Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mısır: Öğretmenin oryantal dans videosu kadın hakları tartışmasını alevlendirdi

Mısır’ın Dekahliye şehrinde bir öğretmen, oryantal dans videosunun sosyal medyada paylaşılmasının ardından işinden atıldı. Olayın ardından eşinin kendisinden ayrıldığı söylenen Aya Yusuf isimli öğretmenin görüntüleri, Nil Nehri’nde düzenlenen tekne partisinde bir meslektaşı tarafından izinsiz olarak çekildi.

Mısır’ın Dekahliye şehrinde bir ilkokulda Arapça öğreten Aya Yusuf, oryantal dans videosunun sosyal medyada paylaşılmasının ardından işinden atıldı. Eşinin de olayın ardından Yusuf’tan ayrıldığı belirtildi. Öğretmenin görüntüleri, Nil Nehri’nde iş için düzenlenen tekne partisinde bir meslektaşı tarafından izinsiz olarak çekilmiş ve sosyal medyada paylaşılmıştı.

Öğretmenin dans videosu, sosyal medyada paylaşılmasının ardından ülkede tartışma konusu oldu. Tekne partisine başörtüsü ve uzun kollu kıyafetle katılan öğretmenin, erkek öğretmenlerin bulunduğu kısma geçerek onlarla dans etmesi ülkedeki bazı kesimlerin tepkisine yol açtı.

Muhafazakâr değerler tartışması

Öğretmenin dansına tepki gösteren bir sosyal medya kullanıcısı olayın utanç verici olduğunu belirterek hesabından, “Bu olay yaşadığımız kötü zamanları açıkça ifade ediyor! Her şeye izin var” yazdı. Diğer bir kullanıcı ise “Mısır’da eğitim kalitesinin düştüğünü” öne sürerek yetkilileri göreve çağırdı.

Öğretmen: “Teknedeki 10 dakika hayatıma mal oldu, bir daha asla dans etmeyeceğim”

Aya Yusuf, tepkilerin ardından Dekahliye Valiliği tarafından görevden alındı. Bir daha asla dans etmeyeceğini söyleyen öğretmen, intiharı bile düşündüğünü belirtti. Yusuf, gazetecilere verdiği demeçte, “Teknedeki 10 dakika hayatıma mal oldu” dedi.

Kadın hakları tartışması

Yusuf’un görevden alınmasına tepki gösteren Mısır’daki kadın hakları savunucuları, öğretmenin yanlış bir şey yapmadığını, bir cadı avının kurbanı olduğunu söyledi. Bir okulun müdür yardımcısı, Yusuf’u desteklemek için kızının düğününde dans ederken çektirdiği fotoğraflarını sosyal medyada paylaştı.

Tepkilerin ardından başka bir okula atandı

Mısır Kadın Hakları Merkezi Başkanı Dr. Nihad Abu Qumsan, Aya Yusuf’a ofisinde iş teklif etti. Qumsan ayrıca, öğretmenden işten çıkarılmasına karşı yasal şikayette bulunabilmek için eğitim bakanlığından sözleşmesini getirmesini istedi. Tepkiler ve şikayetler üzerine Aya Yusuf, başka bir okula öğretmen olarak atandı.

Kaynak: BBC

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.