 

Babacan, 9 Kasım’da DEVA Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıdaki, “Türkiye, buradan kaçmak isteyenlerin ülkesi haline geldi” sözlerine atıfta bulunarak,“ Belki az sayıda gencimiz kaçıyor ama kaçamayan içinde olduğu cendereyle baş etmeye çalışıyor ve ağır bir depresyon yaşıyor. Bu hükümet, evlatlarına ağır bir depresyon sunuyor. Nihayetinde, gitmek isteyen ama gidemeyenlerin ülkesi olduk” dedi.

“Z kuşağı” çıkışı

Gençlerin kurumsal siyasette kendilerine yer bulamadığını dile getiren Babacan, DEVA Partisi’nde gençlik kolları olmamasını şu sözlerle açıkladı: “’Öyle kol, bacak diye ayrım olmaz, gençlik kolları yok’ dedik ve tüm kademelerde gençlerle bir arada olmayı tercih ettik. Gençler, partimizin karar mekanizmalarının tam merkezinde yerlerini aldılar. Bizim genel merkez yönetim kurulumuzda, partimizin en yetkili karar merciinde üniversite lisans öğrencileri var. Göstermelik falan değil. Çünkü biz seçimden seçime hatırlanan, ‘Z kuşağı’ masalları ile kandırılmaya çalışılan, ciddiyetsiz şakalarla, genel geçer vaatlerle gençlerin gündeme gelmesini kabul etmiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.