Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Metal işkolunda anlaşma sağlandı: Yıllık yüzde 65,67 zam

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk-İş’e bağlı Türk Metal, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ve Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş arasında 13 Ekim’de başlayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlandı. İşçiler ücret ortalamasına yıllık yüzde 65,67 oranında zam aldı.

Metal işkolunda 130 bin işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri 13 Ekim’de başlamış, görüşmelerin tıkanmasıyla işçi sendikaları grev kararı almıştı. Taraflar, MESS Genel Merkezi’nde dün akşam (11 Ocak) bir kez daha bir araya geldi. 19.30’da başlayan görüşmeler, gece 02.30’da anlaşmayla sonuçlandı. Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş Sendikası, görüşmenin ardından ortak açıklamada bulundu.

Anlaşmaya göre, birinci altı ay saat ücretlerinde önce yüzde 10 artış, daha sonra 3 lira 70 kuruş seyyanen zam, ikinci altı ay saat ücretine yüzde 30 zam ve enflasyon farkı, üçüncü ve dördüncü altı aylık dönemde ise enflasyon oranında artış yapıldı. Sosyal haklarda birinci yılda yüzde 35, ikinci yılda ise enflasyon oranında artış sağlandı. Kurban Bayramı yardımı, birinci yıl için bütün gruplarda yüzde 75 oranında artırıldı. Ayrıca, ilki bu ay, ikincisi 2023 yılının Ocak ayında olmak üzere tüm işçilere net 400 liralık alışveriş çeki verilecek.

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, sosyal medya hesabından imzalanan sözleşmeyi, “Yine tarih yazdık” sözleriyle duyurdu.

“Üyelerimize hediye ettik”

Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci de sosyal medya hesabından, “Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ile MESS Gen Yön Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ve MESS’e bağlı işyerlerimizin şube başkan ve yöneticilerinin katılımıyla MESS sözleşmemizi imzalayarak üyelerimize hediye ettik” açıklamasında bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.