Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı: Bilim Kurulu’ndan karantina, izolasyon ve PCR testleri için yeni kararlar

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından YouTube hesabı üzerinden açıklamalarda bulundu. Omicron varyantının Türkiye’de baskın hale geldiğini belirten Koca, bundan sonra yalnızca semptom gösterenlere PCR testi yapılacağını duyurdu.

koca

Koronavirüs Bilim Kurulu bugün (12 Ocak) saat 17.30’da, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında video konferans yöntemiyle toplandı. Bakan Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından YouTube hesabı üzerinden açıklamalarda bulundu.

Omicron varyantının Türkiye’de baskın hale geldiğini belirten Koca, “Vaka sayıları bir önceki aya oranla yaklaşık dört kat birden arttı. Bununla birlikte hastanelerimizde tedavi edilmesi gereken hasta sayısında yaklaşık yüzde 10’luk bir artış oldu. Salgının önceki dönemlerinde daha az sayıda vaka ile daha yüksek hastaneye yatışlar görüyorduk. Omicron varyantı salgının tehlikesini azaltacağa benziyor” dedi.

Yerli aşı Turkovac hakkında açıklama

Aşı programına yerli aşı Turkovac’ın da eklendiğini söyleyen Koca, şöyle devam etti:

“Turkovac aşımızın Hacettepe Üniversitesi’nde yürütülen faz 3 sonuçları bugün açıklandı. Faz 3 aşamasında bin 182 gönüllüden elde edilen sonuçlar kamuoyu ile paylaşıldı. Turkovac aşımızın karşılaştırma kolu olan Sinovac aşısından daha etkili olduğu gösterildi.

Turkovac aşımızın faz 1 aşamasında 44 gönüllü, faz 2 aşamasında 250, faz 2b aşamasında 222 gönüllü ve faz 3 hatırlatma dozu çalışmasında ise 4 bin 244 gönüllüden elde edilen güvenlik verileri ile aşımız acil kullanım onayı almıştır.”

Salgına ilişkin alınan yeni kararlar

Aşısını ve hatırlatma dozunu olmuş temaslı kişilerin karantinaya alınmayacağını açıklayan Bakan Koca, bundan sonra yalnızca semptom gösteren kişilere PCR testi yapılacağını belirtti:

“Aşısını ve hatırlatma dozunu olmuş temaslı kişilerin karantinaya alınmamasına karar verilmiştir. İzolasyon konusunda ise pozitif vakaların tamamı yedi gün izolasyonu tamamladıktan sonra test yaptırmaksızın izolasyondan çıkabilirler. Bilim Kurulumuz gelişmiş ülkelerde uygulanan kuralları, hastalığın ulaştığı yaygınlık seviyesini de dikkate alarak tarama amaçlı ve temaslı kişilerde PCR testi zorunluluğunu kaldırmıştır. Bundan böyle PCR testi yalnızca semptom gösteren kişilere yapılacaktır. Salgını gündemimizden çıkarmak için elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğimizi bilmenizi isterim.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.