Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tahir Elçi davası: “Ahmet Davutoğlu dinlensin” talebi reddedildi, duruşma 15 Haziran’a ertelendi


Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015’te Sur’daki tarihi Dört Ayaklı Minare önünde açıklamada bulunduktan sonra öldürülmesiyle ilgili davanın dördüncü duruşması görüldü. Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi, davanın tanığı Deniz Ateş’in kendisini yönlendirdiğini iddia ettiği savcı Kenan Karaca hakkında suç duyurusunda bulunulması ve ihbar mektubunda adı geçen polis memurlarının dinlenmesi taleplerini reddeden mahkeme, bir sonraki duruşmanın 15 Haziran’da yapılmasına karar verdi.

Tahir Elçi davasının dördüncü duruşması, Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. “Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçlamasıyla üç yıldan dokuz yıla kadar hapis istemiyle yargılanan sanık polisler F.T., S.T. ve M.S. duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlandı. Davada, üç polis memuru dışında firari sanık PKK’lı Uğur Yakışır ise Tahir Elçi cinayeti ve iki polisin öldürülmesi suçlamasıyla üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor. Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, kardeşleri Ömer ve Mehmet Elçi, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, çok sayıda baro başkanı ve avukat duruşmada hazır bulundu. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve HDP Şanlıurfa Milletvekili Nurettin Maçin de duruşmayı izledi.

Davanın tanığından “Savcı Kenan Karaca beni yönlendirdi” iddiası

Davanın tanığı Deniz Ateş, “Savcı Kenan Karaca’nın gözaltında kendisini ziyaret ettiğini ve olayı PKK’nın üzerine yıkması karşılığında kendisinin serbest bırakılacağı sözünü verdiğini” ileri sürdü. Bolu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ateş, Sur’daki çatışmaların soruşturulmasında görevlendirilen Cumhuriyet Savcısı Kenan Karaca tarafından serbest bırakılma karşılığında yönlendirildiğini iddia etti. Ateş’in gönderdiği mektubu mahkemeye sunan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, “İddia makamının tanığı cezaevinden mektup gönderdi. Soruşturma savcısı olmayan bir savcının kendisini nasıl yönlendirdiğini detaylı anlatıyor. Bu savcı hakkında iddia soruşturma açılmasını, mahkemenin bu savcıyı HSK’ya şikayet etmesini istiyoruz” dedi. Elçi ailesinin avukatları, tanıklık yapan kişilerin beyanlarına itibar edilmemesini ima eden duruşma savcısının tutumunun hatalı olduğunu, her bilginin önemli olduğunu, yasa gereği soruşturma başlatılması gerektiğini söyledi.

Diyarbakır Barosu’ndan “Davutoğlu dinlensin” talebi

Eren, dönemin başbakanı, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun yıllar sonra Diyarbakır Barosu’nu ziyareti sırasında Elçi cinayetine ilişkin söylediği “siyasi suikast” sözlerini hatırlatarak, “Bu kentin mülki amirleri ve sorumluları bu cinayetin kemler tarafından işlendiğini biliyor. Bu nedenle Ahmet Davutoğlu’nu dinlemekten başka çaremiz yoktur. Davutoğlu, baroyu ziyaret ederken bize 1990’lı yıllardaki gibi birtakım karanlık güçlerin devlet içinde yeniden harekete geçtiğini söyledi. Sayın başkan yükümüz ağırdır, siyasi suikastı hep birlikte aydınlatmamız lazım” dedi.

“Kimin kastı ve ihmali varsa ortaya çıkarılmalı”

Avukat Tuğçe Duygu Köksal ise iki polis memurunu öldüren ve daha sonra Tahir Elçi’nin açıklamada bulunduğu sokağa giren iki örgüt mensubunun 13 kilometre takip altında olduğuna dikkat çekerek, iki örgüt mensubunun takip edilmesi emrini veren polis amirlerinin dinlenmesini talep etti. Bir polisin Adalet Bakanlığı’na verdiği ihbar mektubunda bütün detayların yer aldığını ve bu tanığın da mahkemede dinlenmesi gerektiğini söyleyen Köksal, “Tahir Elçi ve iki polis memurunun öldürülmesinde giden yolda kimin kastı ve ihmali vardır, bunun ortaya çıkarılması gerekir” diye konuştu.

Gelecek duruşma 15 Haziran’da

Avukatlar ve duruşma savcısının beyanlarının ardından mahkeme karar için ara verdi. Mahkemece önceki celse verilen ara kararların yerine getirilmesi için tekit ve bu celsede kamera kayıtları ile İçişleri Bakanlığı raporuyla ilgili sunulan taleplerin kabulüne, keşif talebinin daha sonra değerlendirilmesine, TBB’nin katılma talebinin kabulüne karar verdi. Mahkeme Bursa Barosu’nun katılma, Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi, Savcı Kenan Karaca hakkında suç duyurusunda bulunulması, sanıkların tutuklanması, ihbar mektubu ve içeriğinde adı geçen polis memurlarının dinlenmesi taleplerini ise reddetti. Duruşma 15 Haziran 2022’ye ertelendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.